Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

HBO Max blockerar Huawei

Om du har en Huawei-mobil bör du oroa dig.

Av / 2022-11-12 - 17:22
HBO Max blockerar Huawei

Även om Huawei i maj 2019 drabbades hårt av en amerikansk bojkott som har blockerat det kinesiska företaget från att få tillgång till amerikansk teknik, inklusive Googles version av Android och tillhörande appar, fungerar Huawei-mobiler som utvecklats innan bojkotten fortfarande utmärkt.

Med andra ord finns det fortfarande användare som dagligen använder mobiler som Huawei P30 Pro eller Huawei Nova 5T. Mestadels utan problem, eftersom de mobilerna fortfarande kan använda Googles tjänster och appar.

Men det finns indikationer på att Huawei-användare snart kan tvingas investera i nya mobiler, eftersom minst en stor streamingtjänst nu har valt att deras mobilapp inte längre ska stödja Huawei-enheter alls. Oavsett om enheten i fråga påverkas av USA:s bojkott eller inte.

Det handlar om HBO Max, som är en av de största producenterna av filmer och TV-serier för streaming i världen, inklusive den högaktuella tv-serien ’House of the Dragon’.

Läs också Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!

Ljud & Bild blev uppmärksammade på problemet av en läsare som tills nyligen hade använt HBO Max-appen på sin Huawei P Smart Z (som lanserades i maj 2019 strax innan bojkotten trädde i kraft) utan problem. Men när Google Play informerade honom om att appen behövde uppdateras gick det inte.

Hjälpfunktionen på Google Play föreslog att han kunde försöka avinstallera appen och sedan installera den uppdaterade versionen, men efter avinstallationen fick han ett meddelande om att HBO Max inte var kompatibel med hans telefon.

Från HBO Max kundtjänst fick han bara ett svar om att HBO Max inte är kompatibelt med Huawei-enheter. Det fanns ingen ytterligare hjälp att få.

Därför följde Ljud & Bild upp detta på uppdrag av användaren och skrev följande till HBO Max presstalesman:

[…]

I korthet kan läsaren inte längre använda HBO Max på sin gamla Huawei-mobil. Tidigare versioner av er app har fungerat bra, men efter en misslyckad uppdatering och ett efterföljande försök att installera om appen får läsaren veta att Huawei-mobiler inte stöds alls.

Det inkluderar äldre Huawei-modeller som såldes före USA:s bojkott av det kinesiska företaget. Det vill säga enheter som inte påverkas av bojkotten och därför stöder Google Play Store, Google Mobile Services och alla appar – samt får säkerhetsuppdateringar.

[…]

Eftersom problemet uppenbarligen har uppstått nyligen, flera år efter bojkottens början, kan man anta att detta är ett relativt nytt beslut.

Men vad är den verkliga orsaken? Varför kan användare av äldre Huawei-modeller inte längre använda HBO Max-appen?

Det dröjde några dagar innan vi hörde något från HBO Max, men vi fick aldrig något rakt svar. I stället skrev presstalesmannen:

HBO Max stöder inte längre Huawei-enheter. Vi kontaktade våra kunder för några veckor sedan och informerade om förändringen. Vi är medvetna om att ändringen kan vara oläglig. HBO Max är dock fortfarande tillgängligt på nästan alla enheter.

Så vi kan bara spekulera i varför HBO Max har valt att blockera alla Huawei-användare från sin tjänst.

Läs också ALLT du behöver veta om HBO max Idag förvandlas HBO Nordic till HBO Max – så här får du tillgång till tjänsten.

Under tiden har vi börjat undersöka problemets omfattning. Bland annat genom att skriva till Netflix, Disney+ och andra streamingtjänster för att ta reda på om de har liknande planer på att släppa kompatibiliteten med Huaweis produkter.

Är du ägare till en Huawei-mobil där appar som alltid har fungerat bra nu slutat fungera? Skriv gärna en kommentar under artikeln eller skicka ett mail till peter.gotschalk@lydogbillede.dk. Vi uppskattar verkligen din hjälp.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

18 reaktioner på ”HBO Max blockerar Huawei”

 1. Tim Alfredsson

  Har en P30 Pro och har också märkt av att HBO inte längre funkar att uppdatera. Gör dock inget, då House of the dragon nu är slut och då var det ändå dags att säga upp abonnemanget 🙂 Det finns så mycket annat att se hos andra tjänster och väljer krisande HBO att utesluta kunder får de själva stå sitt kast!

