Ljud-uppfinnare

Vi har besökt Gibsons ljudlaboratorium i Belgien. Här finns liten tankesmedja av ljudexperter som utvecklar Philips många ljudprodukter.
Annons
Annons
forfatter

Namnet Philips är något som alla med mer än ett par års hifi-intresse har en relation till. Philips var en gång en av de största elektroniktillverkarna i världen och från huvudkontoret i Holland låg Philips bakom en mängd hifi-produkter.

Mycket har förändrats sedan dess. De senaste åren har Philips valt att koncentrera sig på färre områden och sålde därför sin ljudavdelning till Gibson Group (ja, de med gitarr) 2014. Hörlurarna och högtalarna som det står Philips på utvecklas dock fortfarande på samma ställe som förut, det vill säga Leuven i Belgien, där Gibson har sitt ljudlaboratorium.

Ljud & Bild har som ett av ytterst få medier fått ta en titt i labbet och pratat med utvecklingsteamet. Det handlade särskilt om bärbar surround, högtalare och smarta hem.

Litet gäng – med vänner i Hong Kong

Det som först förvånar är att utvecklingsavdelningen bara består av ett dussin personer. Å andra sidan underlättar det för samarbetet mellan olika områden. Och utvecklingslaboratoriet i Leuven ska inte göra allt själv. Det backas upp av en designavdelning som hjälper till att förvandla idéerna till en tillverkningsbar verklighet efter designen är ritad och komponenterna har valts ut. Den finns i Science Park i Hong Kong. Själva produktionen sker i Shenzhen i Kina.

Surround när du vill

En bra surroundanläggning gör filmkänslan mycket större i hemmabion. Men det gör installationen mer komplicerad när två högtalare ska bli fem eller ännu fler och det ska dras kablar till varje hörn i vardagsrummet. Enligt Stefan Hendricx är lösningen ”Surround On Demand”. Det vill säga högtalare som i en handvändning kan förvandlas till ett trådlöst surroundsystem. Vi har sett att systemet i flera versioner, till exempel soundbar-högtalaren Fidelio B5.

Annons

Men vägen från idé till färdig högtalare är lång. Stefan Hendricx gav oss en intressant inblick i processen som tog flera år. Från början var tanken att högtalarna skulle bestå av fyra identiska lådor som kunde flyttas runt så att det ena paret kunde användas som stereohögtalare – och laddas upp under tiden – samtidigt som det andra paret spelade som trådlösa, batteridrivna bakhögtalare.

Ljuddöd lekplats

I källaren, avskilt från kontor och demorum, ligger akustiklabbet där prototyper av högtalare byggs. Det två våningar höga rummet är en blandning av träverkstad och testrum. Överallt finns hyllor med ett virrvarr av modeller, elektronisk utrustning och lösa högtalarelement. En 3D-skrivare stor som ett kylskåp används för att göra kabinettmodeller av plast. En stor metalbox fyller halva rummet. Akustikingenjör Benoit Burette öppnar förtjust den bankvalvstjocka metalldörren och går in.

”Teori är i och för sig bra, men här inne kan vi experimentera med akustiken i praktiken”, säger han. Man kan till exempel höra hur det påverkar ljudet när en högtalare ställs nära eller på ett bord. Effekten är densamma i ett normalt rum, men i det ljuddöda rummet kan man höra skillnaden tydligare eftersom alla reflektioner från väggar, golv och tak försvinner. Den ekofria kammaren kan användas för mätningar ned till 80 Hz (ett ljuddött rum för hela ljudspektrat måste vara VÄLDIGT stort).

Benoit Burette visar oss också två prototyper av den runda Soundsphere-högtalaren. Den första i ett kantigt kabinett för att visa de akustiska idéerna. Den andra, som byggdes av CNC-frästa MDF-skivor, har ungefär samma form som den slutliga versionen.

Smart testhem

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när. En demoinstallation av ett helt hem är proppfull med sensorer som gör det möjligt för ljudet att följa användaren runt i huset. När man kommer in genom dörren tänds lamporna och musiken startar. Går man in i köket eller sätter sig i matsalen så följer radioprogrammet med – tack vare rörelsesensorer. Och avslöjar trycksensorn att man har satt sig tillrätta i soffan så sätts TV:n på, belysningen dämpas och ett urval av filmer visas på skärmen. Tills underhållningen blir avbruten av att ringklockan ringer, då visas bilden från dörrkameran på TV:n.

Annons

Det smarta hemmet håller sakta men säkert på att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som på egen hand tar reda på vad du vill lyssna på – och när.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Stefan Hendricx visar den första versionen av det som sedan skulle bli ”Surround On Demand”. Det 3D-printade kabinettet går att dela på, så att högtalarna kan dockas och laddas. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Amazon Prime har släppt en trailer till den nya Clancy-filmen.
I kväll är det premiär för den efterlängtade andra säsongen av Exit.
Full pott för Polestar 2 i krocktest.
Twitter-chefen Jack Dorsey har stora planer för Tidal. Jay-Z stannar kvar som styrelseordförande.
Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.
Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.