Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Billigare högtalarserie från Arendal Sound

Men 1961-seriens kvaliteter är bevarade där det räknas.

Av / 2020-06-30 - 01:00
Billigare högtalarserie från Arendal Sound

Norska Arendal Sound har varit framgångsrika med sina hemmabiohögtalare i 1723-serien. Tack vare komponenter av hög kvalitet rakt igenom, inklusive rejäla HDF-kabinett och element som både mäter bra och verkligen tål stryk. Priserna har hållits nere genom att inte satsa för mycket på design och utseende, samt förlägga tillverkningen till Kina. Resultatet är riktigt överväldigande hemmabioupplevelser från monitorhögtalare för ungefär 20 000 kronor paret – och golvhögtalare för 30 000. För att sänka priset ytterligare har Arendal påbörjat utvecklingen av den billigare 1961-serien.

Läs också Mer bas från Arendal Sound Arendal Sound förnyar sin 1723-serie med fyra eldsprutande baslådor!

1961 bygger på 1723-serien och har precis som sina dyrare syskon kabinett av lackerad HDF.

”Vi snålar inte med kvaliteten där vi vet att den gör skillnad”, är budskapet.

Arendal 1961 center
Alla högtalare från Arendal Sound har en waveguide för att kontrollera spridning och interferens. På bilden syns 1961 Center. Foto: Arendal Sound

Waveguide

Alla Arendal Sound-högtalare har en vågledare (waveguide), en lins runt diskantelementet som kontrollerar spridningen och skapar mindre interferens mellan diskanten och mellanregistret. Den ska inte förväxlas med ett högtalarhorn, som är gjort för att matcha den mekaniska impedansen mellan högtalarelementet och luften, och därför fungerar som en akustisk förstärkare. Ett horn kontrollerar också spridningen, men ger ofta oönskad färgning och förvrängning på köpet. Horn har dessutom en smalare ”sweet spot” än en waveguide.

Diskantelementet i 1961-serien bygger på det som sitter i 1723-serien, med liknande kvaliteter och som tål stryk.

Arendal utlovar ett helt nytt 5,5-tums bas/mellanregister som ger ”exceptionellt höga prestanda och som normalt skulle ha använts i mycket dyrare högtalare”. Ett dynamiskt och raffinerat högtalarelement med höga prestanda som låter naturligt och oansträngt, oavsett uppspelningsmaterial.

Arendal 1961 surround
1961 Surround är en triaxial högtalare med dipol-sidoelement. Foto: Arendal Sound

Högtalare för allt

I familjen finns 1961 Tower som har fyra 5,5-tums baselement, den mindre 1961 Monitor (men inte så liten att den inte har plats för två baselement) och den matchande centerhögtalaren 1961 Center. Sedan har vi 1961 Surround, en triaxialhögtalare som förutom en 5,5-tums mellanregisterbas och den karaktäristiska wavegudie-diskanten har ett 3-tums fullregisterelement på varje sida. Dessa är dipol-kopplade för att ge en diffus ljudbild bakifrån, som bättre ska suga in lyssnaren i handlingen. Slutligen har vi den mer kompakta 1961 Bookshelf, som är mer gjord för mindre stereoanläggningar än för hemmabio.

Atmos-högtalare

Och så 1961 Height, som är Arendal Sounds första renodlade höjdhögtalare. Den är optimerad för 3D-ljud som Dolby Atmos och DTS:X. Den kan placeras ovanpå fronthögtalare högtalarna, till exempel 1961 Tower eller 1961 Monitor, eller monteras i taket eller på väggen.

 

Arendal 1961 height
1961 Height är Arendal Sounds första höjdhögtalare. Den kan monteras på väggen eller i taket, eller ställas ovanpå fronthögtalarna, vinklad upp mot taket. Foto: Arendal Sound

Subwoofer

Slutligen finns det två subwoofer-modeller, med en helt ny förstärkarplattform som heter Avalanche 550IQ – där siffran står för antalet watt (RMS). Både baselementet och förstärkaren är utvecklad av Arendal Sound. 1961 Subwoofer 1S är en sluten subwoofer med ett mindre kabinett. Den väljer man om man vill ha en jämn basåtergivning med lägst förvrängning. Sedan finns den större 1961 Subwoofer 1V, med basreflexkabinett. Den påstås spela en så hård bas att ”husets fundament sätts på prov”.

Arendal 1961 Subwoofer 1S & 1V
Större, störst: 1961 Subwoofer 1S har ett slutet kabinett och de den ännu större 1961 1V är en basreflex. Foto: Arendal Sound

Pris och tillgänglighet

Subwoofrarna kan beställas redan nu, den slutna 1S kostar 800 euro och basreflexversionen 1V kostar 1 000 euro.

Högtalarna kan förbeställas och är klara för leverans i slutet av juli. Här är priserna:

1961 Tower: 1 500 euro
1961 Monitor: 900 euro
1961 Bookshelf: 700 euro
1961 Center: 500: euro/st
1961 Surround: 800 euro
1961 Height: 700 euro

Arendal Sound

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen