Search
Generic filters

Argon Audios första aktiva golvhögtalare är trådlös

Forte A55 är en högtalare som har en väldigt hygglig prislapp, vi kan knappt vänta på att få testa den.

Med Forte-serien har Argon Audio visat att de kan bygga bra högtalare till låga priser. Det gäller inte minst den kompakta Forte A4, som kostar 4 000 kronor paret och nästan fick oss att häpna när vi testade den.

Nu kommer den första golvhögtalaren i serien, Forte A55. Den bygger på samma konstruktion som stativmodellerna och har samma diskantelement. Baselementen är däremot nya, även om de är lika stora som elementet i A5. Alltså fem tum. Det nya membranet är en sandwichkonstruktion i två lager och drivs av ett magnetsystem med ”extremt låg förvrängning”.

Den ena högtalaren är helt passiv, all elektronik sitter i den andra. Bland annat klass D-förstärkning på 4 x 80 watt, alltså två förstärkare för varje högtalare, där diskantelementen har sin egen förstärkare och bas-/mellanregisterelementen delar på en.

FORTE A55 Black closeup
En 80-watts förstärkare driver bas/mellanregister medan diskanten har en likadan för sig själv. Foto: Argon Audio

Varför så mycket effekt till diskanten?

Det kan tyckas bakvänt att diskanten får mest kraft, när den säkert hade klarat sig med 10 watt. Poängen är förmodligen att Argon har insett att baselementen klarar sig med att dela på 80 watt. Genom att ge diskanten en helt egen förstärkare förhindrar man att det att läcker spänning mellan den och de övriga elementen, vilket hade orsakat förvrängning. Som hörs extra tydligt i diskanten. Och genom att ge diskanten en exakt likadan förstärkare som bas/mellanregistret – även om 80 watt är overkill – så får man en optimal fasrespons. Kort sagt: bättre ljud.

Bluetooth

Vill du ha det trådlöst så kan du se fram emot Bluetooth med både AAC och aptX LL (Low Latency), som ger en Bluetooth-ljudkvalitet som ibland kan vara svår att skilja från okomprimerade ljudformat (som CD). Med Low Latency är det dessutom möjligt att koppla TV:n via Bluetooth och ändå få bra synkronisering mellan bild och ljud (läppsynk). Det mest stabila är dock att använda någon av de två optiska ingångarna till TV:n, de stöder för övrigt högupplöst ljud med ända upp till 24 bit/96 kHz-upplösning.

Avancerade datamodeller

Argon Audio uppger att Forte 55 når ner till 35 Hz i basen och utlovar ett öppet och rent mellanregister tack vare magnetsystemets låga förvrängning. Det inre kabinettet är utformat med hjälp avancerade datormodeller för att eliminera stående resonanser. Sådant hör man ofta om betydligt dyrare högtalare, så det ska bli spännande att testa.

Pris

Argon Audio Forte A55 kostar 9 500 kronor och då behöver du inte lägga pengar på en förstärkare också. Det här skulle mycket väl kunna vara ett klipp, det återstår att se och höra. Högtalaren släpps i butik 22 november, vi räknar med att få in ett exemplar för test ungefär samtidigt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.