Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Andor, säsong 1

Socialrealismen kommer ikapp Star Wars-universumet

Disney fortsätter att expandera och fördjupa Star Wars-universumet. Och lyckas väl.

Av / 2022-09-20 - 18:00
Andor, säsong 1
Tor Aavatsmark

Sedan Disney köpte Lucasfilm (och därmed alla rättigheter till Star Wars-universumet) för närmare 40 miljarder kronor har de accelererat nya släpp av både filmer och serier. Underhållningsjätten har satsat alla krafter på att optimera vinstmarginalen från Star Wars-segmentet.

Musse Pigg & Co började med en rad nya filmer, men de senaste åren har nya serier till streamingtjänsten Disney+ haft störst fokus. Först ut var The Mandalorian (2019, 2020), sedan The Book of Boba Fett (2021), innan Obi-Wan Kenobi kom tidigare i år.

Läs också Rogue One: A Star Wars Story Första spinoff-filmen från Star Wars universum levererar varorna, men inte mer.

Nu serverar Disney oss historien om huvudpersonen Cassian Andor (Diego Luna), som vi först mötte i den första spinoff-filmen Rogue One: A Star Wars Story (2017).

 

På tidslinjen är vi ungefär fem år före Rogue One. Vi möter en hårt arbetande Andor som jobbar längst ner på golvet och är förtryckt i en närmast fascistisk regim, där Imperiets trupper (i sina nazi-liknande uniformer) kontrollerar allt och alla. Det skitiga, farliga, utslitna rymdskeppsvarvet han jobbar på kunde lika gärna ha varit en förfallen hamndocka i Philadelphia, med fysiskt krävande minimilöner, långa dagar och en ledning som inte bryr sig. Ett alienerade arbete, i ett grovt och kallt samhälle.

I en tillbakablick ser vi unge Andor bli vittne till ett rymdskepp som kraschar. I vrakdelarna hittar han en svart låda som ska köpa honom en bättre framtid. Men i ett desperat försök att förverkliga sina planer blir han, av misstag, en mördare och måste fly från planeten. Via sin hälare kommer han i kontakt med en potentiell köpare, den mystiske Luther Rand (Stellan Skarsgård).

Det visar sig att Rand känner Andor väl, hans bakgrund, familj, värderingar och ambitioner. Tillsammans flyr de från regimens förtryck och Rands uppgift blir att övertyga den något naive Andor om att hans rätta plats är att vara med i rebellrörelsen.

Andor, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Andor har (tack och lov) blivit en väldigt annorlunda Star Wars-serie. Det finns nog många hardcore-fans som inte riktigt kommer att finna sig tillrätta i detta smutsiga, grova, socialrealistiska universum, som visserligen utspelas i en galax långt, långt borta men som kunde ha hämtats direkt från dagens Kina, Nordkorea eller Ryssland. Scenografin är smutsig, hårt realistisk och ogästvänlig, som en dålig stadsdel i en storstad som befinner sig i en nedåtgående spiral. Där Imperiet har spioner och kollaboratörer överallt.

Läs också Obi-Wan Kenobi: Vi har intervjuat stjärnorna! Den 26:e maj kommer Star Wars-fanms över hela världen att bänka sig framför TV:n. Då har nämligen ”Obi-Wan Kenobi” premiär. Vi har intervjuat stjärnorna!

Vi sympatiserar enkelt med den idealistiske och empatiske Cassian Andor, och Diego Luna gör ett utmärkt jobb med att förmedla nyanserna i den komplexa karaktären. Visst vill han gärna krossa Imperiet, men den rationella, lite egocentriska delen av honom vill hellre fly, gömma sig och leva ett liv i fred. Det är här legendariske Stellan Skarsgård kommer in.

Som upprorsledaren Rand är han spindeln i nätet, med tillgång till de högsta herrarna på båda nivåerna i rebellrörelsen. För unge Andor blir han en moralisk mentor och fadersgestalt – och man ser att Skarsgård trivs, och frodas, i rollen.

Läs också Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.

Från början var Andor planerad för hela fem säsonger, men Luna har tydligen satt ner foten för mer än en enda säsong, och det kan faktiskt vara bra. Alldeles för ofta upplever vi att narrativet i en serie dras ut onödigt långt, med bristande progression och engagemang som följd.

Andor, sesong 1_1 (10) Andor, sesong 1_1 (12) Andor, sesong 1_1 (1)
<
>
Andor, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Av den första säsongen har vi bara fått tillgång till de fyra första (av 12) avsnitten, och de är i hög grad etablerande avsnitt. Tony Gilroy (serieskapare och regissör) tar god tid på sig att etablera universum, karaktärerna och deras handlingsutrymme, vilket innebär en smått haltande dramaturgi. Men i det fjärde avsnittet stramas handlingen till rejält.

Andor är något så ovanligt som en Star Wars-serie utan stora rymdskeppsstrider, exploderande planeter och kamp mellan överdrivet ondskefulla och endimensionella karaktärer. De ”märkliga” rymdvarelserna finns absolut på plats, men de finns där helt naturligt, utan att göra stort väsen av sig. Det här är en serie som handlar om den lille mannens kamp mot den stora, förtryckande, överlägsna makten – och vi ser redan fram emot fortsättningen. 4 stabila stjärnor.

Andor, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Andor har premiär på Disney+ den 21:e september, då släpps de tre första avsnitten. Sedan kommer ett nytt avsnitt varje vecka.

Läs också Star Wars: Vad kommer nu? På ”Star Wars-dagen” hyllar vi Star Wars-universumet.
Andor, säsong 1 (Foto: Walt Disney)
Karakter
Andor, säsong 1

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 21 september 2022
  • Regi: Toby Haynes
  • Med: Diego Luna, Stellan Skarsgård, Genevieve O’Reilly, Adria Arjona, Denise Gough, Kyle Soller, Fiona Shaw
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 8:00 h
  • Betyg: 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen