annons
annons
annons

Heavy metal i Dolby Atmos

Snart kommer världens första metallplatta med Dolby Atmos-ljud.

Lägg till som favorit

Bandet – eller kanske snarare ensemblen – heter Luca Turilli’s Rhapsody och den nya skivan med ljud från alla håll och kanter, inklusive taket, heter ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus”. Pressmeddelandet med informationen kommer från Yamaha, som är huvudsponsor till producent Chris Heil som har producerat och mixat musiken. Skivbolaget är Nuclear Blast.

Läs också: Test av tre soundbar-högtalare med Dolby Atmos.

Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.
Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.

I pressmeddelandet står det att utgåvan är världens första studioalbum med Dolby Atmos. Det stämmer bara om man bortser från Trondheimsolistenes Reflections , Maja S.K. Ratkjes And Sing… Uranienborg Vokalensembles Himmelrand samt Terje Winges Organism, alla utgivna av skivbolaget 2L under perioden maj–augusti 2016.

Skillnaden är att detta är klassiska utgåvor (bortsett från Maja Ratkjes ”And Sing …” som är ett konstprojekt som undertecknad saknar kompetens för att kategorisera). Luca Turilli’s Rhapsody är däremot ett italiensk symfoni-metallband, vilket innebär mycket mer manipulering och mixning av musiken. 2L-skivorna kan snarare betraktas som live-inspelningar snarare än studioalbum, även om undertecknad mycket väl skulle kunna hävda att de lika gärna kan klassas som studioalbum eftersom sådana inspelningar också ofta manipuleras och mixas.

Läs också: Test av 4 hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.

Ny dimension

Men visst är det kul när fler musikproducenter hoppar på Dolby Atmos-tåget. Musik i surround ger definitivt upplevelsen en ny dimension, och när man dessutom får ljud från taket är rumsdimensionen nästan helt komplett.

Albumet ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” är alltså mixat och producerat av Chris Heil, som har jobbat med artister som David Bowie och Bryan Adams. Han har redan gjort flera liveproduktioner med Dolby Atmos, detta är dock hans första studioversion i formatet.

– Jag hörde ett utdrag ur ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” i studion precis bredvid min och insåg direkt att detta var materialet jag ville använda för att demonstrera Dolby Atmos potential, berättar Chris Heil i presmeddelandet.

– Sådan här musik är gjord för det här formatet, med en kombination av band, orkester och körarrangemang.

 

Atmos-utgaven av albumet lanseras 9 december. Stereoversionen går redan att få tag på, även på strömningstjänster som Spotify och Tidal.

ltrhapsody.com

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Lämna ett svar

annons

Läs också

Den här musiken gör julen mysigare

Den här musiken gör julen mysigare

Är alla julsångerna på radion sega? Stämningen blir mycket bättre med vår 2,5-timmars spellista! Lägg till som favorit
ECM-katalogen kan strömmas

ECM-katalogen kan strömmas

Nu kan du strömma hela ECM-katalagen på Tidal, Spotify och andra tjänster.Lägg till som favorit
Springsteen på Broadway

Springsteen på Broadway

I går kväll äntrade Bruce ”The Boss” Springsteen scenen på legendariska Walter Kerr Theatre mitt i New Yorks teaterdistrikt Broadway. Lägg till som favorit
7 smarta tips för Spotify

7 smarta tips för Spotify

Sakerna du kan göra med Spotify förutom att bara lyssna på musikLägg till som favorit
Spotify nu på Xbox One

Spotify nu på Xbox One

Välj ditt eget soundtrack med stömmande musik i bakgrunden.Lägg till som favorit
Intervju med Mari Boine

Intervju med Mari Boine

Mari Boine har släppt en mycket personlig skiva. Och hon har bestämda åsikter om ljudkvalitet. Lägg till som favorit
Travis är tillbaka

Travis är tillbaka

Vi har träffat bandet och pratat musik, Brexit och fotboll.Lägg till som favorit
The Christic Shows

The Christic Shows

För 26 år sedan spelade Bruce Springsteen två av sina mest unika och bästa konserter. Nu har han gett ut det okända mästerverket.Lägg till som favorit
annons
Stäng meny