Search
Generic filters

Billiga högtalare från Focal

Spännande lösningar med en behaglig och exakt diskant och bra balans rakt igenom.

Focal har insett att de behöver pigga upp sina billigare högtalare. Den nuvarande Chorus 700-serien har funnits sedan 2013 men är egentligen bara en mindre uppgradering av den gamla 2006 Chorus 700 V-serien.

I sin jakt på ännu bättre högtalare för pengarna skrotar den franska tillverkaren Chorus-serien helt och ersätter den med den helt nya Chora-serien.

Focal har bland annat inspirerats av Aria-högtalarnas design, men man ser också tecken på släktskap med Kanta, fast utan den vinklade frontplattan. En minimalistisk och snygg design, om vi ska tro bilderna. Och Chora byggs faktiskt i Frankrike, på Focals egen fabrik i St. Etienne.

Focal Chora 806
Stativhögtalaren Focal Chora 806 finns i tre olika färgkombinationer. Foto: Focal

Ny diskant

Diskanten är av typen inverterade dome, ett av Focals kännetecken, som hävdas ge bättre spridning än vanliga domediskanter. Konstruktionen gör det dessutom möjligt att använda en mindre och lättare talspole, och genom att minska den totala vikten blir diskanten snabbare.

Själva materialet är en legering av aluminium och magnesium, och domen är upphängd i Poron-minneskum som ska ge bra dämpning och minimera förvrängning markant i det viktiga frekvensområdet 2–3 kHz, där våra öron är känsligast (typ samma frekvens som en rökdetektor). Med andra ord utlovar Focal oss en diskant som är lika behagligt som den är exakt.

Focal 826 & 806 LightWood
Focal 826 och 806 i LightWood. Foto: Focal

Högtalarmembran av kolfiber

De nya bas- och mellanregisterelementen i Chora-serien har en helt ny typ av membran av återvunnen oflätad kolfiber. Fibrerna ligger på var sin sida av en kärna av ett termoplastiskt material (polykarbonat?) vilket gör membranet styvt. Genom att lägga alla kolfibrer oflätade i en och samma riktning blir membranet både styvt och väldämpat, enligt Focals pressmeddelande.

Kolfiber är också ett väldigt lätt material, vilket gör att Focal kan bocka av alla de åtråvärda egenskaperna: styvhet, dämpning och låg massa.

Focal kallar högtalarelementen för ”Slatefiber drivers” på grund av membranets har en struktur som påminner om bergarten skiffer. Ljudet karaktäriseras som ”dynamiskt och generöst med bra balans i mellanregistret och få färgningar”.

Focal Chora 816 og Chora 806
Den minsta golvhögtalaren Chora 816 bredvid stativhögtalaren Chora 806. Foto: Focal

Tre modeller plus centerhögtalare

Chora-serien består av stativhögtalaren 806, golvhögtalarna 816 och 826. Både stativet till 806 och sockeln i 816 och 826 lutar svagt bakåt för att fokusera ljudet och ge korrekt timing mellan bas, mellanregister och diskant.

En särskild centerhögtalare gör att serien är aktuell även för de som tittar mycket på film och spelar spel. Dessutom finns en subwoofer i serien som heter SUB 300P.

Chora-högtalarna sägs vara lättdrivna tack vare hög känslighet. De kan alltså vara ett spännande val ihop med kompakta förstärkare som Sonos Amp och Bluesound Powernode 2i – eller varför inte den fantastiska Naim Uniti Atom?

Priser och tillgänglighet

Högtalarna kommer i början av oktober, här är priserna:

Focal Chora 806: 7 900 kr
Focal Chora 816: 15 800 kr
Focal Chora 826: 18 400 kr
Focal Chora Center: 6 000 kr
Focal Chora 806 golvstativ: 2 500 kr

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.