Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Netflix höjer streamingkvaliteten

Netflix börjar använda den effektivare AV1-kodeken för att ge bättre bild.

Av / 2021-11-14 - 14:59
Netflix höjer streamingkvaliteten

Netflix har länge tillhört de bästa i klassen när det gäller streamingkvalitet. Med HDR-format som Dolby Vision och Dolby Atmos-surroundljud i flera produktioner brukar både bilden och ljudet tas om hand väl. Men allt går att förbättra!

Netflix filmer och serier har hittills kodats (komprimerats) i formatet H.265 (HEVC), men går nu gradvis över till det effektivare AV1. Det berättar streamingjätten i ett blogginlägg. AV1-formatet har tagits fram i samarbete med flera stora teknikföretag genom Alliance for Open Media. Det används i dag av YouTube för att streama 4K- och 8K-video.

Netflix och AV1

Netflix har redan använt sig av AV1-kodeken för streaming till Android-mobiler, och nu rullas tekniken ut även till kompatibla TV-apparater. Det betyder förmodligen att vi kan förvänta oss en mer stabil videoström i högre kvalitet, med mindre buffrande och mindre synlig komprimering! Netflix utlovar 4K-upplösning och HFR (High Frame Rate) i vissa produktioner, på samma gång som de utforskar möjligheterna med HDR. Övergången till AV1 kommer dock att ske gradvis eftersom det kommer att ta tid att uppgradera film- och seriearkivet till den nya standarden. Netflix säger att de tar de mest populära serierna först, för att nå ut till en så stor publik som möjligt.

Läs också Nu får Netflix bättre ljud Netflix lovar ljud ”i studiokvalitet” efter ny uppdatering.

För 2020-modeller och nyare

För att kunna titta på Netflix-serier i det nya formatet måste du ha en kompatibel smart-TV av nytt datum, alternativt en nätverksspelare eller spelkonsol med inbyggd AV1-dekoder. Detta inkluderar utvalda Samsung QLED-modeller från 2020 och nyare, samt vissa Android-TV-modeller som kör Android OS 10 eller senare versioner. Även Sony PS4 Pro stödjer formatet, rapporterar The Verge.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

2 reaktioner på ”Netflix höjer streamingkvaliteten”

    1. Martin Wallenborg

      Jag instämmer. Netflix har tappat det. 179 kr/mån och sen lägger dom resurser på att svenskdubba vuxenfilmer och erbjuda trams som Android-spel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen