Nu vet vi mer om EOS R5

Video med 8K RAW, 10-bit, HDR, bildstabilisator. Det är bara en del av allt som Canon EOS R5 har.

De tekniska framstegen i kamerabranschen kan verka små, särskilt de senaste åren. Men inte den här gången. För ett par månader sedan meddelade Canon att deras nästa spegellösa systemkamera skulle få 8K-video. Nu vet vi lite mer.

Canon EOS R5 blir alltså den första systemkameran som har häftigare video än 4K och 6K. Och bara för att förtydliga: 2K-video, alltså det som kallas HD-video, ger en upplösning på 4 megapixlar. Som jämförelse ger 4K en upplösning på 8,3 megapixlar i 16-9-format (UHD). En betydande kvalitetsökning, alltså. Men 8K, det blir något helt annat. 33 megapixlar i 16:9-format ger en detaljrikedom som 4K inte kan matcha.

8192 x 4320 pixlar

Men upplösning är inte allt. För att EOS R5 ska betraktas som seriös videokamera för proffs måste den ha andra funktioner också. Några av dem har Canon precis avslöjat, och här är de viktigaste punkterna från Canons senaste pressmeddelande:

 • 8k RAW – ej beskuren intern inspelning upp till 29,97 bilder per sekund
 • 8k filminspelning – ej beskuren intern inspelning upp till 29,97 b/s i 10-bitars 4:2:2 Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
 • 4k filminspelning – ej beskuren intern inspelning upp till 119,88 b/s i 10-bitars 4:2:2 Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
 • 10-bitars 4:2:2 Canon Log eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ-utmatning via HDMI i 4k med 59,94 b/s
 • Dual Pixel AF finns i samtliga filminspelningslägen i alla upplösningar och bildfrekvenser
 • Optisk IBIS i 5 axlar som möjliggör kombination av objektivstabilisering och inbyggd bildstabilisering i kameran (IBIS)
 • Dubbla kortplatser – 1x CFexpress och 1x SD UHS-II

Bildstabilisator

Om man tittar på specifikationerna som Canon just har släppt så lägger man märke till att kameran kan spela in 10-bits video i 4:2:2 direkt på minneskorten. Det finns ingen beskärning av vare sig 8K eller 4K, vilket vi tidigare kritiserat Canon för i EOS R.

Inbyggd femaxlars bildstabilisator är guld värd för video, och den fungerar i tandem med den optiska stabilisatorn i Canons EF-objektiv.

EOS R5 kan också använda Dual Pixel-autofokus i alla videoupplösningar. Det ger mycket mer exakt och tyst autofokus när man filmar.

Här finns mycket bra alltså, men jag är förvånad över att Canon valt både CFexpress- och SD-kort. Det mest förnuftiga vore att använda CFexpress i båda kortplatserna, och jag förutspår mycket muttrande från fotografer som måste ha med sig två sorters kort. Helt onödigt för en professionell kamera. Canon har gjort rätt i EOS 1D X Mark III, som har två CFexpress-platser.

EOS R5 är inte bortkommen med stillbilder heller. Den har en bildhastighet på 12 exponeringar per sekund med mekanisk slutare och upp till 20 bilder/s med elektronisk. Och så har den ögon- och ansiktsbaserad autofokus, med särskilda fokusinställningar för djur som hundar, katter och fåglar. Och det är ju fint. Men det är videofunktionerna som kan göra Canon EOS R5 till årets viktigaste kamera.

Exakt när den nya värstingkameran kommer har Canon dock inte sagt någonting om. Inte vad den ska kosta heller.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.