Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Mellanformat för fotografer på språng

Phase One har gjort en studiokamera för utomhusbruk.

Av / 2019-09-12 - 15:01
Mellanformat för fotografer på språng

Hasselblad får ofta äran för att ha flyttat ut studiokamerorna ur studion. Mellanformat är både stort, klumpigt och väger en hel del, men den digitala eran har gjort det möjligt att bygga kameror som är mycket mindre och lättare.

Men ingen har gjort som Phase One har gjort med XT Camera System.

Det här är en av ytterst få (förhållandevis) kompakta mellanformatkameror med utbytbart bakstycke. Fotografer kan välja Phase Ones digitala bakstycken i IQ4-serien, som vi känner igen från deras studiokameror, eller Rodenstocks objektiv.

Det är egentligen lite oprecist att kalla XT för en kamera, saken är nämligen den att själva kameran bara är en ram som man fäster objektivet och bakstycket på. Ramen håller ihop alltihop och har en stativplatta i botten, och kan roteras 90 grader åt ena hållet för att hamna i porträttläge

Det finns inte många knappar, den blå är utlösarknappen och de andra två är hjul som används för att förflytta objektiven i det vertikala och horisontella planet. Upp till 12 mm åt vardera håll.

Kameran använder bakstyckena IQ4 med 150 megapixlar, IQ4 150 MP Achromatic och IQ4 100 MP Trichromatic, och det finns för närvarande tre objektiv med manuell fokus till XT-systemet:

Supervidvinkeln Rodenstock HR Digaron-S 23mm f5.6, vidvinkeln HR Digaron-W 32mm f4 och normalobjektivet HR Digaron-W 70mm f5.6.

Objektiven har en inbyggd elektromagnetisk slutare som heter X-Shutter och har slutartider från 1/1000 s upp till 60 minuter. Inställningarna görs på bakstyckenas pekskärm, som också har live-visning och fungerar som ”sökare”.

Billigt blir det inte. En Phase One med ett IQ4 150 MP-bakstycke och ett av objektiven ligger på 57 000 dollar. Gott och väl en halvmiljon, alltså.

 

Läs testet av mellanformatkameran Fujifilm GFX100.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen