TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Anpassad för videoinspelning

25–50 mm f1,7-zoom med ljudlös bländarring.

Här är den, den naturliga förlängningen av Panasonics fenomenala 10–25 mm f1,7. En vidvinkelzoom som är en av de bästa vi har testat, oavsett format eller tillverkare.

Nya Leica DG Vario-Summilux 25-50mm F1.7 ASPH täcker området över 10–25 mm så tillsammans får man ett brännviddsomfång som sträcker sig från 10 m till 50 mm. Eller 20–100 mm om man översätter till 35-fullformat.

Med f1,7 i ljusstyrka.

Zoomen är byggd av lättmetall och har en trestegs bländarring där klickstopp kan inaktiveras så att man får silkeslena ändringar av bländarvärdet utan ljud. Guld värt när man filmar.

Panasonic har lagt ner mycket arbete på den optiska konstruktionen som har 16 linselement i 11 grupper. Ett av dem är asfäriskt och tre ED-element (extra low dispersion) samt ett UHR-element (ultra-high refractive) eliminerar förvrängning och sfäriska avvikelser.

Focus breathing, alltså när bildvinkeln ändras när man fokuserar, ska vara väl kontrollerad, och om den mekaniska kvaliteten motsvarar vad vi såg när vi testade 10-25 mm-objektivet så tillhör zoomen tätskiktet när det gäller mekanisk precision.

Fokusringen kan dras tillbaka ett steg för att aktivera manuell fokus, då visas en fokusskala.

Fysiska måtten är 127,6 mm x 87,6 mm, filterfattningen 77 mm (samma som för 10–25 mm-objektivet) och vikten 645 gram.

Närhetsgränsen anges till 28 cm vid 25 mm och 31 cm vid 50 mm.

Summilux 25–50 mm kommer i september och kostar 23 000 kronor.

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.