TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Liten drönare med stora funktioner

DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.

forfatter
Publicerad 2022-05-12 - 13:00

DJI:s drönare skriver vi ofta om, och vi har testat många av dem. Men de flesta av modellerna är avsedda för en minoritet av användarna, eftersom det krävs tillstånd för att flyga dem.

Detta gäller inte DJI Mini 3 Pro, som är så liten och lätt att den inte omfattas av samma strikta EU-regler som de flesta av företagets andra drönare. Den väger nämligen mindre än 250 gram vilket gör att den kan användas i miljöer där större drönare kräver särskilda tillstånd, bland annat i stadsmiljö och inomhus. Det ger helt nya möjligheter för drönarfotografen.

IMG 20220510 142124
EU-reglerna för drönarflygning är omfattande, men DJI Mini 3 Pro är så liten att den kan flygas nästan överallt – och av alla. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Samma funktioner som större drönare

Mini 3 Pro är inte den första hobbydrönaren från DJI som väger mindre än 250 gram, det hör man på namnet. Men DJI Mini 3 Pro har fått en del funktioner som skiljer den från sin föregångare, DJI Mini 2. På kamerasidan har den fått en bättre bildsensor med större känslighet – och därmed mindre brus. Och tack vare en inbyggd roterbar gimbal så kan den ta snygga bilder ur nya vinklar. Optiken kan till och med roteras 90 grader, så de som vill filma video på högkant kan göra det utan att tappa upplösning.

På säkerhetssidan har DJI Mini 3 Pro fått en funktion som automatisk undviker hinder. Det är något som hittills varit reserverat för större modeller. Men det låter som en fantastiskt bra idé eftersom den lilla fickhelikoptern kan flyga upp till sex kilometer bort!

DJI Mini 3 Pro har en flygtid på 34 minuter på en enda laddning, och kan köpas med eller utan Smart Controller (fjärrkontroll) som gör att man slipper använda mobilen för att styra drönaren.

DJI RC Control Sticker Hover
DJI:s fjärrkontroll ger fler valmöjligheter – och frihet för mobilen. (Foto: DJI)

Livevideo på sex kilometers avstånd

DJI påstår att de har marknadens mest avancerade videoöverföringssystem, som klarar att överföra live-video i 1080p-upplösning med 30 bilder per sekund på avstånd uppemot 6 kilometer.

Mastershot-funktionen kan särskilt hjälpa nybörjare på drönarfoto. Med den kan man välja sitt motiv och sedan låta drönaren ta hand om resten, med avancerade flygningar och automatisk klippning till färdiga filmsekvenser.

Fakta, DJI Mini 3 Pro

 • Max flyghöjd: 4 000 meter
 • Maximal flygtid: 34 minuter (standardbatteri)
 • Maximal hastighet: 16 m/s (S-läge), 10 m/s (N-läge), 6 m/s (C-läge)
 • Maximal flygsträcka: 18 km
 • Maximalt vindmotstånd: 29 till 38 km/h (nivå 5)
 • Trådlöst internet: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 5.2
 • Drifttemperatur: 0 till 40 °C
 • Navigering: GPS + Galileo + BeiDou
 • Sensor: 0,8-tjms CMOS/effektiva pixlar: 48 Mp
 • Objektiv: FOV: 82,1 / Motsvarande format: 24 mm – Bländare: f/1,7 / Räckvidd: från 1 m till ∞
 • Video: 4K/2,7K/FHD/Slow Motion med 1920 x 1080
 • QuickShot: Dronie, Rocket, Circle, Spiral, Asteroid, Boomerang

Vad DJI Mini 3 Pro kan göra i praktiken får vi snart se när vi återkommer med ett test.

Här är en video från pressdemonstrationen i Köpenhamn. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B:

Tillgänglighet och pris

Alla avancerade funktioner har sitt pris. DJI Mini 3 Pro kostar 9 100 kronor för enbart drönaren och man får langa upp 10 900 kronor för att få både drönare och fjärrkontroll. Det är nästan en prisfördubbling jämfört med DJI Mini 2. Drönaren går att förbeställa nu och levereras från 17 maj.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
GH6: Värsting-videokamera som även tar stillbilder GH5 har äntligen fått en ersättare. Panasonic Lumix GH6 är en maxad videokamera förklädd som stillbildskamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend