Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Spiondrama från verkligheten på Viaplay

Viaplay kommer nu med en serie om Putins mord på KGB-agenten Litvinenko.

Av / 2023-01-15 - 10:01
Spiondrama från verkligheten på Viaplay

Despoten Vladimir Putin kom till makten i Kreml 1999 – det dröjde inte länge innan han började “rensa ut” sina besvärliga kritiker.

Ett av de mest spektakulära statligt beordrade morden begicks i London 2006.

I Viaplays nya miniserie Litvinenko gestaltar den brittiske skådespelaren David Tennant (Dr. Who) KGB-agenten Aleksandr Litvinenko, som 2006 avled efter att ha fått i sig det radioaktiva ämnet Polonium.

 

Viaplay-serien följer poliserna på New Scotland Yard i deras intensiva jakt på de människor som inte bara var ansvariga för Litvinenkos död, utan som också utsatte den brittiska allmänheten för fara.

Två poliser kallas till University College Hospital i London för att prata med en svårt sjuk patient vars symtom inledningsvis inte kan förklaras av läkarna. Patienten är Aleksandr Litvinenko, en rysk dissident som påstår sig ha förgiftats av ryska agenter på direkt order från Putin.

I pressmeddelandet skriver David Tennant:

Först var det ingen som ville tro “Sasha”. De var tvungna att starta utredningen snabbt, och hela tiden var det den här tickande klockan med en döende kropp. Han var det enda vittnet till sitt eget mord. Det finns så många element som gör det till en otrolig historia att återberätta, men det som gör det så övertygande är den personliga tragedin som drabbar familjen. Att den har en sådan global betydelse gör kanske att vi kan berätta den här historien, men det som verkligen betyder något är konsekvenserna och hur det förändrade Marinas liv.

Litvinenko (Foto: Viaplay)

Dramaserien följer också historien om hans fru Marina Litvinenko, skildrad av Margarita Levieva (The Blacklist). Hon kämpar outtröttligt för att övertyga den brittiska regeringen att släppa namnen på sin mans mördare och bekräfta den ryska statens roll i mordet.

Mark Bonnar (Shetland) spelar Clive Timmons, medan Neil Maskell (Utopia) spelar Brent Hyatt.

Litvinenko_1-8-989x775 Litvinenko_1-6-989x742 Litvinenko_1-5-989x658 Litvinenko_1-3 Litvinenko_1-4
<
>
Litvinenko (Foto: Viaplay)

Serien (på fyra avsnitt) har skapats med stöd av flera av nyckelpersonerna i polisutredningen, inklusive Aleksandrs familj och New Scotland Yard-officerarna Clive Timmons och Brent Hyatt. Litvinenko regisseras av Jim Field Smith (Endeavour) och filmades i London med omnejd.

Litvinenko har premiär på Viaplay den 17 januari.

Läs också Den starkaste säsongen! I den tredje omgången av komedisocialdramat Pörni gör Henriette Steenstrup sin starkaste säsong.
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen