Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Norsk vikingaversion av Sagan om Ringen?

Producenten bakom ”Lord Of The Rings”-trilogin, Barrie M. Osborne, har besökt Norge tillsammans med kollegan Susan Philips. Och det var ingen semester, de sonderar terrängen för att hitta inspelningsplatser till episka vikingafilmer.

Av / 2013-11-15 - 09:04
Norsk vikingaversion av Sagan om Ringen?

Osborne, som senast var bioaktuell i somras med 3D-filmen ”The Great Gatsby” har bland annat ”Dick Tracy”, ”Face/Off”, ”The Matrix” och hela ”Lord Of The Rings”-trilogin på sin CV.

Under ett besök på fiskemuseet i Stavanger berättade Osborne för Stavanger Aftenblad att han arbetar med en film om vikingakungen Harald Hårdråde och om hur det gick till när han blev en stor ledare som samlade ett helt rike.

osborne

Filmproducent Barrie M. Osbourne har varit på nordenbesök.

 

”Det finns så mycket att berätta om Harald att det inte räcker med en enda film. Vi måste göra en trilogi, som kan få en struktur som liknar Sagan om Ringens, där hjälten reser till många länder och riken.”

Osborne och manusförfattaren och medproducenten Susan Philips ägnade en vecka åt att leta efter bra inspelningsplatser till vikingatrilogin. Paret besökte bland annat den mytomspunne vikingabyn Avaldsnes, Lysefjorden, Nordfjord och Sunnmøre. Målet var att hitta fullständigt orörd natur som ser likadan ut nu som den gjorde på kung Hårdrådes tid.

På senare år har många Hollywood-produktioner letat efter exotiska platser i norra Europa. Oftast hamnar de på Island, som bland annat lockat till sig ”Die Another Day”, ”Prometheus” och ”Oblivion”.

Vikingatrilogin befinner sig ännu så länge på planeringsstadiet. Den har inget officiellt namn och varken regissör eller skådespelare är utsedda till projektet ännu. Men Osborne brukar få som han vill, så filmen blir förmodligen verklighet. Frågan är väl närmast om den norska vikingakungen ska resa runt i Norge eller Island under inspelningen …

Enligt historieböckerna slogs 1062 Harald med danske kungen Sven Stridsson utanför Hallands kust, så vem vet, kanske det filmas ett par scener i Sverige också?

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Max med norska MILFs!

Ljud & Bild
Rulla till toppen