Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Snart kommer Sagan om ringen-serien till Prime Video

I september är det riggat för Prime Videos största seriesatsning någonsin: Tolkiens Sagan om Ringen.

Av / 2022-01-20 - 23:24
Snart kommer Sagan om ringen-serien till Prime Video

Till hösten kommer den mycket efterlängtade – och ytterst påkostade – Sagan om Ringen-serien.

Amazons streamingtjänst, Prime Video, har gradvis blivit en större och viktigare aktör på marknaden (bland annat genom storuppköp), och senast i höstas kom de med den storslagna fantasyserien The Wheel of Time.

Läs också Amazon slutför gigant-uppköp 2021 ser ut att bli det stora året för sammanslagningar inom streamingbranschen. Nu växer Prime Video-innehållet kraftigt.

Men Jeff Bezos & Co har fortfarande tillgodo att presentera en seriesuccé motsvarande HBOs Game of Thrones, Netflix’ Bridgerton eller Disneys The Mandalorian.

Den 2:a september kommer nog det att ändras!

Den episka serien har nu fått sitt officiella namn:

«The Lord of the Rings – The Rings of Power» (eller: «Sagan om Ringen: Maktens Ringar»)

Serien baserar sig på böckerna av J.R.R. Tolkien (1892-1973), som bland annat skrev fantasyromanerna:

  • The Fellowship of the Ring (1954)
  • The Two Towers (1954)
  • The Return of the King (1955)

Alla tre helt förträffligt filmatiserade av nyzeeländske Peter Jackson i perioden 2001-2003.

Om du är av den uppfattningen att spelfilmerna inte var tillräckligt långa (11:22 timmar i förlängd utgåva), så kan du verkligen se fram emot serien som släpps om knappt åtta månader.

Sagan om Ringen Maktens Ringar 2
Sagan om Ringen: Maktens Ringar (Foto: Prime Video)

Den nya serien är dock inte en nyinspelning av Peter Jacksons välkända trilogi; istället utspelar sig handlingen i Midgårds så kallade second age, som i Tolkiens universum är flera tusen år före händelserna i böckerna Bilbo – en hobbits äventyr och Sagan om ringen. 

Enligt pressmeddelandet kommer serien att:

…följa en ensemble av både välkända och nya figurer, som konfronterar ondskans länge fruktade återuppståndelse i Midgård (…) och ta tittarna tillbaka till en epok där stormakter smiddes, kungariken reste sig i ära och föll i ruiner, osannolika hjältar prövades, hopp hängde i en tunn tråd och en av de största skurkarna som någonsin strömmat ut ur J.R.R. Tolkiens penna hotade med att täcka hela världen med mörker.

Den nya serien kommer att vara en av de dyraste som någonsin har producerats. Enligt The Verge har första säsong kostat runt $ 465 miljoner, som motsvarar ca. 3,9 miljarder svenska kronor! I tillägg har Amazon pungat ut med ca. 2,2 miljarder till Tolkiens efterlevande, för TV-rättigheterna till Sagan om Ringen-universumet; då är det ju bra att huvudaktionären har djupa fickor.

Inspelningen har huvudsakligen ägt rum på Nya Zeeland, och Amazon utlovar att det kommer bli flera säsonger. Serieskapare är Patrick McKay och John D. Payne.

Läs också Mest för de största fansen Prime Videos nya storsatsning i den populära fantasygenren faller på sin egen narcissism.

Bland skådespelarna vi får se i Amazons storsatsning är Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Owain Arthur, Maxim Baldry, Nazanin Boniadi, Morfydd Clark, Ismael Cruz Córdova, Charles Edwards, Trystan Gravelle, Sir Lenny Henry, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Joseph Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Lloyd Owen, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Leon Wadham, Benjamin Walker, Daniel Weyman og Sara Zwangobani.

Sagan om Ringen: Maktens Ringar har premiär på Prime Video i 240 länder, fredag 2:a september. Det kommer släppas ett avsnitt i veckan.

Sagan om Ringen Maktens Ringar 1
Sagan om Ringen: Maktens Ringar (Foto: Prime Video)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hel-MAX?

Se trailern!

Premiär idag!

Känslorna är tillbaka!

Netflix slår tillbaka!

Premiär idag!

And the Oscar Goes to...

Trailern är här!

Se trailern för den nya serien från skaparna av Game of Thrones

Netflix Slam: Nadal vs. Alcaraz

Ny svensk/norsk Netflix-serie

Taylor Swift kommer hem till dig!

0
Rulla till toppen