TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ny och bättre GoPro

Hero8 Black har ännu bättre videostabilisering. Och så kommer den helt nya 360-kameran Max.

forfatter
Publicerad 2019-10-03 - 09:12

Nu är tiden kommen för GoPro att släppa en ny toppmodell. Hero7 Black imponerade stort på oss, den anpassade sig blixtrande snabbt efter omgivningens ljus och hade dessutom en starkt förbättrad digital bildstabilisering som hette HyperSmooth.

Test: GoPro Hero7 Black – Actionkameran du måste ha

I den nya toppmodellen Hero8 Black hävdar GoPro att bildstabiliseringen har blivit ännu bättre. HyperSmooth 2.0 heter den och precis som i föregångaren fungerar den med alla upplösningar, ända upp till 4K/60p.

Upplösning

Kameran stöder samma upplösningar som sin föregångare, alltså upp till 4K/60p eller snabbfilm med 240 bilder per sekund i 1080p-upplösning. Skillnaden är att medan Hero7 Black filmade med en bitström på högst 78 Mbit/s så går Hero8 Black upp till 100 Mbit/s. Vilket lär betyda färre artefakter, framför allt i mörka scener.

En annan viktig nyhet i Hero8 är att kameran har tre inbyggda objektiv med olika brännvidd. Om du väljer linjär vinkel, vidvinkel eller SuperView-vidvinkel används motsvarande objektiv. I tidigare modeller filmades allting i SuperView och sedan beskars bilden för att passa vald brännvidd. Vilket innebar att pixelupplösningen sänktes. Det slipper man nu.

Man kan också live-sända i 1080p HD, föregångaren klarade bara 720p.

Time Lapse

Om du gör timelapse-video kan den också stabiliseras med HyperSmooth. GoPro kallar detta för TimeWarp. I Hero8 Black heter funktionen TimeWarp 2.0 eftersom den har fått bättre bildstabilisering tack vare HyperSmooth 2.0. TimeWarp 2.0 har också ny hastighet, automatisk hastighetsjustering och snabbkontrollhastighet.

Med den nya kameran kan du ställa in den horisontella nivån i appen, vilket innebär att om kameran är monterad lite snett så kan du beskära bilden för att få rätt vinkel. Det påverkar naturligtvis den slutliga bild- eller videoupplösningen.

Hero8 Black har fyra digitala linser för att enkelt kunna välja synfält och på ljudsidan har den fått bättre dämpning av vindbrus.

Fästanordningen fälls ut ur botten på kameran, man slipper sätta den i en ram om man vill filma på stativ. Foto: Skärmdump från GoPro-video

Ingen ram

Kameran har en ramlös konstruktion som innebär att du inte behöver någon särskild ram för att fästa den på olika stativ eller fästen. Fästanordningen sitter i ställete infälld på undersidan av kameran och vinklas ner när den behövs. En stor fördel med detta är att det går mycket fortare att byta batteri och minneskort.

GoPro säljer flera olika modifieringar till Hero8 Black, till exempel Media Mod, ett hus som kameran dockas i och som ger den mikrofoningång och HDMI-utgång. Och selfie-skärmen Display Mod, extern lampa och shotgun-mikrofon (superriktad zoom-mikrofon). För att bara nämna några av de tillbehör som finns till Hero8 Black.

GoPro Hero8 Mods
GoPro Hero8 kan byggas ut med olika tillbehör, så kallade Mods. Foto: Skärmdump från GoPro-video

Max: 360-kamera

Förutom Hero8 Black kommer 360-kameran Max. Den tar över efter Fusion, som var GoPros första försök att 360-filma med ett enda kompakt kamerahus. Fusion blev aldrig någon storsäljare och nu hoppas GoPro att det ska bli annorlunda med Max, eftersom den kostar mindre och förhoppningsvis är mer användarvänlig.

GoPro Max
GoPro Max är en 360-kamera som även fungerar som action- och selfie-kamera. Foto: Skärmdump från GoPro-video

Max har två objektiv och är på sätt och vis tre kameror i en. Du kan använda 360-funktionen som använder båda objektiven för att föreviga omgivningen i 5,6K-upplösning, med 30 bilder per sekund (fps). Eller filma med det bakre objektivet som en actionkamera. Eller välja det främre objektivet och göra selfie-videor – eller ”vlogga”, som det också kallas. Det finns en mikrofon på båda sidor och du har full koll på den inbyggda skärmen.

När du filmar 360-video sätts bilden från de två kamerorna ihop inuti själva kameran, tidigare var du tvungen att göra det i ett redigeringsprogram på datorn. Keyframe-redigering av 360-video går att göra i GoPro-appen.

Funkar även med vanlig video

Om du inte vill göra en 360-video så kan filmning i 360 grader ändå ge många intressanta möjligheter under efterproduktionen. Till exempel reframing, som innebär att du gör glidande utsnitt av en scen efteråt, så att det ser ut som om kamera följer och panorerar ett visst motiv.

Eftersom det finns ett objektiv och en mikrofon på varje sida kan den inbyggda skärmen användas både för vanlig video- och selfie-filmning. Precis som Hero-kamerorna har Max-modellen HyperSmooth-videostabilisering.

Tillgänglighet och priser

GoPro Hero8 och Max släpps 11 november och kan förbokas på gopro.com. De kostar 5 100 respektive 6 200 kronor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend