TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Trailer till den nya svenska Netflix-serien Clark

Se trailern till den nya dramaserien som bygger på ursprunget till Stockholmssyndromet.

forfatter
Publicerad 2022-04-23 - 14:14

Det har gått hela två år sedan Netflix berättade att de gjorde en ny svensk originalserie: Clark.

Det är en dramaserie i sex delar som handlar om den legendariske svenska brottslingen Clark Olofsson, som begick rån över hela Europa och upprepade gånger rymde från fängelset. Efter ett bankrån i Stockholm var det Olofsson som gav upphov till Stockholmssyndromet.

Serien bygger på Clark Olofssons självbiografi Vafan var det som hände. Olofsson spelas av Bill Skarsgård.

Nu har Netflix släppt en trailer:

 

Skarsgård junior fick sitt stora genombrott som über-hemsk clown i remaken av Stephen King-klassikern It (2017) och de senaste åren har han bland annat synts i HBO-serien Castle Rock. Längre fram i höst är han med i den kommande Netflix-filmen The Devil All the Time och i Sundance-hiten Nine Days. 29-åringen hade också en liten roll i Deadpool 2 och har tidigare lånat ut sin röst åt Mumintrollet i engelsk version. I Clark är han också verkställande producent.

Läs också Rysarkick à la Stephen King Stephen Kings mångfasetterade rysarvärld får nytt liv i andra säsongen av sagolika Castle Rock.
Clark sesong 1 2 989x570 1 Clark sesong 1 12 989x659 1 Clark sesong 1 9 989x556 1 Clark sesong 1 6 989x556 1 Clark sesong 1 11 989x659 1 Clark sesong 1 8 989x659 1
<
>
Clark. Foto: Netflix

Den svenskspråkiga serien bygger på sanningarna och lögnerna i Clark Olofssons självbiografi och handlar om Clarks liv, från hans yngre dagar ända fram till i dag. Den ökände bankrånaren började sin kriminella bana på 1960-talet och blev så småningom en av de mest kontroversiella personligheterna i Sverige.

Clark dömdes för narkotikahandel, mordförsök, övergrepp, stöld och bankrån och har tillbringat mer än halva av sitt liv bakom lås och bom. Han har efterlämnat sig trauma, sorg, besvikelse och allmän förstörelse. På 70-talet väckte Clark liv åt idén om Stockholmssyndromet under ett misslyckat bankrån i Stockholm, och har sedan dess behållit sin position som kändiskriminell genom att lura hela Sverige att förälska sig i honom. Precis som han ville.

Clark sesong 1 10 scaled 1
Clark. Foto: Netflix

Manuset är skrivet av Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius, Jonas Åkerlund. Åkerlund har även regisserat serien, som produceras av Scandinavian Content Group.

”Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter. Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg. Den handlar om hela hans liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär. Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll”, säger Åkerlund i ett pressmeddelande.

Clark sesong 1 2 989x570 1
Clark. Foto: Netflix

”Clark Olofsson är på gott och ont, en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande individer. Det är med skräckblandad förtjusning som jag antar mig denna utmaning. Jag tror att med Jonas och Netflix i ryggen kan vi berätta en banbrytande historia. Med ett tempo och galenskaper vi kanske inte har sett på tv innan. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.” – Bill Skarsgård

Clark har premiär på Netflix 5 maj.

I rollerna: Bill Skarsgård, Adam Lundgren, Sandra Ilar, Vilhelm Blomgren, Peter Viitanen, Hanna Björn, Isabelle Grill, Alida Morberg, Björn Gustafsson, Malin Levanon, Sofie Hoflack, Alicia Agneson, Robin Nazari, Linus Wahlgren, Claes Malmberg, Alexander Karim, Christoffer Nordenrot, Daniel Hallberg, Rachel Mohlin, Henrik Lundström, Arja Saijonmaa, Emil Algpeus, Hans Erik Dyvik Husby, Agnes Lindström Bolmgren, Babben Larsson, Peter Järn, Henrik Hjelt, Kristian Luuk, David Batra, Peter Apelgren, Staffan Kihlbom Thor, Rikard Ulvshammar, Freja Beha Erichsen, Amalie Bruun, Wilson Gonzalez, Lukas Wetterberg och Kolbjörn Skarsgård.

Läs också Nu blir det reklam på Netflix Efter en mer än halverad aktiekurs och sjunkande antal abonnenter tar Netflix till åtgärder.
ReedHastings NetflixSWNRome2018 2 1000x667 1
Clark Netflix 3
Regissör, Jonas Åkerlund (Foto: Netflix)

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bilden på slutet visar INTE den riktige Clark utan regissören Jonas Åkerlund. 😉

Myten om Robin Hood är lika skruvad och falsk även den.

Marvel-hjältarna kommer hem Alla de ursprungliga Marvel-serierna, som från början producerade av Netflix, har nu försvunnit från streamingtjänsten.
Svensk Prime Video-serie Äntligen satsar Prime Video på lokalproducerat innehåll.
Spänningsthriller från Mellanöstern håller tempot Mossads intrikata skuggkrig mot ärkefienden är fortfarande en av de bättre spionserierna.
Medelmåttigt av Connelly Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.
Se den första Avatar 2-trailern Nu är trailern till James Cameron efterlängtade (?) uppföljare till megasuccén Avatar här.
Finskt dansdrama på Netflix Äntligen är det Finlands tur att nå en global Netflix-publik.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend