Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Leica Q2 Dawn by Seal

Specialutgåva i begränsad upplaga.

Av / 2022-09-23 - 16:00
Leica Q2 Dawn by Seal
Foto: Ben Staley

Kameratillverkare samarbetar sällan med kändisar om specialmodeller. Men inte Leica. De verkar tycka om att koppla kamerorna till kändisarnas status och genomslagskraft. Det var inte länge sedan de släppte en Q2 med Daniel Craig, som vi känner från James Bond-filmerna, och Greg Williams.

Musikern Seal, mest känd för den klassiska hitten Crazy från 1990 – och Kiss From a Rose, är också en kompetent fotograf med en förkärlek för att hänga Leica-kameror runt halsen. Lenny Kravitz är också en fan, och har tidigare samarbetat med Leica om en svindyr version av en Leica M klädd i ormskinn, och nu är det Seals tur.

Foto: Leica

Kameran är samma Leica Q2 som vi känner till från testet, med ett superskarpt 28 mm f1.7 vidvinkelobjektiv, men naturligtvis i en något annorlunda version än den ursprungliga svarta.

Som man kan se på bilderna har kameran ett tryckt mönster, som tydligen tar inspiration från soluppgången och spelet mellan ljus och skugga. Det ljusspel som uppstår när solens strålar glittrar genom en trädkrona är enligt pressmeddelandet ett mer precist sätt att beskriva det.

Japanerna kallar det komorebi, och kameran ska komma med en halsduk designad av Annina Roescheisen, som har ett komorebi-liknande mönster med ett utdrag av Seals texter tryckta på ett tyg från japanska Hosoo, gjord av svart polyestertråd och guldfärgat japanskt papper, kallat washi.

19069_Leica_Q2_Dawn_by_Seal_Group_black_RGB_crop 19069_Leica_Q2_Dawn_by_Seal_back_RGB_white 19069_Leica_Q2_Dawn_by_Seal_front_MAIN_RGB_white 19069_Leica_Q2_Dawn_by_Seal_strap_RGB_white
<
>
Foto: Leica

Leica Q2 Dawn by Seal tillverkas bara i 500 exemplar, och reser man till Leica Gallery Los Angeles kan man se en fotoutställning med Seals fotografier. Utställningen hänger till den 31 oktober 2022 – och består även av verk av Annina Roescheisen.

Kameran går att beställa nu, priset är 70 000 kr.

 

Leica Q2

Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen