Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Viaplay erbjuder Bergen dystopi – Fästningen

Viaplay lanserar en ny norsk originalserie. En dystopisk vision utspelad i Vestlandets huvudstad.

Av / 2022-05-06 - 00:01
Viaplay erbjuder Bergen dystopi – Fästningen

Vår nordiska streamingtjänst fortsätter lanseringen av lokala originalserier i ett imponerande tempo– till stor glädje för sina många prenumeranter.

Viaplay är nu i färd med att producera en ny norsk serie, som utspelar sig i Bergen, Vestlandets huvudstad – med Tobias Santelmann (Exit) i en av huvudrollerna. Viaplay lovar oss ett ”thrillerdrama med dystopisk isolering”.

Festning Norge sesong 1 3
Tobias Santelmann, ”Fästningen, säsong 1” (Foto: Viaplay)

 

Fästningen bygger på en idé och ett manus, från Rådebanks-författaren Linn-Jeanethe Kyed, samt thrillerförfattaren John Kåre Råke (Bølgen, Skjelvet). Idén kom som en reaktion på vad författarduon upplevde som en ökande grad av isolationism i Europa.

Läs också Alla nya streamingtitlar i maj Dessa serier/filmer kan du streama i maj – och nu kommer Stranger Things tillbaka!

I den nya serien befinner vi oss i ett isolerat Norge 2037, som har klippt alla band till omvärlden. När en dödlig sjukdom börjar spridas i det slutna paradiset får invånarna betala ett högt pris för valet de gjorde för tio år sedan.

En enorm mur skiljer Norge från resten av världen och självförsörjande norrmän lever skyddade och privilegierade liv i det nordiska paradiset. Men när sjukdomen bryter ut inser invånarna snabbt att de är instängda bakom samma mur som skulle skydda dem. Vad händer egentligen om man klipper alla band till omvärlden?

Festning Norge sesong 1 4
Fästningen, säsong 1 (Foto: Viaplay)

 

Santelmann spelar den karismatiske statsministern Grieg Amund Heyerdahl, som är ansvarig för att för tio år sedan övertyga det norska folket om att isolera sig från omvärlden, ett val som kommer att visa sig bli ödesdigert.

I ett pressmeddelande utvecklar Santelmann:

Jag tror att i den situation världen befinner sig i idag är Fästningen obehagligt relevant. Min karaktär, statsminister Heyerdahl, är en man med en tydlig vision för Norge, en ledare som tror på sina idéer även när landet är mitt i en enorm kris.

Flera skådespelarnamn kommer avslöjas under året, men redan nu står det klart att brittiska Russell Tovey och Selome Emnetu får nyckelroller.

festning norge selom 62737bf0516b3
Selome Emnetu, ”Fästningen, säsong 1” (Foto: Viaplay)

Thrillerserien är regisserad av Cecilie Mosli (Mammon) och Mikkel Brænne Sandemose (Ragnarok), och kommer att bestå av åtta avsnitt. Den spelas just nu in i Bergen, och kommer att ha premiär på Viaplay någon gång under 2023.

Det här kan vara en drivande sund och dagsaktuell serie (kan det vara fröet till en efterlängtad ny EU-debatt?), Eller så kan den sluta lika katastrofalt som kalkonserien Okkupert från TV2. Viaplay har åtminstone säkrat mycket stor kompetens både framför och bakom kameran och vi har stor förhoppning på handlingen – håller tummarna och väntar spänt på nästa år.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen