Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sjuksköterskan – dansk verklighetsbaserad Netflix-thriller

Netflix tillkännager premiärdatumet för ännu en dansk originalserie.

Av / 2023-03-11 - 16:18
Sjuksköterskan – dansk verklighetsbaserad Netflix-thriller

Streamingjätten Netflix fortsätter sitt gedigna engagemang för lokalproducerat, nordiskt, serie- och filminnehåll.

Under våren släpps bland annat den nya danska thrillerserien Sjuksköterskan.

Sjuksköterskan (Foto: Netflix)

Sjuksköterskan är en verklighetsbaserad thriller med Josephine Park och Fanny L. Bernth i huvudrollerna. Serien är baserad på boken Sykepleieren (av Kristian Corfixen), som berättar den sanna historien om en dansk sjuksköterska som 2016 dömdes för mordförsök på fyra patienter på Nykøbing Falsters sjukhus.

Kasper Barfoed ansvarar för regi, och är tillsammans med Dorte W. Høgh också ansvarig för manuset.

The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse The Nurse
<
>
Sjuksköterskan (Foto: Netflix)

Med Sjuksköterskan återvänder Josephine Park till sjukvården, ett segment hon gästspelade i den humoristiska fertilitetsserien Baby Fever (Skruk) förra sommaren.

Läs också Dansk spermie-tjuv Lättsam och lättsmält romantisk komedi om barnlöshet och det eviga (hopplösa) sökandet efter en livspartner.

Från pressmeddelandet kan vi läsa följande om handlingen:

I “Sjuksköterskan” tas vi med bakom fasaden på ett sjukhus i Nykøbing Falster. En plats där alla känner alla och där personalen sällan byts. Vi följer sjuksköterskan Pernille Kurzmann under de första dagarna av hennes nya jobb som sjuksköterska. Hon blir snabbt vän med den charmiga och karismatiska sjuksköterskan Christina A. Hansen. Till en början verkar Christina vara enastående, älskad av alla, skicklig i sitt jobb och alltid den första på plats i en nödsituation. Men när dagarna går och Pernille blir mer bekant med sin nya arbetsplats börjar hon sakta inse att det måste vara något mer med Christina än första intrycket. Hon bestämmer sig för att hon inte kan blunda för vad som händer och ger sig ut på en resa för att avslöja sanningen.

En tidig morgon i mars 2015 fick dansk polis ett samtal från sjuksköterskan Kurzmann. Hon misstänker sin kollega Hansen för att medvetet ha dödat patienter och befarar att det har hänt igen. Snart utspelar sig ett mordfall som inte liknar något i dansk rättshistoria. Flera anställda berättar för polisen att de också misstänker att sjuksköterskan har förgiftat patienter, och vissa säger till och med att de har misstänkt detta i flera år. Men varför har ingen reagerat tidigare? Och var finns bevisen?

Med andra ord en handling inte helt olik den sanna skräckhistorien från den norska sjukvården, känd som Nesset-fallet, där sjuksköterskan Arnfinn Nesset ska ha dödat upp till 183 (!) patienter. Han dömdes för 22 mord 1983.

Sykepleieren (Foto: Netflix)

Producenterna av serien är desamma bakom den utmärkta Kastanjemannen (2021).

Förutom Park får vi se Fanny L. Bernth (It’s So Charming), Amalie Lindegård (Baby Fever (Skruk), Peter Zandersen (Chosen) och Dick Kaysø (Krumborgs) i andra huvudroller.

Sjuksköterskan (engelsk titel: The Nurse) har sin globala Netflix-premiär den 27 april.

Nu är den första trailern här:

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen