Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

45 Mp-stillbilder, 8K RAW-video och 20 bps

Canon EOS R5 är rena rama ymnighetshornet.

Vi har berättat om Canon EOS R5 förut, men då visste vi inte lika mycket om den som vi gör nu. Och ja, EOS R5 är inte bara Canons häftigaste kamera, den är den häftigaste fullformatkameran hittills!

Bara specifikationerna kan få det att börja vattnas om munnen för vilken entusiast som helst, titta bara här:

 • CMOS-bildsensor med 45 megapixlar i fullformat
 • 12 bilder/s med mekanisk slutare, 20 bilder/s med elektronisk slutare
 • 8K RAW – obeskuren (full bredd på sensorn), intern inspelning upp till 29,97 bilder per sekund
 • Obeskuren intern lagring av 8K-video med upp till 29,97 bilder per sekund i 10-bitars 4:2:2 med Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
 • Obeskuren intern lagring av 4K-video med upp till 119,88 bilder per sekund i 10-bitars 4:2:2 med Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
 • 10 bitars 4:2:2 Canon Log eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ via HDMI med 59,94 bilder (4K) i sekunden
 • Dual Pixel CMOS AF i alla videoinställningar – i alla upplösningar och bildhastigheter
 • 5-axlig inbyggd bildstabilisator upp till åtta steg, kan kombinera bildstabilisatorn i objektivet och den inbyggda bildstabilisatorn i kameran
 • Två minneskortplatser – en för Cfexpress-kort och en för SD UHS-II-kort
 • OLED-sökare på 5,76 Mp
 • 8 cm vridbar pekskärm med 2,1 Mp
 • OLED-statusskärm
 • Vädertätat kamerahus

EOS R5 har marknadens bästa videospecifikationer och den inbyggda femaxlade bildstabilisatorn fungerar med både stillbilder och video, plus tillsammans med den optiska stabilisatorn i Canons RF-objektiv. Canon hävdar att vissa RF-objektiv utan bildstabilisator, till exempel RF 85mm f1.2L och RF 28-70mm f2L, också kan användas på R5 och ger upp till åtta stegs stabilisering.

Baksidan på EOS R5, lägg märke till Canons inställningshjul och styrpinne.

Annons

Kameran har en OLED-sökare med 5,76 Mp och 100 procents täckning. De 5940 fokuspunkterna kan väljas och styras med pekskärmen eller styrpinnen på baksidan.

Kamerahuset är vädertätat på samma sätt som EOS 5D Mark IV och det finns kortplatser för både XQD/CFexpress- och SD UHS II-kort.

Lättmetallchassi med rejäl vädertätning.

EOS R5 kan ta stillbilder i 10-bitars HDR- och HEIF-format, vilket ger bättre bilddynamik än med 8-bitars JPEG. Det går också att lagra stillbilder och video i råformat.

Annons

Kameran har Bluetooth och Wi-Fi och kan använda Canons externa vertikalgrepp med Wi-Fi som heter WFT-R10.

Canon EOS R5 går att köpa från och med augusti. Priset för kamerahuset är 52 200 kronor.

Canons RF-system med fyra kameror och alla objektiv.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.