Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: GoPro Hero7 Black

Actionkameran du ska ha

GoPros nya toppmodell har få men viktiga uppgraderingar.

Skrivet av / 2018-12-28 - 17:00
GoPro Hero7 Black
Geir Gråbein Nordby

Oavsett om du är friluftsperson, en ihärdig extremsportutövare eller bara en foto- och videoentusiast så gör du klokt i att ha en kompakt actionkamera med dig i väskan. Kameran kan sättas fast överallt och passar på trånga ställen som bara är att glömma för större kameror. Ska du dessutom filma saker som är svåra att förutse och som rör sig snabbt så hanterar actionkameror det bättre och du slipper flimmer och geléeffekter som beror på en trög rullande slutare (rolling shutter).

Vi älskade GoPro Hero6 Black. Tänk dig en videokamera i fickstorlek som kan filma i åtta gångers slowmotion (240 fps) i full HD-kvalitet. Då hinner du verkligen studera detaljerna i livets alla raketsnabba tvärvändningar!

Men den viktigaste funktionen var ändå att man äntligen kunde filma i 4K Ultra HD-kvalitet med 50 och 60 bilder per sekund. Hero6 Black hade en bättre bildkvalitet än föregångaren, speciellt när det gällde kontrast och skugga. Vårt största klagomål var batteritiden – och priset var i högsta laget vid lanseringen, 5 800 kronor.

Det nya flaggskeppet Hero7 Black har samma alternativ för videokvalitet och är som sin föregångare vattentät ner till 5 meter utan undervattenshus. Skillnaden är förbättrad bildstabilisering ända upp till 4K/60p samt att det går att strömma direkt till YouTube. Och så är lanseringspriset lägre.

Användarvänlig

Formen och vikten är som tidigare, och även om menysystemet på pekskärmen är finputsat så kommer GoPro-användare att känna igen sig. Svep uppifrån och ner för att visa systeminställningar, från höger till vänster för att välja mellan video, foto, tidsintervall och bildserier. Tryck lätt på skärmen för att välja upplösning, Low Light och bildstabilisering. Där kan du även aktivera ProTune, som ger en mängd olika manuella kamerainställningar.

Begränsat batteri

Batterikapaciteten är tyvärr densamma som i Hero6: ungefär trekvart om man filmar i 4K med 50/60 fps och 1080/50p ger ungefär 80–90 minuter. Det är inte hur mycket som helst, bra att ett reservbatteri bara kostar 250 kronor så att man kan fylla fickorna med fräscha batterier. Och att kameran fungerar med extern ström via USB-C.

Bäst på tillbehör

Det fanns en tid när ”alla” gjorde actionkameror. Men GoPro har konkurrerat ut dem allihop. Inte nödvändigtvis för att GoPro alltid var så mycket bättre – genom åren har vi testat flera konkurrenter som haft högre videokvalitet. Det är snarare tillbehören som ingen har lyckats mäta sig med. Vilka behov du än har, och hur du än vill sätta fast kameran, så finns det GoPro-tillbehör som gör det möjligt. Magfäste, handfäste, hjälmfäste, selfie-pinne eller till och med GoPro-hundsele. Listan bara fortsätter.

Superstabil video

Kanske med undantag för Sony FDR-X3000R hade Hero6 Black den högsta videokvaliteten av alla actionkameror. Men eftersom den bara hade digital bildstabilisering – medan Sonys var optisk – hängde den inte riktigt med på det området.

Hero7 Black är den första GoPro-kameran med videostabilisering i 4K/50-60p. Och nu har den blivit så bra att den klart tål att jämföras med optiska alternativ. Nedför en skumpig väg blir videoströmmen så jämn att man nästan skulle kunna tro att kameran satt på en gimbal – eller ”kardanupphängning” som det ibland kallas för på svenska. Lite linjeflimmer kan dyka upp i vassa föremål, men bara lite och inget man behöver tänka på. Den enda märkbara nackdelen är att bilden blir 10 procent beskuren, så man får inte riktigt 4K-upplösning pixel-för-pixel. Men snudd på.

Sänker man upplösningen till 1440/50p kan Hero7 Black jämföras direkt med föregångaren eftersom båda har stabilisering. Hero6 Black stabiliserar en del, men inte alls lika mycket som det nya flaggskeppet. GoPro kallar den nya tekniken för Hypersmooth, och vi förstår varför. Det blir verkligen hyperjämnt! Det är bara professionella videoproducenter som kommer att behöva en extern gimbal. Inte heller under efterbehandling i Adobe Premiere Pro lyckades vi få till en lika bra stabilisering.

Från mörkt till ljust

En annan förbättring är att kameran blixtsnabbt ställer om sig från mörka till ljusa omgivningar. Redan föregångaren var bra på det här, men Hero7 Black är verkligen oöverträffad. Så fort vi riktade kameran mot ett fönster i dagsljus så dimmade bländaren vid precis rätt tidpunkt. När vi sedan riktade den in mot rummet igen öppnades bländaren och ljuset släpptes in. Omedelbart!

Kameran har precis som sin föregångare en Low Light-funktion som automatiskt sänker bildtakten i mörka omgivningar för att minimera brus. Detta kan vara användbart, men också lite instabilt om du ska filma en scen med snabba växlingar mellan mycket och lite ljus. Då bör funktionen stängas av.

Annars samma videokvalitet

I övrigt är videokvaliteten precis likadan som i Hero6. Det betyder också att både stillbilder, Burst- och Time Lapse-foto är identiskt med föregångarens. Vilket är mycket bra.

Linjärt perspektiv

Till sist ska vi nämna en kul funktion som har funnits sedan Hero5 Black, men som är lätt att glömma bort. Nämligen att man kan ställa in perspektivet (POV) till linjärt. Actionkameror har en ganska extrem vidvinkel för att få med hela omgivningen, vilket nästan ger ett fisheye-liknande perspektiv. Väljer man Linear så korrigeras horisonten och vertikala linjer och ger utsnittet ett helt vanligt perspektiv. Coolt!

Slutsats

Med Hero7 Black har GoPro tagit en redan väldigt bra actionkamera och gett den ett par få men väsentliga förbättringar. Bland annat elektronisk bildstabilisering ända upp till 4K/50–60p och en mycket jämnare stabilisering. Nu tål den att jämföras med optiska alternativ, som om kameran vore monterad på en gimbal. Kameran anpassar sig också snabbare än någonsin från mörka till ljusa omgivningar.

I övrigt är videokvaliteten otroligt bra, som alltid, så vi rekommenderar Hero7 Black å det varmaste. Visst kan du satsa på en billigare actionkamera, men då går du miste om mycket.

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8 picture9
<
>
För att testa bildstabiliseringen satte vi fast Hero6 Black och Hero7 Black på en träningsbarnvagn med små hjul och rullade ner den för en grusväg. Foto: Geir Gråbein Nordby
Karakter
GoPro Hero7 Black

Ljud & Bild tycker

Den bästa actionkameran har blivit ännu bättre. Nu med superstabil video i 4K 50/60p och blixtsnabb respons mellan ljus och mörker. Batteritiden lyckas fortfarande inte imponera på oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Häftigt hur skarpa bilderna blir

Sonys häftigaste kamera

Kul bilder på direkten

Drönare for Reels-videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen