Nyhet

Boses flaggskepps-soundbar har Dolby Atmos

Förutom ljud ovanifrån har Bose Soundbar 900 inbyggd röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.
forfatter

Efterträdaren till den riktigt fina Soundbar 700 heter Bose Soundbar 900 och har precis som sin föregångare en akustisk vågledare som Bose kallar för PhaseGuide. Med hjälp av denna leds ljudet från olika högtalarelement ut i rummet i olika vinklar för att ge en större holografisk ljudbild.

Tekniken används både för de toppmonterade högtalarna som återger takkanalerna i en Dolby Atmos-installation och för sidohögtalarna för att skapa en bredare ljudbild som omfamnar lyssnaren. Bose kombinerar dipol-högtalarelement och så kallade ”lågprofil-element” i noggrant beräknade rader, som tillsammans med DSP ska ge en extra stor ljudbild. Eller som Bose själva säger: ”ett lager av realism som ingen annan högtalare kan kopiera.”

Bose Soundbar 900 exploded
Bose kombinerar speciella PhaseGuide-element med DSP för att ge en extra stor ljudbild. Ill: Bose

Även om innehållet på skärmen inte har Dolby Atmos-ljudspår påstås tekniken ändå kunna ge en känsla av det, genom att ”mixa upp” ljudspåret. Observera att detta även gäller för stereoinnehåll. Om du lyssnar på musik i två kanaler kommer du inte att kunna stänga av surroundeffekten.

”Exceptionell bas”

Om du gillar bas ska Soundbar 900 ge ”exceptionell basprestanda” nästan helt utan förvrängning, tack vare en specialutvecklad basreflexport. Bose kallar den för QuietPort. Ljudet från soundbar-högtalaren kalibreras också efter rummet där står i, med så kallad ADAPTiQ-rumskorrigering.

Bose Soundbar 900
Foto: Bose

Funktioner och anslutningar

Den nya toppmodellen har HDMI eARC som stöder högupplöst ljud direkt från TV:n. Den har också både Bluetooth och Wi-Fi, med inbyggd röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa. Spotify Connect och AirPlay 2 finns också. Intressant nog är Chromecast utelämnat, trots stöd för Assistant.

Soundbar 900 kan kopplas ihop med andra Bose-smarthögtalare, antingen i ett multiroom-system eller för att utöka ljudet med bakhögtalare och en extern subwoofer. Och även om soundbar-högtalaren på egen hand har ”exceptionell basprestanda”, så var vår erfarenhet av föregångaren Soundbar 700 att den verkligen tjänade på en subwoofer. Det skulle förvåna oss om detsamma inte gäller för Soundbar 900.

Soundbar 900 är 104 cm bred, vilket är 6 centimeter bredare än föregångaren, vars bredd motsvarade en 43-tums TV-skärm. Soundbar 900 passar däremot bättre med 48 tum och uppåt.

Large_JPG-SB900_Black_Carton_002_CMYK-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_White_002_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_02_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_04_RGB-LB-scaled-1-989x556
<
>
Foto: Bose

Bose Soundbar 900: Pris och tillgänglighet

Bose Soundbar 900 släpps i USA 23 september för 900 dollar. Vi räknar därför med att det svenska priset blir samma som för den utgående Soundbar 700, alltså 10 000 kronor. Om högtalaren släpps ungefär samtidigt i Sverige och USA vet vi inte.

Läs hela pressmeddelandet här (engelska)

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.