Search
Generic filters
 itemprop

Billiga högtalare från Focal

Spännande lösningar med en behaglig och exakt diskant och bra balans rakt igenom.

Focal har insett att de behöver pigga upp sina billigare högtalare. Den nuvarande Chorus 700-serien har funnits sedan 2013 men är egentligen bara en mindre uppgradering av den gamla 2006 Chorus 700 V-serien.

I sin jakt på ännu bättre högtalare för pengarna skrotar den franska tillverkaren Chorus-serien helt och ersätter den med den helt nya Chora-serien.

Focal har bland annat inspirerats av Aria-högtalarnas design, men man ser också tecken på släktskap med Kanta, fast utan den vinklade frontplattan. En minimalistisk och snygg design, om vi ska tro bilderna. Och Chora byggs faktiskt i Frankrike, på Focals egen fabrik i St. Etienne.

Focal Chora 806
Stativhögtalaren Focal Chora 806 finns i tre olika färgkombinationer. Foto: Focal

Ny diskant

Diskanten är av typen inverterade dome, ett av Focals kännetecken, som hävdas ge bättre spridning än vanliga domediskanter. Konstruktionen gör det dessutom möjligt att använda en mindre och lättare talspole, och genom att minska den totala vikten blir diskanten snabbare.

Själva materialet är en legering av aluminium och magnesium, och domen är upphängd i Poron-minneskum som ska ge bra dämpning och minimera förvrängning markant i det viktiga frekvensområdet 2–3 kHz, där våra öron är känsligast (typ samma frekvens som en rökdetektor). Med andra ord utlovar Focal oss en diskant som är lika behagligt som den är exakt.

Focal 826 & 806 LightWood
Focal 826 och 806 i LightWood. Foto: Focal

Högtalarmembran av kolfiber

De nya bas- och mellanregisterelementen i Chora-serien har en helt ny typ av membran av återvunnen oflätad kolfiber. Fibrerna ligger på var sin sida av en kärna av ett termoplastiskt material (polykarbonat?) vilket gör membranet styvt. Genom att lägga alla kolfibrer oflätade i en och samma riktning blir membranet både styvt och väldämpat, enligt Focals pressmeddelande.

Kolfiber är också ett väldigt lätt material, vilket gör att Focal kan bocka av alla de åtråvärda egenskaperna: styvhet, dämpning och låg massa.

annons

Focal kallar högtalarelementen för ”Slatefiber drivers” på grund av membranets har en struktur som påminner om bergarten skiffer. Ljudet karaktäriseras som ”dynamiskt och generöst med bra balans i mellanregistret och få färgningar”.

annons
Focal Chora 816 og Chora 806
Den minsta golvhögtalaren Chora 816 bredvid stativhögtalaren Chora 806. Foto: Focal

Tre modeller plus centerhögtalare

Chora-serien består av stativhögtalaren 806, golvhögtalarna 816 och 826. Både stativet till 806 och sockeln i 816 och 826 lutar svagt bakåt för att fokusera ljudet och ge korrekt timing mellan bas, mellanregister och diskant.

En särskild centerhögtalare gör att serien är aktuell även för de som tittar mycket på film och spelar spel. Dessutom finns en subwoofer i serien som heter SUB 300P.

Chora-högtalarna sägs vara lättdrivna tack vare hög känslighet. De kan alltså vara ett spännande val ihop med kompakta förstärkare som Sonos Amp och Bluesound Powernode 2i – eller varför inte den fantastiska Naim Uniti Atom?

Priser och tillgänglighet

Högtalarna kommer i början av oktober, här är priserna:

annons

Focal Chora 806: 7 900 kr
Focal Chora 816: 15 800 kr
Focal Chora 826: 18 400 kr
Focal Chora Center: 6 000 kr
Focal Chora 806 golvstativ: 2 500 kr

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

Prova  LB+ i 3 veckor
3 VECKOR FÖR 3 KR
Tillgång till alla tester och nyheter
PROVA LB+
Ingen bindningstid
Stäng
Scroll to Top