TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Trådlös hemmabio från Philips

Snart kan du fylla hemmet med soundbar och trådlösa högtalare från Philips.

forfatter
Publicerad 2022-01-28 - 00:01

Nu släpper Philips trådlösa högtalare. Tack vare det inbyggda multiroom-systemet DTS Play-Fi kan alla styras från samma app, och de kan spela samma eller olika innehåll hur man vill.

Först ut är soundbar-högtalaren Fidelio FB1, subwoofern FW1 och satellithögtalarna Fidelio FS1. Ett strategiskt smart val, eftersom allihop kan kopplas ihop till ett system och ge äkta surroundljud. Kompakta FS1 behöver dock inte användas som bakhögtalare utan är även gjord för att spela på egen hand – eller så kan man använda två i stereo. Subwoofern FW1 går att använda tillsammans med FS1 eller FB1. Eller båda två, i ett 5.1-system.

Ambilight

Philips är kända för sin Ambilight-ljuseffekt på baksidan av TV-apparaterna, och de har även externa lampor man kan fylla rummet med som ändrar färg i takt med bilden på TV:n. Även satellithögtalaren Fidelio FS1 har inbyggda lampor som synkroniseras med Philips Ambilight för att utöka ljusshowen till hela vardagsrummet.

Premium

Fidelio är Philips premium-undermärke och ligger därför i det dyraste segmentet. Vi pratar kabinett med äkta trä och detaljer i aluminium – och Muirhead-läder.

Vi skulle kunna tänka oss att det här är högtalare som är tänkta att vara alternativ till Sonos och liknande, och att det kommer att återspeglas av prislapparna. Men tills vi får reda på priserna är det bara en gissning.

Philips FIDELIO FB1
Philips Fidelio FB1. Foto: Philips

Fidelio FB1, soundbar med Atmos

Fidelio FB1 är en slimmad 7.1.2-soundbar, där siffran 2 anger höjdkanaler. Den stöder 3D-ljudformatet Dolby Atmos och projicerar ljud upp mot taket för att ge ljud ovanifrån.

FB1 har en minimalistisk grå design, klädd i Muirhead-läder och ett akustiskt transparent metallgaller längst fram. Designmässigt matchar Fidelio FB1 Philips highend-TV-apparater. Den rymmer hela 15 högtalarelement och med hjälp av 310 watts förstärkning (RMS) ska den effektivt fylla rummet med ljud.

Separata kabinett

Vänster, center och höger kanal är uppdelade i separata kammare för att minimera överhörning och att maximera klarhet och upplösning. Var och en av de tre kanalerna har ett par mellanregisterelement monterade på varje sida av en diskant i mitten – en så kallad D’Appolito-konfiguration, för att ge bättre sammanhållning mellan tonregistren.

Dessutom finns en sidohögtalare i varje ände som återger bakkanalerna och ger en större surroundeffekt. Sedan har vi de ovan nämnda högtalarelementen på ovansidan, som lyfter ljudet från Dolby Atmos-ljudspår. Dessa sitter på var sin sida av ett separat baskabinett, som innehåller två baselement.

FW1 360 216frames RGB
Philips Fidelio FW1. Foto: Philips

Fidelio FW1 trådlös subwoofer

Subwoofern Philips Fidelio FW1 har ett 8-tums baselement på undersidan och två passiva radiatorbasar på motsatta sidor av kabinettet. Dessa kompenserar för tryckskillnader som beror på det aktiva baselementet och ger en djupare bas.

Baselementet drivs av en 200-watts förstärkare (RMS) och Philips utlovar en fast och detaljerad bas som passar både musik och film.

Phlips Fidelio FS1 LB scaled 1
Phlips Fidelio FS1. Foto: Philips

Fidelio FS1 trådlös högtalare

Fidelio FS1 är en kompakt högtalare som ska fungera ensam i mono, som stereopar eller som bakhögtalare tillsammans med Fidelio FB1 och Fidelio FW1.

Högtalaren har en lite speciell placering av elementen: diskanten pekar framåt, medan mellanregistret sitter på toppen och spelar uppåt. På undersidan sitter ett litet baselement som spelar nedåt, medan två passiva slavbasar hjälper bidrar med en fylligare och djupare basåtergivning. För att driva alltihop har varje högtalare en 60-watts förstärkare (RMS), tillräckligt för att fylla ett medelstort rum.

Tanken med mellanregistret på ovansidan är Atmos-ljudspår. Då spelar nämligen elementet höjdinnehållet i bakkanalerna, så tillsammans med soundbar och subwoofer får man ett 7.1.4-system. Vilket vi såklart ser fram emot att testa!

FS1 har samma premiumutförande som de andra modellerna i familjen, med detaljer i Muirhead-läder och metall.

Som nämnts ovan är FS1 utrustad med ett inbyggt LED-ljus som fungerar synkroniserat med Philips Ambilight-TV. Alltså får man Ambilight i hela rummet.

Tillgänglighet och priser

Vi vet inte vad de nya högtalarna kommer att kosta, men de har presenterats nu och förväntas komma till butikerna före sommaren.

philips.se

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Vadå trådlöst?!
Är det tänkt att alla apparater skall gå med batteri. Likaväl som att dra förlängningssladdar kors och tvärs så kan man väl dra högtalarkablar, som dessutom är mindre synliga.

Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend