Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Viaplay säljer Ronja Rövardotter till ärkerivalen

En hårt pressad strömningstjänst säljer nu ut kärninnehåll

Skrivet av / 2023-12-15 - 16:19
Viaplay säljer Ronja Rövardotter till ärkerivalen

Efter ett år som inte kan beskrivas som något annat än annus horribilis för den nordiska strömningsjätten Viaplay, har de nu startat en omfattande ”garageloppis”.

Före och under coronapandemin trappade strömningstjänsten upp innehållsproduktionen till en ohållbar nivå i ett försök att ta marknadsandelar och få ett (lokalt) försprång gentemot internationella jättar som Disney+, Netflix och Prime Video.

Efter en förkrossande intäktsnedgång, med ett efterföljande kursras på upp till 90 procent under det senaste året, blinkar nu alla varningslampor rött i Stockholm och bromsarna har slagits på med full kraft!

Serier och filmer läggs ner eller säljs ut i rekordfart.

Läs också Ny nordisk serie på SkyShowtime SkyShowtime bjuder på en imponerande vinter- och vårlansering, inklusive en ny nordisk serie med Tobias Santelman och Alexandra Rapaport i huvudrollerna.

Tidigare i december meddelades att Viaplay sålt den färdiginspelade serien Veronika (med Tobias Santelmann och Alexandra Rapaport i huvudrollerna) till SkyShowtime. Den nu genomförda försäljningen chockar dock marknaden i betydligt större utsträckning.

Under hösten förra året tillkännagav Viaplay med stor fanfar att Ronja Rövardotter skulle nyinspelas i serieformat.

Kerstin Linden, ”Ronja Rövardotter” (Foto: Viaplay)

En av Astrid Lindgrens mest populära böcker, Ronja Rövardotter, filmatiserades 1984 och blev en enorm succé på bio och så småningom även på TV.

Viaplay lovade oss en nytolkning av boken, med en serie över två säsonger, totalt 12 avsnitt. Den ursprungliga planen var att serien skulle ha premiär på Viaplay 2023.

Serieskapare är Hans Rosenfeldt (Bron), i regi av Lisa J. Larsson. Huvudrollerna spelas av Kerstin Linden (som Ronja), Jack B. Henriksson (som Birk) och Christopher Wagelin (som Mattis, Ronjas pappa). Men nu kommer ingen av Viaplays abonnenter att kunna strömma serien, eftersom den har sålts till – NETFLIX!

Ronja Rövardotter (Foto: Viaplay)

I pressmeddelandet säger seriens skapare Rosenfeldt:

Jag är så glad att Ronja Rövardotter har hittat ett nytt hem.

Netflix lovar att serien kommer att ha en global strömningspremiär någon gång under 2024.

Läs också Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kevin Costner presenterar "Horizon: An American Saga"

Aquaman kommer hem till dig

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen