Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Äntligen kommer Klipsch Jubilee

Massiva Jubilee påstås vara de bästa Klipsch-högtalarna någonsin.

Av / 2022-01-18 - 15:19
Äntligen kommer Klipsch Jubilee

Om du trodde att de enorma Klipschorn var flaggskeppet så ta en titt på de här. Klipsch Jubilee är ännu större, ännu tuffare och mycket dyrare.

Vi har sett dem förut, men även om de egentligen skulle ha gjort debut på CES-mässan i Las Vegas 2021 så fick vi vänta till årets CES-mässa för att få se den färdiga produkten. Som du kan se här.

Chad Charleston från Klipsch presenterar det som är den färdiga versionen av Jubilee, högtalaren som skulle markera Klipschs 75-årsjubileum.

Egentligen är Jubilee inte någon helt en ny högtalare. Paul W. Klipsch ritade själv de första skisserna, tanken var att bygga en stor tvåvägs fullregister-hornhögtalare med hög effektivitet.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.20.41
Chad Charleston

Högtalaren är mycket större än till och med den tämligen resliga Klipschorn från Heritage-serien. Den har ett stort K-402-horn på toppen, med ett patenterat K-693-kompressionselement från Celestion som når ner till 350 Hz. Ganska så mycket djupare än vad som är normalt för ett vanligt diskantelement.

Läs också 70 år med skön brutalitet Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.21.45

Även baskabinettet längt ner är hornladdat, för högsta möjliga känslighet. Kabinettet (som är öppet under grillarna på bilden ovan) har även basportar för att ytterligare öka effektiviteten vid låga frekvenser. Ända ner till 18–20 Hz, enligt Klipsch.

Högtalarna levereras med ett aktiv delningsfilter med DSP-styrning av delningen som ger användaren både EQ och time alignment – alltså tidskorrigering mellan elementen, samt faskontroll.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.22.09
Aktivt delningsfilter.

Priset antyds hamna någonstans kring 35 500 dollar per par. Alltså närmare 400 000 svenska kronor. Som jämförelse kostar ett par Klipschorn 250 000 kronor per par.

 

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 reaktioner på ”Äntligen kommer Klipsch Jubilee”

 1. Roger Lindblad

  Påminner om RT 70-80 horn från 70 talet. Gds ritningarna i tidningen. Bättre bas horn finns inte.

 2. Kjell Eriksson

  1975 var jag på ljudmässa, jag minns inte var. Där fanns två handbyggda (av fyra) Kenwood-högtalare. De var mycket bastanta och breda. I mittendelen satt två 15″ element, lodrätt. På varje sida fanns tre “utblås”, de översta smalast och de nedersta bredast. Ovanpå låg ett antal veckade plåtar med en skrika bakom. Förstärkaren minns jag inte, men skivspelaren var en Unamco, populär på den tiden. Man demade med klassisk musik och Frank Zappa (One Size Fits All). Dessa högtalare är de bästa jag någonsin har hört och någonsin kommer att få höra. Vart dessa fyra Kenwood-högtalare tog vägen har jag ingen aning om. Kenwood sade att OM de skulle säljas, vilket de inte skulle, skulle de kosta 100 000:- (1975!).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Rulla till toppen