TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Besök hos Gibson

Vi har besökt Gibsons ljudlaboratorium i Belgien. Här finns liten tankesmedja av ljudexperter som utvecklar Philips många ljudprodukter.

Av / 2017-04-10 - 09:10
Besök hos Gibson

Namnet Philips är något som alla med mer än ett par års hifi-intresse har en relation till. Philips var en gång en av de största elektroniktillverkarna i världen och från huvudkontoret i Holland låg Philips bakom en mängd hifi-produkter.

Mycket har förändrats sedan dess. De senaste åren har Philips valt att koncentrera sig på färre områden och sålde därför sin ljudavdelning till Gibson Group (ja, de med gitarr) 2014. Hörlurarna och högtalarna som det står Philips på utvecklas dock fortfarande på samma ställe som förut, det vill säga Leuven i Belgien, där Gibson har sitt ljudlaboratorium.

Ljud & Bild har som ett av ytterst få medier fått ta en titt i labbet och pratat med utvecklingsteamet. Det handlade särskilt om bärbar surround, högtalare och smarta hem.

Litet gäng – med vänner i Hong Kong

Det som först förvånar är att utvecklingsavdelningen bara består av ett dussin personer. Å andra sidan underlättar det för samarbetet mellan olika områden. Och utvecklingslaboratoriet i Leuven ska inte göra allt själv. Det backas upp av en designavdelning som hjälper till att förvandla idéerna till en tillverkningsbar verklighet efter designen är ritad och komponenterna har valts ut. Den finns i Science Park i Hong Kong. Själva produktionen sker i Shenzhen i Kina.

Surround när du vill

En bra surroundanläggning gör filmkänslan mycket större i hemmabion. Men det gör installationen mer komplicerad när två högtalare ska bli fem eller ännu fler och det ska dras kablar till varje hörn i vardagsrummet. Enligt Stefan Hendricx är lösningen ”Surround On Demand”. Det vill säga högtalare som i en handvändning kan förvandlas till ett trådlöst surroundsystem. Vi har sett att systemet i flera versioner, till exempel soundbar-högtalaren Fidelio B5.

Annons

Men vägen från idé till färdig högtalare är lång. Stefan Hendricx gav oss en intressant inblick i processen som tog flera år. Från början var tanken att högtalarna skulle bestå av fyra identiska lådor som kunde flyttas runt så att det ena paret kunde användas som stereohögtalare – och laddas upp under tiden – samtidigt som det andra paret spelade som trådlösa, batteridrivna bakhögtalare.

Ljuddöd lekplats

I källaren, avskilt från kontor och demorum, ligger akustiklabbet där prototyper av högtalare byggs. Det två våningar höga rummet är en blandning av träverkstad och testrum. Överallt finns hyllor med ett virrvarr av modeller, elektronisk utrustning och lösa högtalarelement. En 3D-skrivare stor som ett kylskåp används för att göra kabinettmodeller av plast. En stor metalbox fyller halva rummet. Akustikingenjör Benoit Burette öppnar förtjust den bankvalvstjocka metalldörren och går in.

”Teori är i och för sig bra, men här inne kan vi experimentera med akustiken i praktiken”, säger han. Man kan till exempel höra hur det påverkar ljudet när en högtalare ställs nära eller på ett bord. Effekten är densamma i ett normalt rum, men i det ljuddöda rummet kan man höra skillnaden tydligare eftersom alla reflektioner från väggar, golv och tak försvinner. Den ekofria kammaren kan användas för mätningar ned till 80 Hz (ett ljuddött rum för hela ljudspektrat måste vara VÄLDIGT stort).

Benoit Burette visar oss också två prototyper av den runda Soundsphere-högtalaren. Den första i ett kantigt kabinett för att visa de akustiska idéerna. Den andra, som byggdes av CNC-frästa MDF-skivor, har ungefär samma form som den slutliga versionen.

Smart testhem

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när. En demoinstallation av ett helt hem är proppfull med sensorer som gör det möjligt för ljudet att följa användaren runt i huset. När man kommer in genom dörren tänds lamporna och musiken startar. Går man in i köket eller sätter sig i matsalen så följer radioprogrammet med – tack vare rörelsesensorer. Och avslöjar trycksensorn att man har satt sig tillrätta i soffan så sätts TV:n på, belysningen dämpas och ett urval av filmer visas på skärmen. Tills underhållningen blir avbruten av att ringklockan ringer, då visas bilden från dörrkameran på TV:n.

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Stefan Hendricx visar den första versionen av det som sedan skulle bli ”Surround On Demand”. Det 3D-printade kabinettet går att dela på, så att högtalarna kan dockas och laddas. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

JBL sätter färg på festen

Ännu djupare bas från SVS

De största högtalarna någonsin från Arendal Sound

Se vad Naim och Focal har kläckt!

Budgetvänlig KEF-serie med Meta-teknik

Vi presenterar DALIs nya high-end-serie

Linn lanserar ny högtalarserie

Osynliga Lyngdorf för hemmabio

På fabriksbesök hos Marshall

Mycket bättre än soundbars

Budgetvänliga bokhyllehögtalare

Bättre ljud och längre speltid