Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Förevigar bara det mest väsentliga

En helt ny bildsensor ska ge mycket bättre detaljer i svartvitt.

Av / 2020-01-17 - 16:40
Förevigar bara det mest väsentliga

Leica, alltså. Det är inte många som vågar utmana marknaden med en kamera som saknar något som de allra flesta tycker är helt nödvändigt för en kamera: färger.

Det är nämligen inte bara själva kameran som är färglös, utan även bilderna som tas med Leica M10 Monochrom. Kameran lagrar bara bilderna i svartvitt – och nej, det beror inte på att färgerna är avstängda. Eller som i tidigare Monochrom-versioner, där bildsensorns färgfilter tagits bort.

Läs testet av förra Leica Monochrom

Den här gången har de gjort en ny svartvit sensor helt från grunden, säger Leica.

Bildsensorn är en 40-megapixlars CMOS-sensor i fullformat, med ISO-känslighet från 160 till 100 000. Resten av kameran ser ut som en Leica M10-P, som den också bygger på.

Läs också: Leica Q2: Världens bästa kompaktkamera

Monochrom-utgåvan är alltså en ren svartvit kamera, som – för att låna Leicas slogan – bara lagrar det mest väsentliga. Plockar man bort färgen i bilderna så får de ett annat uttryck, titta bara på bilderna som Alan Schaller har tagit:

6-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600-1-989x654 7-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600-1-989x654 4-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600-1-989x654
<
>

Det svarta kamerahuset har samma sökare och samma funktioner som M10-P (läs vårt test av den här) och det stänkskyddade huset är naturligtvis tillverkat i Tyskland.

Man kan alltså använda Leicas ytterst fina FOTOS-app, som man kan ladda upp bilder till och dessutom fjärrstyra kameran med.

I pressmeddelandet säger Leica att den nya bildsensorn ger jämnare gråtoner, mindre bildbrus och mycket högre detaljskärpa än tidigare eftersom det inte finns något färgfilter framför. Interpolering behövs inte heller med en färglös bildsensor, vilket vanligtvis ger bättre bildskärpa.

Det tänker vi naturligtvis ta reda på i ett test.

M10 Monochrom släpps i slutet av januari och finns då hos utvalda återförsäljare. Priset hamnar på strax under 100 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen