Bose Smart Soundbar 900 tar över efter den – enligt våra ögon och öron – vällyckade Soundbar 700, som gav mycket bra ljud i ett helt vanligt vardagsrum. Med en stor ljudbild, och med rumskalibrering som reducerar rummets påverkan av ljudet.
Dolby Atmos
Smart Soundbar 900 använder, i likhet med sin föregångare, en akustisk vågledare som Bose kallar PhaseGuide. Teknologin leder ljudet från olika högtalarelement ut i rummet i olika vinklar, för att ge en större holografisk ljudbild med precis placering av de olika delarna i ljudbilden.
Till skillnad från föregångaren har Soundbar 900 stöd för Dolby Atmos, med egna topphögtalare riktade upp mot taket. Både dessa och sidohögtalarna använder sig av PhaseGuide för att skapa en bredare ljudbild som omfamnar lyssnaren i högre grad. Bose kombinerar dipol-högtalarelement och så kallade ”lågprofil-element” i noggrant beräknade rader, som tillsammans med DSP ska ge en extra stor ljudbild. Eller, som Bose själva säger, ”producerar ett lager av verklighet som ingen annan högtalare kan kopiera”.
Lovar att lyfta allt innehåll
Även innehåll utan Atmos-ljudspår utlovas en bättre upplevelse. Bose använder så kallad Spatial Technologies för att uppskalera plattare ljudspår till en tredimensionell upplevelse.
Förvisso är det inget extraordinärt med detta, då de flesta Atmos-soundbars vi känner till också kan använda sig av topphögtalarna även till annat innehåll – inklusive vanliga steroljudspår – för att återskapa en mer storväxt ljudbild. Hur bra det fungerar, varierar naturligtvis.
Det som slog oss med föregångaren Soundbar 700, var att man inte kunde stänga av funktionen. Vare sig ljudspåren var stereo eller surround på det material man skulle lyssna på, så kom det ut som surround. Det var inte vårt favoritsätt att lyssna på musik i stereo på, men det har en funktion om man till exempel vill fylla rummet mest möjligt för flera människor. Men vi föredrar att själva kunna välja.
Hur detta slår ut på Soundbar 900, återstår självfallet att se.
eARC: Utökad ljudretur
Soundbar 900 har fått en bättre version av ljudreturkanalen, alltså eARC – där e står för enhanced. Det betyder helt enkelt att högupplösta ljudformat – även Dolby Atmos – kan hämtas ut från TV:en och in i soundbarhögtalaren via HDMI. Därmed får du Atmos-upplevelsen även direkt från smart-TV:en – där du tidigare var tvungen att ansluta en ljudkälla (Blu-ray-spelare, Apple TV, osv) in i soundbarhögtalarens HDMI-ingång i och därefter skicka videosignalen vidare till TV:en från soundbarhögtalarens utgång. Nu kan allt anslutas direkt i TV:en, och ljudet matas till soundbaren med en enkel HDMI-kabel.
Smarta funktioner
Denna soundbar heter inte Smart utan anledning. Den stödjer nämligen både Google Home-systemet med tillhörande röstassistent, och dessutom Apple HomeKit genom AirPlay 2. Som alternativ kan du också använda Amazon Alexa, men dock inte på svenska.
Utöka med flera högtalare
Bose går långt i sina löften om drömljudet från en enkel soundbar, men du kan ändå utöka med en av Boses trådlösa subwoofers och få ännu bättre surroundljud från trådlösa bakhögtalare. I tillägg har denna soundbar tvåvägs Bluetooth, så du kan ersätta ljudet med ett par hörlurar i situationer som kräver tystnad för övriga i huset.
Ihopkoppling, inställningar och uppdateringar görs via appen Bose Music.
Bose Smart Soundbar 900: Pris och tillgänglighet
Bose Smart Soundbar 900 kan köpas från 29 mars, men förhandbeställas redan nu,
och kostar 10 999 kronor. Tillgänglig i svart eller vit.
Vadå steril till tv. En är utbildad till el-tele ingenjör med styr och reglerteknik med automatik. Som i dag är 80 poäng ingenjör+ 180 poäng programmering och mekatronik. Till ingen nytta. Jag bygger min egen bärgspränare till tven flera miljoner watt stereo.