Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Klonar Darth Vaders röst

James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!

Av / 2022-09-28 - 11:57
Klonar Darth Vaders röst

Darth Vader från Star Wars-universumet är kanske filmvärldens mest kända rymdskurk. Flera skådespelare och stuntmän (inklusive den avlidne David Prowse och Hayden Christensen) har figurerat som den onde Lord Vader genom tiderna, men den kraftfulla rösten bakom masken tillhör ingen mindre än James Earl Jones, känd från filmer som The Hunt for Red October och En prins i New York. Jones har arbetat i inspelningsstudion och läst Vaders repliker ända sedan de första Star Wars-filmerna i slutet av 80-talet. Men nu är det över!

No, I am your father!

Senaste gången han gav Vader sin röst var 2019 i Episode 9: “The Rise of Skywalker”. Jones är nu 91 år gammal och känner sig enligt uppgift redo att lägga sitt studioarbete på hyllan. Han har därför gått med på att låta Lucasfilm “klona” sin röst så att den kan bevaras och användas i framtida Star Wars-produktioner.

Darth Vader star wars obi wan kenobi
I Obi-Wan Kenobi får vi återse Hayden Christensen som Darth Vader. Foto: Disney

Det ukrainska företaget Respeecher har anammat AI-teknik för att kopiera och imitera Jones distinkta röst, i nära samarbete med inspelningsstudion Skywalker Sound. Efter att ha analyserat rösten via tusentals ljudfiler och röstinspelningar är det nu möjligt att skapa nya repliker utan att ha skådespelaren närvarande i inspelningsstudion!

Tekniken har redan använts under produktionen av Obi-Wan Kenobi, där de också enligt uppgift modifierade rösten för att bättre passa den yngre Lord Vader, som spelas av Hayden Christensen i Disney-serien. Respeecher ska också ha gjort liknande arbete för Lucasfilm på Luke Skywalkers (Mark Hamill) röst under produktionen av The Mandalorian och The Book of Boba fett , men inte med samma goda resultat som Vader i Obi-Wan Kenobi-serien.

Att James Earl Jones ikoniska röst nu kan bevaras och användas till nya filmprojekt är förstås positivt. Samtidigt kan det tyckas lite oroväckande att det nu går att kopiera en persons röst så trovärdigt att man kan “lägga ord i munnen” på den personen. Vi ser framför oss en del pinsamma scenarier i framtiden, där framstående politiker och offentliga personer kan anklagas för att säga något de inte själva har sagt…

Källor: The Verge, Vanity Fair

 

Ljud & Bild intervjuar stjärnorna i Obi-Wan Kenobi

Den 26:e maj kommer Star Wars-fanms över hela världen att bänka sig framför TV:n. Då har nämligen ”Obi-Wan Kenobi” premiär. Vi har intervjuat stjärnorna!

Läs mer

Star Wars Day 2022: Våra recensioner av filmerna

May the Fourth be with you!

På ”Star Wars-dagen” hyllar vi Star Wars-universumet.

Läs mer

Andor, säsong 1

Socialrealismen kommer ikapp Star Wars-universumet

Disney fortsätter att expandera och fördjupa Star Wars-universumet. Och lyckas väl.

Läs mer

Star Wars: The Mandalorian, säsong 1

Vilda västern à la Star Wars

Med sin första originalserie andas Disney nytt – och klassiskt – liv i Star Wars-sagan.

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen