TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Flaggskeppet kommer äntligen till Sverige

Smart Soundbar 900 får ljud från ovan, röststyrning och multirum-ljud. Priset blir ungefär som vi trodde.

forfatter
Publicerad 2022-03-22 - 15:24

Bose Smart Soundbar 900 tar över efter den – enligt våra ögon och öron – vällyckade Soundbar 700, som gav mycket bra ljud i ett helt vanligt vardagsrum. Med en stor ljudbild, och med rumskalibrering som reducerar rummets påverkan av ljudet.

Dolby Atmos

Smart Soundbar 900 använder, i likhet med sin föregångare, en akustisk vågledare som Bose kallar PhaseGuide. Teknologin leder ljudet från olika högtalarelement ut i rummet i olika vinklar, för att ge en större holografisk ljudbild med precis placering av de olika delarna i ljudbilden.

Till skillnad från föregångaren har Soundbar 900 stöd för Dolby Atmos, med egna topphögtalare riktade upp mot taket. Både dessa och sidohögtalarna använder sig av PhaseGuide för att skapa en bredare ljudbild som omfamnar lyssnaren i högre grad. Bose kombinerar dipol-högtalarelement och så kallade ”lågprofil-element” i noggrant beräknade rader, som tillsammans med DSP ska ge en extra stor ljudbild. Eller, som Bose själva säger, ”producerar ett lager av verklighet som ingen annan högtalare kan kopiera”.

Läs också Stenhårt från Bose Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
Large JPG SB900 Black 04 RGB LB scaled 1 scaled 1
Bose Smart Soundbar 900 har Atmos topphögtalare för ännu större ljud. Foto: Bose

Lovar att lyfta allt innehåll

Även innehåll utan Atmos-ljudspår utlovas en bättre upplevelse. Bose använder så kallad Spatial Technologies för att uppskalera plattare ljudspår till en tredimensionell upplevelse.

Förvisso är det inget extraordinärt med detta, då de flesta Atmos-soundbars vi känner till också kan använda sig av topphögtalarna även till annat innehåll – inklusive vanliga steroljudspår – för att återskapa en mer storväxt ljudbild. Hur bra det fungerar, varierar naturligtvis.

Det som slog oss med föregångaren Soundbar 700, var att man inte kunde stänga av funktionen. Vare sig ljudspåren var stereo eller surround på det material man skulle lyssna på, så kom det ut som surround. Det var inte vårt favoritsätt att lyssna på musik i stereo på, men det har en funktion om man till exempel vill fylla rummet mest möjligt för flera människor. Men vi föredrar att själva kunna välja.

Hur detta slår ut på Soundbar 900, återstår självfallet att se.

Large JPG SB900 Black 11 RGB LB scaled 1 scaled 1
Bose kombinerar speciella PhaseGuide högtalarelement med DSP för att ge en extra stor ljudbild. Ill: Bose

eARC: Utökad ljudretur

Soundbar 900 har fått en bättre version av ljudreturkanalen, alltså eARC – där e står för enhanced. Det betyder helt enkelt att högupplösta ljudformat – även Dolby Atmos – kan hämtas ut från TV:en och in i soundbarhögtalaren via HDMI. Därmed får du Atmos-upplevelsen även direkt från smart-TV:en – där du tidigare var tvungen att ansluta en ljudkälla (Blu-ray-spelare, Apple TV, osv) in i soundbarhögtalarens HDMI-ingång i och därefter skicka videosignalen vidare till TV:en från soundbarhögtalarens utgång. Nu kan allt anslutas direkt i TV:en, och ljudet matas till soundbaren med en enkel HDMI-kabel.

Smarta funktioner

Denna soundbar heter inte Smart utan anledning. Den stödjer nämligen både Google Home-systemet med tillhörande röstassistent, och dessutom Apple HomeKit genom AirPlay 2. Som alternativ kan du också använda Amazon Alexa, men dock inte på svenska.

Large JPG SB900 Black 011 RGB LB scaled 1 scaled 1
Foto: Bose

Utöka med flera högtalare

Bose går långt i sina löften om drömljudet från en enkel soundbar, men du kan ändå utöka med en av Boses trådlösa subwoofers och få ännu bättre surroundljud från trådlösa bakhögtalare. I tillägg har denna soundbar tvåvägs Bluetooth, så du kan ersätta ljudet med ett par hörlurar i situationer som kräver tystnad för övriga i huset.

Ihopkoppling, inställningar och uppdateringar görs via appen Bose Music.

Large JPG SB900 Black Carton 002 CMYK LB scaled 1 989x556 1 Large JPG SB900 White 002 RGB LB scaled 1 989x556 1
<
>
Bose Smart Soundbar 900 finns i både svart och vitt. Foto: Bose

Bose Smart Soundbar 900: Pris och tillgänglighet

Bose Smart Soundbar 900 kan köpas från 29 mars, men förhandbeställas redan nu,
och kostar 10 999 kronor. Tillgänglig i svart eller vit.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Vadå steril till tv. En är utbildad till el-tele ingenjör med styr och reglerteknik med automatik. Som i dag är 80 poäng ingenjör+ 180 poäng programmering och mekatronik. Till ingen nytta. Jag bygger min egen bärgspränare till tven flera miljoner watt stereo.

Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild