Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kampen om proffskunderna hårdnar

Leica S3 är äntligen uppdaterad, där det räknas mest.

Av / 2020-03-09 - 14:06
Kampen om proffskunderna hårdnar

Nya kameror i mellanformatklassen ser man inte varje dag, men här är Leicas splirrans nya S3. En markant uppdaterad mellanformatkamera med en ny 30 x 45-millimeters CMOS-sensor med 64 megapixlar i 2:3-format.

Hasselblad, Phase One och Fujifilm har fått ännu en rival.

S3 tillkännagavs egentligen redan under hösten 2018, men av oklar anledning blev den planerade uppgraderingen till 64 Mp försenad från våren 2019 tills nu.

Det är inte den enda uppdateringen av betydelse. Leica S3 har också DCI 4K/24p-video med 8-bitars 4:2:2-inspelning på minneskortet, från hela sensorytan.

Läs också: Födelsedagsversion av Leica S

Knappar och reglage är i stort sett oförändrade jämfört med föregångaren (typ 007), med en statusskärm på toppen flankerad av ett inställningshjul – och inspelningsknapp.

De fyra programmerbara knapparna sitter fortfarande bredvid skärmen, under den stora optiska sökaren med 0,87x förstoring.

Ljuskänsligheten når upp till ISO 50 000, bildhastigheten anges vara 3 bilder/s och kameran har både central- och bladslutare, den senare ner till 1/1000 s. Leica hävdar att den nya CMOS-sensorn och Maestro II-processorn ska ge kameran hela 15-stegs dynamiskt omfång. I så fall går S3 hela vägen upp i täten för bilddynamik.

Leica har utvecklat 16 objektiv till S-systemet, som sträcker sig från 24 till 180 mm, bland annat en 35–90 mm-zoom som motsvarar 35 mm-formatets 24–72 mm samt en TS-APO-Elmar-S 120 f/5.6, som är ett specialobjektiv för perspektivkorrigering.

Leica S3 har inte fått någon svensk prislapp ännu, men räkna med någonstans kring 200 000 kronor för kamerahuset när det släpps i slutet av månaden.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen