Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Argon Audios första aktiva golvhögtalare är trådlös

Forte A55 är en högtalare som har en väldigt hygglig prislapp, vi kan knappt vänta på att få testa den.

Skrivet av / 2019-11-15 - 09:28
Argon Audios första aktiva golvhögtalare är trådlös

Med Forte-serien har Argon Audio visat att de kan bygga bra högtalare till låga priser. Det gäller inte minst den kompakta Forte A4, som kostar 4 000 kronor paret och nästan fick oss att häpna när vi testade den.

Nu kommer den första golvhögtalaren i serien, Forte A55. Den bygger på samma konstruktion som stativmodellerna och har samma diskantelement. Baselementen är däremot nya, även om de är lika stora som elementet i A5. Alltså fem tum. Det nya membranet är en sandwichkonstruktion i två lager och drivs av ett magnetsystem med ”extremt låg förvrängning”.

Den ena högtalaren är helt passiv, all elektronik sitter i den andra. Bland annat klass D-förstärkning på 4 x 80 watt, alltså två förstärkare för varje högtalare, där diskantelementen har sin egen förstärkare och bas-/mellanregisterelementen delar på en.

FORTE A55 Black closeup
En 80-watts förstärkare driver bas/mellanregister medan diskanten har en likadan för sig själv. Foto: Argon Audio

Varför så mycket effekt till diskanten?

Det kan tyckas bakvänt att diskanten får mest kraft, när den säkert hade klarat sig med 10 watt. Poängen är förmodligen att Argon har insett att baselementen klarar sig med att dela på 80 watt. Genom att ge diskanten en helt egen förstärkare förhindrar man att det att läcker spänning mellan den och de övriga elementen, vilket hade orsakat förvrängning. Som hörs extra tydligt i diskanten. Och genom att ge diskanten en exakt likadan förstärkare som bas/mellanregistret – även om 80 watt är overkill – så får man en optimal fasrespons. Kort sagt: bättre ljud.

Bluetooth

Vill du ha det trådlöst så kan du se fram emot Bluetooth med både AAC och aptX LL (Low Latency), som ger en Bluetooth-ljudkvalitet som ibland kan vara svår att skilja från okomprimerade ljudformat (som CD). Med Low Latency är det dessutom möjligt att koppla TV:n via Bluetooth och ändå få bra synkronisering mellan bild och ljud (läppsynk). Det mest stabila är dock att använda någon av de två optiska ingångarna till TV:n, de stöder för övrigt högupplöst ljud med ända upp till 24 bit/96 kHz-upplösning.

Avancerade datamodeller

Argon Audio uppger att Forte 55 når ner till 35 Hz i basen och utlovar ett öppet och rent mellanregister tack vare magnetsystemets låga förvrängning. Det inre kabinettet är utformat med hjälp avancerade datormodeller för att eliminera stående resonanser. Sådant hör man ofta om betydligt dyrare högtalare, så det ska bli spännande att testa.

Pris

Argon Audio Forte A55 kostar 9 500 kronor och då behöver du inte lägga pengar på en förstärkare också. Det här skulle mycket väl kunna vara ett klipp, det återstår att se och höra. Högtalaren släpps i butik 22 november, vi räknar med att få in ett exemplar för test ungefär samtidigt.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Vanligtvis inte ett enmansjobb...

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

Tivoli Audio lanserar ny högtalare - utan radio

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen