Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LEGO Friends: Nu med riktiga personligheter

EXKLUSIV INTERVJU: LEGO Friends Nästa kapitel är en ny tv-serie med tredimensionella karaktärer. Läs intervjun - och se första avsnittet.

Av / 2023-02-19 - 14:48
LEGO Friends: Nu med riktiga personligheter

LEGO Friends-universumet har redan hunnit fylla 10 år. Detta firas med en utökning av universumet, uppdaterad för att inkludera dagens teknik och utmaningar.

Gymnasiet

Det första avsnittet av LEGO Friends ”Nästa kapitel” heter Nya tider och börjar på gymnasiet, där vi ser ungdomarna gå runt med trådlösa hörlurar, uppslukade av sina mobiler.

En tjej dansar till musiken genom sina hörlurar, en pojke pekar och skrattar, hon blir generad och bortgjord.

LEGO Friends Next chapter
Nya karaktärer i LEGO Friends: Nästa kapitel

Karaktärerna

Huvudpersonen Aliya är målinriktad, men också mycket självmedveten och rädd för att göra bort sig inför andra. Hon sätter ribban väldigt högt och är ofta väldigt hård mot sig själv. Ändå måste hon lära sig lagarbete för att uppnå sitt stora gymnasiemål: nämligen att bli ordförande i elevrådet.

Leo är en lysande fotbollsspelare. Hans stora passion är att laga mat och baka, och han är helt fantastisk i köket. Det vill han inte att någon ska få veta, utan använder i stället fotbollstalangen för att få vänner.

Läs också Lamborghini Sían FKP 37 – 1:1 LEGO edition Lego har byggt en Lamborghini Sián FKP 37 i skala 1:1 med fler än 400 000 delar.

Autumn är en djurälskande tjej. Hon saknar en arm, men det görs det inget nummer av. Autumn bor på en gård, full av husdjur som hon och hennes mamma försöker hitta nya hem till. Autumn tar till och med djur med sig till skolan, för att hitta nya potentiella ägare åt dem. Mamman är förresten Mia, flickan från den ursprungliga LEGO Friends serien.

Det nya, utökade universum är uppdaterat på teknikfronten, där ungdomar går runt med mobiler de spelar på, är på sociala medier och de åker elsparkcyklar till skolan.

Vi får se osäkerhet, retande, på det hela taget vardagliga problem.

fenella charity
Fenella Charity är designchef på LEGO. Foto: privat

 Ljud & Bild intervjuar

Ljud & Bild har fått en exklusiv intervju med LEGO:s designchef Fenella Charity, angående den nya TV-serien. Som naturligtvis är direkt relaterat till de nya LEGO-byggsatserna som hon och hennes team också har arbetat med.

Vad är bakgrunden till de nya karaktärerna?

Efter 10 år av Friends-universumet har vi frågat oss själva hur vi förblir relevanta under de kommande 10 åren också. Vi har lyssnat på konsumenterna, som bland andra undersökningar inkluderar en studie, där vi frågade vad barnen ville se, för att göra det mer relaterbart. Två av tre barn har sagt att de skulle vilja se fler leksaker och karaktärer skildra olika känslor, för att bättre spegla det verkliga livet.”

LEGO Friends dog rescue- scaled
LEGO har självklart som mål att sälja ännu fler leksaker. Här ett hundräddningscenter. Foto: LEGO

Fenella fortsätter:

De ursprungliga karaktärerna har nu blivit äldre och fått barn. De nya barnen speglar i större utsträckning hela världen. Vi har mer etnisk mångfald, olika familjestrukturer, ett av barnen saknar också kroppsdel och vi har fler blyga och introverta karaktärer. Med olika sätt att hantera problem.”

Några av barnen döljer bland annat vissa passioner och lyfter fram andra för att bli populära?

Ja, du har till exempel den där pojken som tror att han bara får vänner genom att stila och trixa med fotbollen. När han i verkligheten gillar att laga mat och baka. Barn som tittar på serien känner ju inte till termen neurodivergent, men de kommer att känna igen några av utmaningarna i skolan. Vi vill täcka alla aspekter av livet. Inte bara de glada, utan också de som inte är så bra. Temana ska vara sådana att barnen kan relatera på riktigt.

Lego Fenella Charity
Fenella Charity. Foto: LEGO

Hur kommer TV-serien att bidra till att öka glädjen av leksakerna?

Förhoppningsvis hjälper TV-serien folk att förstå de personligheter som vi inte kan bygga in i leksakerna. Förhoppningen är att bygga detta stora ekosystem, där man verkligen får ut mer av universumet genom att ha bakgrundshistorierna från TV-serien.

Men vi vet ju att barn kommer att lägga in sina egna historier i det här. De kommer att byta ut karaktärer och leka mycket. Men tillsammans med TV-serien är förhoppningen att vi lyckas skapa en rikare historia.

Är det en utmaning att få in mer mångfald, för att inte tala om psykiska och fysiska utmaningar, utan att hamna fel? Och råka förolämpa i stället för att inkludera?

Processen är väldigt grundlig. Vi har jobbat mycket med tredje part. Bland annat har Geena Davis Institute varit med (som arbetar för att skapa könsbalans och allmän inkludering i underhållningsindustrin), och vi har konsulterat grupper som har olika funktionsvariationer. Men vi söker också rådgivning externt. Vi kan inte allt om detta och vi vill gärna ha hjälp där det behövs. Vi vill göra detta rätt.

Här nedan kan du redan nu se pilotavsnittet av LEGO Friends – Nästa kapitel, med svenskt tal.

https://youtu.be/dS6JAQIZm78

 

Mer info: lego.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spionuppföljare

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Dags för mer fransk romantik

No more Netflix...!

Ny trailer från kostymdramats värld

Trailern är här!

Komedilegenden återvänder till sina rötter!

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

Rulla till toppen