TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Cirkulärt ljud från Bluesound

Bluesounds första högtalare med 360 graders ljudbild ska ge större ljud oavsett placering. Men saknas inte något väsentligt?

forfatter
Publicerad 2022-11-04 - 14:59

 

Bluesound har föresatt sig att göra vad Sonos gör, bara med ännu bättre ljud. Till exempel stöds ljud upp till 192 kHz, med Sonos stannar vid 48. Användarvänligheten är ganska lika, med ungefär samma typ av apphantering och multirums-funktioner. Med Pulse M-högtalaren skiljer sig dock Bluesound från Sonos.

360 graders ljud löser problem

Pulse M ger en 360-graders ljudbild från en enda högtalare. Tanken är att fler i rummet kan få samma ljud, och att man inte behöver två högtalare för att skapa ett stort ljudfält.

Läs också Större behöver den inte vara Första testet i Skandinavien: Den pyttelilla streamingförstärkaren har blivit ännu bättre.

Du kan para ihop två högtalare i stereo och få ännu större ljud. Ett bättre val för hi-fi-entusiaster, och högtalaren kan paras ihop med Bluesounds trådlösa subwoofer SUB+ om du även vill ha ordentlig bas. Även om vi är lovade att högtalaren ska klara sig bra på egen hand.

Bluesound WM 230 Wall Mount with PULSE M-scaled
Väggfäste finns som tillbehör, samma med golvstativ. Foto: Bluesound

Pulse M har en så kallad Omni-Hybrid-design, som består av ett 133 mm (5,25 tum) baselement vinklat 45 grader uppåt och två 19 mm (0,75 tum) diskanter som pekar framåt, i 45 graders vinkel mot varandra. En förstärkareffekt på totalt 80 watt låter inte särskilt skrämmande, men genom att undvika ett energikrävande passivt delningsfilter bör du ändå kunna få bra tryck. Som med alla moderna aktiva högtalare används en digital ljudprocessor (DSP) för att justera frekvenssvaret i förhållande till ljudtrycket. Mer bas vid lågt ljud, till exempel.

Bluesound PULSE M Rear Channels
Foto: Bluesound

Bluesound Pulse M som bakre högtalare

När vi undrar om Bluesound ändå inte har glömt något beror det på att vi spänt läser att ett par Pulse M kan användas som bakhögtalare i ett surroundsystem. Tillsammans med soundbar-högtalaren Pulse Soundbar+. Vi vet att soundbaren stöder 360-ljudformatet Dolby Atmos. Och när man ser det sluttande högtalarelementet på Pulse M, skulle man ju tro att det kan ge så kallat “upfiring” Dolby Atmos-ljud. Det vill säga att det tar höjdinnehållet i Atmos-ljudspåret och riktar det upp till taket, varefter det reflekteras ner på lyssnaren. Som då får en riktig känsla av att höra ljud uppifrån.

Bluesound PULSE M Rear-scaled
Bluesound Pulse M stöder både trådbundet Ethernet och trådlöst WiFi. Foto: Bluesound

Det har spekulerats ett tag om när Sonos kommer med en sådan högtalare, och här trodde vi ärligt talat att Bluesound hade slagit dem. Men Dolby Atmos nämns inte någonstans, varken i pressmeddelandet eller på webbplatsen. Däremot står det att filmentusiaster och spelare kan använda Pulse M som bakre högtalare i en Bluesound-hemmabiogrupp “för att skapa en verkligt uppslukande upplevelse.”

Här kan det vara så att Bluesound har missat en fantastisk möjlighet, vi måste gå till botten med detta.

Bluesound PULSE M white
Foto: Bluesound

Pris och tillgänglighet

Bluesound Pulse M kan köpas nu och kostar 5998 kronor för en.

Mer info: hifiklubben.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Stentuffa bashögtalare från Klipsch Toppmodellen har ett 16(!) tums baselement.
Aktiva retrohögtalare från Klipsch Vill du ha trådlösa högtalare med drag i? Klipsch The Sevens och The Nines borde rocka tillräckligt.
lbpluss
Slår Sonos på deras hemmabana Audio Pro A15 är en stark liten multiroom-bordshögtalare som du kan ta med dig ut i trädgården.
lbpluss
Fylligt ljud och full streaming Golvhögtalarna Audio Pro A38 är en inredningsvänlig allt-i-ett stereo med musikstreaming, multiroom och TV-anslutning.
Musik i duschen Ikea Vappeby är en liten Bluetooth-högtalare som tål att användas i badrummet.
Följ Ljud & Bild