TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Boses flaggskepps-soundbar har Dolby Atmos

Förutom ljud ovanifrån har Bose Soundbar 900 inbyggd röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa.

forfatter
Publicerad 2021-09-09 - 08:00

Efterträdaren till den riktigt fina Soundbar 700 heter Bose Soundbar 900 och har precis som sin föregångare en akustisk vågledare som Bose kallar för PhaseGuide. Med hjälp av denna leds ljudet från olika högtalarelement ut i rummet i olika vinklar för att ge en större holografisk ljudbild.

Tekniken används både för de toppmonterade högtalarna som återger takkanalerna i en Dolby Atmos-installation och för sidohögtalarna för att skapa en bredare ljudbild som omfamnar lyssnaren. Bose kombinerar dipol-högtalarelement och så kallade ”lågprofil-element” i noggrant beräknade rader, som tillsammans med DSP ska ge en extra stor ljudbild. Eller som Bose själva säger: ”ett lager av realism som ingen annan högtalare kan kopiera.”

Bose Soundbar 900 exploded
Bose kombinerar speciella PhaseGuide-element med DSP för att ge en extra stor ljudbild. Ill: Bose

Även om innehållet på skärmen inte har Dolby Atmos-ljudspår påstås tekniken ändå kunna ge en känsla av det, genom att ”mixa upp” ljudspåret. Observera att detta även gäller för stereoinnehåll. Om du lyssnar på musik i två kanaler kommer du inte att kunna stänga av surroundeffekten.

”Exceptionell bas”

Om du gillar bas ska Soundbar 900 ge ”exceptionell basprestanda” nästan helt utan förvrängning, tack vare en specialutvecklad basreflexport. Bose kallar den för QuietPort. Ljudet från soundbar-högtalaren kalibreras också efter rummet där står i, med så kallad ADAPTiQ-rumskorrigering.

Bose Soundbar 900
Foto: Bose

Funktioner och anslutningar

Den nya toppmodellen har HDMI eARC som stöder högupplöst ljud direkt från TV:n. Den har också både Bluetooth och Wi-Fi, med inbyggd röststyrning med Google Assistant och Amazon Alexa. Spotify Connect och AirPlay 2 finns också. Intressant nog är Chromecast utelämnat, trots stöd för Assistant.

Soundbar 900 kan kopplas ihop med andra Bose-smarthögtalare, antingen i ett multiroom-system eller för att utöka ljudet med bakhögtalare och en extern subwoofer. Och även om soundbar-högtalaren på egen hand har ”exceptionell basprestanda”, så var vår erfarenhet av föregångaren Soundbar 700 att den verkligen tjänade på en subwoofer. Det skulle förvåna oss om detsamma inte gäller för Soundbar 900.

Soundbar 900 är 104 cm bred, vilket är 6 centimeter bredare än föregångaren, vars bredd motsvarade en 43-tums TV-skärm. Soundbar 900 passar däremot bättre med 48 tum och uppåt.

Large_JPG-SB900_Black_Carton_002_CMYK-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_White_002_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_02_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_04_RGB-LB-scaled-1-989x556
<
>
Foto: Bose

Bose Soundbar 900: Pris och tillgänglighet

Bose Soundbar 900 släpps i USA 23 september för 900 dollar. Vi räknar därför med att det svenska priset blir samma som för den utgående Soundbar 700, alltså 10 000 kronor. Om högtalaren släpps ungefär samtidigt i Sverige och USA vet vi inte.

Läs hela pressmeddelandet här (engelska)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend