Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2024: Canvas-högtalaren passar alla TV-apparater

Spännande designhögtalare som kan skräddarsys för alla TV-apparater. Vi har lyssnat på den och pratat med människorna bakom den.

Skrivet av / 2024-01-14 - 14:52
CES 2024: Canvas-högtalaren passar alla TV-apparater

På de flesta moderna TV-apparater är bilden fantastisk – och ljudet från de inbyggda högtalarna är helt värdelöst. När man köper en TV står valet därför mellan en soundbar eller ett komplett hemmabiosystem.

Det lilla danska ljudföretaget Canvas HiFi har kommit på något riktigt originellt. Så originellt att de åkte till CES-mässan i Las Vegas för att visa upp det.

Canvas, företagets enda produkt, är en platt och bred högtalare som kan monteras under själva TV:n, vilket gör att högtalaren och TV:n uppfattas som en enhet. Tack vare en utbytbar front passar högtalaren till skärmar från 55″ till 77″. Vid beställning anger man bara skärmens mått, och om man senare byter TV kan man köpa en ny front som matchar den uppgraderade TV:n. Canvas levereras med både golvstativ och väggfäste.

Bakom fronten hittar vi ett aktivt, tvåvägs slavbas-system (Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild)

Bakom fronten, som i grundutförandet är klädd med tyg från danska Kvadrat, hittar man ett aktivt tvåvägs stereosystem med två 6,5″ bas/mellanregisterenheter, två 29 mm dome diskanter och två passiva slavbasar. Alla enheter kommer från SB Acoustics, men i versioner som är anpassade för högtalaren. Varje element drivs av fyra klass D-förstärkare. Hur stor förstärkareffekten är avslöjas inte.

Canvas har alla de anslutningar som förväntas av en aktiv högtalare idag: HDMI, optisk (TosLink) och analog. Och trådlös streaming via AirPlay 2, Googlecast, Tidal Connect, Spotify Connect och Roon. Och så finns det inbyggd rumskorrigering.

Nej – det är inte en B&O!

Visuellt finns det inget att anmärka på. Fronten smälter in i TV:n, och med en frontpanel med trälameller kan man lätt missta den för något som skulle kunna ha tillverkats av Bang & Olufsen.

Men vi hade kommit till sviten på Venetian Hotel främst för att höra Canvas, och det första intrycket var mycket imponerande.

VD Laust Nielsen (vänster) och teknikchef Kim Neeper Rasmussen (höger) med Canvas-högtalaren. (Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild)

För det första har Canvas-högtalaren en balanserad och ren återgivning som man inte hittar i en vanlig soundbar. Basåtergivningen är djup och upplevdes som kraftfull i hotellsviten.

Och ljudbilden är överraskande stor. Den akustiska scenen sträcker sig långt bortom systemets bredd och är tredimensionell i rummet. Canvas använder lite digital magi här, i form av en algoritm som kallas BACCH 3D (Band-Assembled Crosstalk Cancellation Hierarchy), som i princip handlar om att ta bort överlappning mellan de två kanalerna. Effekten var ganska övertygande, både för musik och filmmaterial. Men tredimensionellt ljud eller inte, så får man inte Dolby Atmos-avkodning.

Beroende på frontgrillens/fronttygets bredd och material varierar priset från ca 3 000 euro till ca 4 000 euro. Frakt till hela världen ingår i priset.

Canvas HiFi

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

Klipsch och Onkyo vill utmana Sonos

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen