Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

Exklusivt

Visa mig din utrustning: Fortnite-spelaren Mikkel ”Liwshe” Thillerup

Mikkel "Liwshe" Thillerup är en av världens allra bästa Fortnite-spelare. Här berättar han exklusivt för L&B Home vilken utrustning han spelar med – och vad du enligt hans mening inte behöver lägga mycket pengar på.

Skrivet av / 2023-10-27 - 09:48
Visa mig din utrustning: Fortnite-spelaren Mikkel ”Liwshe” Thillerup

Många tusen par ögon betraktar 16-årige Mikkel ”Liwshe” Thillerup från danska Team Atlantic när han går upp på scen med sin lagkamrat för att spela Fortnite. Både publiken i hallen och de som följer livesändningarna är redo att se honom och konkurrenterna spela Fortnite på en nivå som många miljoner andra spelare bara kan drömma om. Men oavsett om Mikkel tränar hemma eller spelar inför en världspublik så sker det alltid på hans egen utrustning. En fotbollsspelare tar trots allt också med sig sina egna skor till VM.

Vi har pratat med Mikkel ”Liwshe” inför den största höjdpunkten i hans karriär hittills: Internationella FNCS Global Championship i Fortnite, som anordnades i Köpenhamn den andra helgen i oktober. Prispotten vid mästerskapet är hela 4 miljoner dollar. Det är den största summan Mikkel har spelat om, men pengarna är inte det enda som pressar den unge spelaren under dagarna fram till det enorma evenemanget.

Han fick nämligen klara sig utan sin livlina till spelet dagarna innan evenemanget, eftersom han fick lämna in sin dator, skärm, headset och inte minst den så viktiga handkontrollen för kontroll hos arrangören hela sex dagar innan han skulle börja sin kamp.

”De måste kolla att det inte är något konstigt med utrustningen. Och sedan ställer de upp den på scenen, så att allt är klart för oss. Vi får kontrollera vår utrustning några dagar innan vi ska spela, men det är allt. Jag har en backup-handkontroll med mig, som jag använder i övningsrummen de har åt oss. Handkontroller tenderar att gå sönder, men den jag har nu är ganska bra”, säger han.

Mikkel ”Liwshe” Thillerup spelar Fortnite i danska Team Atlantic. Han och hans lagkamrat träffas bara i verkligheten när de deltar i turneringar. (Foto: Team Atlantic)

Helt rätt kontroll

Handkontrollen heter Scuf Impact, och det har tagit lång tid för Mikkel att ta reda på att det är just den han gillar bäst att spela med.

”Den har några bra paddlar på baksidan, och så den går inte sönder så lätt. Jag funderar faktiskt på att köpa en till.”

Mikkel började spela Fortnite på Playstation när han var 11 år gammal. Fram till dess hade han spelat Minecraft, men när han väl bytte till Fortnite var det så roligt att han bara fortsatte spela. Och längs vägen blev han bättre än alla han spelade mot.

Han har fortsatt att spela med en handkontroll, även efter att han ersatt Playstation med en dator, trots att de flesta av de han spelar med och mot föredrar tangentbord och mus.

”Jag använder det ibland för skojs skull, men jag föredrar helt klart handkontrollen”, ler han och säger att han har satt några röda tumgrepp, de kallas KontrolFreek, på handkontrollen eftersom de enligt hans åsikt gör spelandet smidigare. De heter FPS Freek Inferno, och Mikkel skulle inte kunna tänka sig att spela utan dem.

Vissa headset är slöseri med pengar

Oftast är det headsetet som man kan känna igen en gamer på, och man skulle kanske tro att spelarna bryr sig lika mycket om att välja rätt headset som sin övriga utrustning. Detta gäller dock inte Mikkel Thillerup:

I stort sett alla headset kan göra vad de ska. Jag har spelat med samma i två eller tre år nu, och det varar för evigt.”

Han skulle inte rekommendera att lägga alla besparingar på ett särskilt avancerat headset. Då är det bättre att välja en skärm som har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz, för det är det som verkligen gör skillnad. Därför har han såklart även investerat i en dator som kan leverera 240 FPS (frames per second).

”Det finns några som har 360, men jag är nöjd med 240. Jag tror att jag bara byter om alla andra gör det, och jag är den enda som sitter med 240”.

240 FPS är också långt över de 60 FPS som generellt rekommenderas för att spela Fortnite och liknande spel. Ju högre FPS, desto mer flytande och verklighetstrogen blir bilden.

Fortnite kan spelas både på konsol, mobil (Android) och PC. Spelet är kort och gott ett skjutspel, där det gäller att bli ensam kvar som vinnare. Det rekommenderas inte för barn under 12 år. (Illustration: Epic Games)

Köper sin egen utrustning

Spelutrustningen har en speciell betydelse för Mikkel Thillerup, och allt är valt med omsorg. För även om han är på den allra högsta nivån inom sin sport så köper han ändå själv all utrustning han använder. Pengarna har han tjänat genom att placera sig i Fortnite-turneringar runt om i världen.

Vid FNCS Global Championship i Köpenhamn slutade han och hans lagkamrat på 29:e plats totalt, och gick därifrån med en prissumma på 16 000 dollar.

FAKTA: Mikkel ”Liwshe” Thillerups utrustning

Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GTA 6: Se den första officiella trailern!

Spel på Youtube

Netflix släpper GTA The Trilogy

Dolce&Gabbana designar gaming

Ny Steam Deck med OLED

Arkadmaskiner för spelrummet

Spelarens favoriter

Gamingheadset med Turtle Power

Microsoft får grönt ljus

Nytt Atari 2600-spel!

Spelpropparna med den längsta batteritiden

Bildskärmar för alla ändamål

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen