Argon Audios första aktiva golvhögtalare är trådlös

Forte A55 är en högtalare som har en väldigt hygglig prislapp, vi kan knappt vänta på att få testa den.
Annons
Annons
forfatter

Med Forte-serien har Argon Audio visat att de kan bygga bra högtalare till låga priser. Det gäller inte minst den kompakta Forte A4, som kostar 4 000 kronor paret och nästan fick oss att häpna när vi testade den.

Nu kommer den första golvhögtalaren i serien, Forte A55. Den bygger på samma konstruktion som stativmodellerna och har samma diskantelement. Baselementen är däremot nya, även om de är lika stora som elementet i A5. Alltså fem tum. Det nya membranet är en sandwichkonstruktion i två lager och drivs av ett magnetsystem med ”extremt låg förvrängning”.

Den ena högtalaren är helt passiv, all elektronik sitter i den andra. Bland annat klass D-förstärkning på 4 x 80 watt, alltså två förstärkare för varje högtalare, där diskantelementen har sin egen förstärkare och bas-/mellanregisterelementen delar på en.

FORTE A55 Black closeup
En 80-watts förstärkare driver bas/mellanregister medan diskanten har en likadan för sig själv. Foto: Argon Audio

Varför så mycket effekt till diskanten?

Det kan tyckas bakvänt att diskanten får mest kraft, när den säkert hade klarat sig med 10 watt. Poängen är förmodligen att Argon har insett att baselementen klarar sig med att dela på 80 watt. Genom att ge diskanten en helt egen förstärkare förhindrar man att det att läcker spänning mellan den och de övriga elementen, vilket hade orsakat förvrängning. Som hörs extra tydligt i diskanten. Och genom att ge diskanten en exakt likadan förstärkare som bas/mellanregistret – även om 80 watt är overkill – så får man en optimal fasrespons. Kort sagt: bättre ljud.

Bluetooth

Vill du ha det trådlöst så kan du se fram emot Bluetooth med både AAC och aptX LL (Low Latency), som ger en Bluetooth-ljudkvalitet som ibland kan vara svår att skilja från okomprimerade ljudformat (som CD). Med Low Latency är det dessutom möjligt att koppla TV:n via Bluetooth och ändå få bra synkronisering mellan bild och ljud (läppsynk). Det mest stabila är dock att använda någon av de två optiska ingångarna till TV:n, de stöder för övrigt högupplöst ljud med ända upp till 24 bit/96 kHz-upplösning.

Annons

Avancerade datamodeller

Argon Audio uppger att Forte 55 når ner till 35 Hz i basen och utlovar ett öppet och rent mellanregister tack vare magnetsystemets låga förvrängning. Det inre kabinettet är utformat med hjälp avancerade datormodeller för att eliminera stående resonanser. Sådant hör man ofta om betydligt dyrare högtalare, så det ska bli spännande att testa.

Pris

Argon Audio Forte A55 kostar 9 500 kronor och då behöver du inte lägga pengar på en förstärkare också. Det här skulle mycket väl kunna vara ett klipp, det återstår att se och höra. Högtalaren släpps i butik 22 november, vi räknar med att få in ett exemplar för test ungefär samtidigt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Annons
Annons

Läs också

Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.