Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Nu vet vi mer om EOS R5

Video med 8K RAW, 10-bit, HDR, bildstabilisator. Det är bara en del av allt som Canon EOS R5 har.

Skrivet av / 2020-04-21 - 08:37
Nu vet vi mer om EOS R5

De tekniska framstegen i kamerabranschen kan verka små, särskilt de senaste åren. Men inte den här gången. För ett par månader sedan meddelade Canon att deras nästa spegellösa systemkamera skulle få 8K-video. Nu vet vi lite mer.

Canon EOS R5 blir alltså den första systemkameran som har häftigare video än 4K och 6K. Och bara för att förtydliga: 2K-video, alltså det som kallas HD-video, ger en upplösning på 4 megapixlar. Som jämförelse ger 4K en upplösning på 8,3 megapixlar i 16-9-format (UHD). En betydande kvalitetsökning, alltså. Men 8K, det blir något helt annat. 33 megapixlar i 16:9-format ger en detaljrikedom som 4K inte kan matcha.

8192 x 4320 pixlar

Men upplösning är inte allt. För att EOS R5 ska betraktas som seriös videokamera för proffs måste den ha andra funktioner också. Några av dem har Canon precis avslöjat, och här är de viktigaste punkterna från Canons senaste pressmeddelande:

  • 8k RAW – ej beskuren intern inspelning upp till 29,97 bilder per sekund
  • 8k filminspelning – ej beskuren intern inspelning upp till 29,97 b/s i 10-bitars 4:2:2 Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
  • 4k filminspelning – ej beskuren intern inspelning upp till 119,88 b/s i 10-bitars 4:2:2 Canon Log (H.265) eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ (H.265)
  • 10-bitars 4:2:2 Canon Log eller 10-bitars 4:2:2 HDR PQ-utmatning via HDMI i 4k med 59,94 b/s
  • Dual Pixel AF finns i samtliga filminspelningslägen i alla upplösningar och bildfrekvenser
  • Optisk IBIS i 5 axlar som möjliggör kombination av objektivstabilisering och inbyggd bildstabilisering i kameran (IBIS)
  • Dubbla kortplatser – 1x CFexpress och 1x SD UHS-II

Bildstabilisator

Om man tittar på specifikationerna som Canon just har släppt så lägger man märke till att kameran kan spela in 10-bits video i 4:2:2 direkt på minneskorten. Det finns ingen beskärning av vare sig 8K eller 4K, vilket vi tidigare kritiserat Canon för i EOS R.

Inbyggd femaxlars bildstabilisator är guld värd för video, och den fungerar i tandem med den optiska stabilisatorn i Canons EF-objektiv.

EOS R5 kan också använda Dual Pixel-autofokus i alla videoupplösningar. Det ger mycket mer exakt och tyst autofokus när man filmar.

Här finns mycket bra alltså, men jag är förvånad över att Canon valt både CFexpress- och SD-kort. Det mest förnuftiga vore att använda CFexpress i båda kortplatserna, och jag förutspår mycket muttrande från fotografer som måste ha med sig två sorters kort. Helt onödigt för en professionell kamera. Canon har gjort rätt i EOS 1D X Mark III, som har två CFexpress-platser.

EOS R5 är inte bortkommen med stillbilder heller. Den har en bildhastighet på 12 exponeringar per sekund med mekanisk slutare och upp till 20 bilder/s med elektronisk. Och så har den ögon- och ansiktsbaserad autofokus, med särskilda fokusinställningar för djur som hundar, katter och fåglar. Och det är ju fint. Men det är videofunktionerna som kan göra Canon EOS R5 till årets viktigaste kamera.

Exakt när den nya värstingkameran kommer har Canon dock inte sagt någonting om. Inte vad den ska kosta heller.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

Leica-kameran skyddar dina rättigheter.

Leica släpper extrem vidvinkel

Välj vilka bilder du vill skriva ut

Extremt zoomobjektiv från Canon

Superlätt superteleobjektiv

Hobolite lanseras i Norden

Korrekta färger från din videokamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen