TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Besök hos Gibson

Vi har besökt Gibsons ljudlaboratorium i Belgien. Här finns liten tankesmedja av ljudexperter som utvecklar Philips många ljudprodukter.

forfatter
Publicerad 2017-04-10 - 09:10

Namnet Philips är något som alla med mer än ett par års hifi-intresse har en relation till. Philips var en gång en av de största elektroniktillverkarna i världen och från huvudkontoret i Holland låg Philips bakom en mängd hifi-produkter.

Mycket har förändrats sedan dess. De senaste åren har Philips valt att koncentrera sig på färre områden och sålde därför sin ljudavdelning till Gibson Group (ja, de med gitarr) 2014. Hörlurarna och högtalarna som det står Philips på utvecklas dock fortfarande på samma ställe som förut, det vill säga Leuven i Belgien, där Gibson har sitt ljudlaboratorium.

Ljud & Bild har som ett av ytterst få medier fått ta en titt i labbet och pratat med utvecklingsteamet. Det handlade särskilt om bärbar surround, högtalare och smarta hem.

Litet gäng – med vänner i Hong Kong

Det som först förvånar är att utvecklingsavdelningen bara består av ett dussin personer. Å andra sidan underlättar det för samarbetet mellan olika områden. Och utvecklingslaboratoriet i Leuven ska inte göra allt själv. Det backas upp av en designavdelning som hjälper till att förvandla idéerna till en tillverkningsbar verklighet efter designen är ritad och komponenterna har valts ut. Den finns i Science Park i Hong Kong. Själva produktionen sker i Shenzhen i Kina.

Surround när du vill

En bra surroundanläggning gör filmkänslan mycket större i hemmabion. Men det gör installationen mer komplicerad när två högtalare ska bli fem eller ännu fler och det ska dras kablar till varje hörn i vardagsrummet. Enligt Stefan Hendricx är lösningen ”Surround On Demand”. Det vill säga högtalare som i en handvändning kan förvandlas till ett trådlöst surroundsystem. Vi har sett att systemet i flera versioner, till exempel soundbar-högtalaren Fidelio B5.

Men vägen från idé till färdig högtalare är lång. Stefan Hendricx gav oss en intressant inblick i processen som tog flera år. Från början var tanken att högtalarna skulle bestå av fyra identiska lådor som kunde flyttas runt så att det ena paret kunde användas som stereohögtalare – och laddas upp under tiden – samtidigt som det andra paret spelade som trådlösa, batteridrivna bakhögtalare.

Ljuddöd lekplats

I källaren, avskilt från kontor och demorum, ligger akustiklabbet där prototyper av högtalare byggs. Det två våningar höga rummet är en blandning av träverkstad och testrum. Överallt finns hyllor med ett virrvarr av modeller, elektronisk utrustning och lösa högtalarelement. En 3D-skrivare stor som ett kylskåp används för att göra kabinettmodeller av plast. En stor metalbox fyller halva rummet. Akustikingenjör Benoit Burette öppnar förtjust den bankvalvstjocka metalldörren och går in.

”Teori är i och för sig bra, men här inne kan vi experimentera med akustiken i praktiken”, säger han. Man kan till exempel höra hur det påverkar ljudet när en högtalare ställs nära eller på ett bord. Effekten är densamma i ett normalt rum, men i det ljuddöda rummet kan man höra skillnaden tydligare eftersom alla reflektioner från väggar, golv och tak försvinner. Den ekofria kammaren kan användas för mätningar ned till 80 Hz (ett ljuddött rum för hela ljudspektrat måste vara VÄLDIGT stort).

Benoit Burette visar oss också två prototyper av den runda Soundsphere-högtalaren. Den första i ett kantigt kabinett för att visa de akustiska idéerna. Den andra, som byggdes av CNC-frästa MDF-skivor, har ungefär samma form som den slutliga versionen.

Smart testhem

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när. En demoinstallation av ett helt hem är proppfull med sensorer som gör det möjligt för ljudet att följa användaren runt i huset. När man kommer in genom dörren tänds lamporna och musiken startar. Går man in i köket eller sätter sig i matsalen så följer radioprogrammet med – tack vare rörelsesensorer. Och avslöjar trycksensorn att man har satt sig tillrätta i soffan så sätts TV:n på, belysningen dämpas och ett urval av filmer visas på skärmen. Tills underhållningen blir avbruten av att ringklockan ringer, då visas bilden från dörrkameran på TV:n.

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Stefan Hendricx visar den första versionen av det som sedan skulle bli ”Surround On Demand”. Det 3D-printade kabinettet går att dela på, så att högtalarna kan dockas och laddas. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Black Week: De bästa soundbar-köpen Här är några av de bästa soundbar-erbjudandena vi har hittat hittills under Black Week 2022!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.
Följ Ljud & Bild