TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Äntligen kommer Klipsch Jubilee

Massiva Jubilee påstås vara de bästa Klipsch-högtalarna någonsin.

forfatter
Publicerad 2022-01-18 - 15:19

Om du trodde att de enorma Klipschorn var flaggskeppet så ta en titt på de här. Klipsch Jubilee är ännu större, ännu tuffare och mycket dyrare.

Vi har sett dem förut, men även om de egentligen skulle ha gjort debut på CES-mässan i Las Vegas 2021 så fick vi vänta till årets CES-mässa för att få se den färdiga produkten. Som du kan se här.

Chad Charleston från Klipsch presenterar det som är den färdiga versionen av Jubilee, högtalaren som skulle markera Klipschs 75-årsjubileum.

Egentligen är Jubilee inte någon helt en ny högtalare. Paul W. Klipsch ritade själv de första skisserna, tanken var att bygga en stor tvåvägs fullregister-hornhögtalare med hög effektivitet.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.20.41
Chad Charleston

Högtalaren är mycket större än till och med den tämligen resliga Klipschorn från Heritage-serien. Den har ett stort K-402-horn på toppen, med ett patenterat K-693-kompressionselement från Celestion som når ner till 350 Hz. Ganska så mycket djupare än vad som är normalt för ett vanligt diskantelement.

Läs också 70 år med skön brutalitet Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.21.45

Även baskabinettet längt ner är hornladdat, för högsta möjliga känslighet. Kabinettet (som är öppet under grillarna på bilden ovan) har även basportar för att ytterligare öka effektiviteten vid låga frekvenser. Ända ner till 18–20 Hz, enligt Klipsch.

Högtalarna levereras med ett aktiv delningsfilter med DSP-styrning av delningen som ger användaren både EQ och time alignment – alltså tidskorrigering mellan elementen, samt faskontroll.

Skjermbilde 2022 01 18 kl. 09.22.09
Aktivt delningsfilter.

Priset antyds hamna någonstans kring 35 500 dollar per par. Alltså närmare 400 000 svenska kronor. Som jämförelse kostar ett par Klipschorn 250 000 kronor per par.

 

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 svar på ”Äntligen kommer Klipsch Jubilee”

 1. Påminner om RT 70-80 horn från 70 talet. Gds ritningarna i tidningen. Bättre bas horn finns inte.

  Svara
 2. 1975 var jag på ljudmässa, jag minns inte var. Där fanns två handbyggda (av fyra) Kenwood-högtalare. De var mycket bastanta och breda. I mittendelen satt två 15″ element, lodrätt. På varje sida fanns tre ”utblås”, de översta smalast och de nedersta bredast. Ovanpå låg ett antal veckade plåtar med en skrika bakom. Förstärkaren minns jag inte, men skivspelaren var en Unamco, populär på den tiden. Man demade med klassisk musik och Frank Zappa (One Size Fits All). Dessa högtalare är de bästa jag någonsin har hört och någonsin kommer att få höra. Vart dessa fyra Kenwood-högtalare tog vägen har jag ingen aning om. Kenwood sade att OM de skulle säljas, vilket de inte skulle, skulle de kosta 100 000:- (1975!).

  Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild