Sony a7C är en videokamera också

Här är a7C, den minsta fullformatkameran.

Sonys fullformatkameror är redan väldigt små, fast ingen är lika liten och nätt som nya a7C. En fullfjädrad fullformat-systemkamera, fast utan sökare på toppen och lite smalare, lite lättare och ännu mer resevänlig.

Men Sony har inte bantat ner de tekniska egenskaperna. Den nya kameran bygger på den välkända a7 III och har en 24 megapixlars fullformatsensor med femaxlars och femstegs bildstabilisator, översamplad 4K-video, 740-bilders batteritid och upp till 10 bilder/s i bildhastighet.

Läs också Sony a7 III Sonys billigaste fullformat är minsann inget att förakta.

 

a7C är en kamera som är gjord för video lika mycket som stillbilder, och har en vridbar pekskärm som kan ställas in i selfie-läge, precis som på bilden ovan.

Kameran kan köpas som enbart kamerahus eller i kit med den nya zoomen FE 28-60mm f4-5.6:

Objektivet är av den typen man drar ihop genom att vrida zoomringen helt åt vänster, då blir det bara 45 mm långt. Och eftersom vikten är mindre än 170 gram är det en praktisk partner till a7C.

På insidan har a7C samma Bionz X-processor som a7 III och dessutom Sonys blixtsnabba Real Time Tracking-autofokus och Sonys utmärkta ögon-, ansikts-, huvud- och djurigenkänning, som är extremt bra på att behålla fokus även när motivet rör sig.

a7C är utrustad med en 0,39-tums OLED-sökare med 2,36 Mp-upplösning, som sitter längst ut i hörnet, precis som på Sony a6600, och det finns både mikrofon- och hörlurskontakt.

Kameran kan laddas via USB-kontakten.

Sony a7C har ingen joystick och bara en enda SD-kortplats, annars är layouten förutsägbar och överskådlig. Speciellt för fotografer som är vana vid Sony kameror sedan tidigare.

Det går att filma 4K/24p UHD-video med 100 Mbit/s, med 8-bitars S-Log och HDR utan beskärning, eller 4K/30p med 1,2x-beskärning.

Sony a7C har måtten 124 x 71 x 59,7 mm och väger 509 gram, vilket gör den till den minsta och lättaste fullformat-systemkameran hittills. Det lär uppskattas av alla som vill ha något litet med samma egenskaper som en fullformatkamera och som använder kameran till både stillbilder och video.

Sony a7C kommer i oktober, i svart eller svart/silvergrått och kostar 23 000 kronor för enbart kamerahuset eller 26 000 kronor i kit med en ny 28–60 mm-zoom.

I november släpper Sony en kompakt blixt som passar till kameran, den trådlösa HVL-F28RM som kostar 3 500 kronor.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.