 2. Jag mailade HBO i mitten av oktober och frågade varför jag inte kunde uppdatera appen på min Huawei p30. Fick då detta svar:

  Hej Lia,

  Tack för ditt meddelande!

  Ja precis, dessvärre har tillverkaren utav Huwaei telefonen nyligen lanserat en uppdatering till sin telefon där dem utesluter Google Playstore och använder sin egna istället.

  Trots att Huwaei använder Android som OS och är kompatibel på det sättet, hindrar dessvärre deras nya online app butik som dem lanserat att ladda ner appen på denna typ av enhet.

  Dessvärre med att detta är en ändring som tillverkarna själva har gjort med sin produkt, finns det tyvärr ingenting vi kan göra på den fronten beklagligtvis.

  Det finns däremot en sak man skulle testa själv, om man har tillfället, vilket är att nergradera sin telefon till en tidigare version, där man har Google Play store, så kan man potentiellt få igång det på det viset!

  Vi vet att appen fungerar med Huwaei och fått det bekräftat internt inne hos oss, just dessvärre med detaljen om senaste uppdateringen till deras telefon via tillverkaren går det dessvärre inte att ladda ner appen i dagsläget (det vill säga, om du har den installerad redan, så flyter det på med appen, men om du tar bort den kan du dessvärre inte installera den igen).

  Vi beklagar denna omständighet och vill givetvis att du ska komma igång så klart med att börja streama med oss, och om du har fler frågor om din enhet kan du givetvis kontakta tillverkaren utav din telefon, alternativt deras kundtjänst för vidare assistans och information.

  Vill även passa på att rekommendera mini serien ”Blackout” som nyligen kom ut, den handlar om en kedjerektion som slår ut kraftnätet för hela kontinenten. Med överhängande katastrof för hela Europa inser hackaren Pierre Manzano att en kod han har skrivit bär skulden. En mini serie på sex avsnitt om du inte hört eller sett den redan!

  Återkom gärna om det är någonting annat som vi kan hjälpa till med.

  Ha en trevlig dag!

  Med vänliga hälsningar,
  Dennis Skytén.
  HBO Max Kundtjänst
  Tel. 0770-455 000

  Mycket nöje!

  1. Peter Gotschalk

   Hej Lia, kan du bekræfte, at Google Play er blevet fjernet fra din Huawei P30, som HBO jo skriver i svaret? Vh Peter Gotschalk

   1. Nej playstore kvar, men app går ej ladda ner, samt huawei store app borta

 3. Jag har en Huawei P40 pro och har inga problem med HBOmax.. Uppdaterar appar via aurora store (laddar ner från Googles servrar).

 4. Jag har problem med min P30 PRO. Appen finns inte kvar längre. Men jag testade att ladda hem den från APK Mirror och det fungerar prima.

 5. Anna-Lovisa Roslund

  Hej!
  På min p30 fungerar det inte längre med HBO. Jag hittar den på huaweis app gallery men då säger den att jag laddar ner från tredje part. Frågan är om det kan haverera mobilen när det gäller tredje part?
  Mvh Anna-Lovisa

 6. Hej fungerar ej på P30 PRO och använder Google Play butiken, aldrig använt Huaweis egna.
  Svaret från HBO tidigare att det är alltså bs.
  De har helt enkelt blockat den för Huawei enheter bara.

 7. Går inte att uppdatera längre, appen är borta i Google Play Store. Gamla versionen fungerar än så länge på min P30 pro och Huawei Mediapad men kommer troligen sluta på sikt då den inte får uppdateras. Kommer avsluta mitt abonnemang.

 8. Hbo max fungerar ej sen en tid tillbaka och fick meddelande nyss om att även discovery plus ska sluta fungera på huawei.

  Jag har en p30 pro.

 9. Hbo kommer aldrig få betalt mer av mig Om det är ett smyg Kina blockering så förväntar jag mig som kund få info innan Hur man som leverantör kan lägga embargo på eget utvalt märke som kunder betalar för utan anledning, blir kakatillbaka, HBO representerar det sämsta och mest arroganta inom media världen, bojkott åt er!

 10. Har huawei p30 lite och min Hbo max slutade funka i dag och play store funkar men de hittar ingen uppdatering till Hbo har vers 52.50.0.0.3
  Senaste är 53. Osv men denna går ej hitta

 11. Har en huawei mate 20 pro och Hbomax slutade fungera för 2 veckor sedan.Har inte fått någon info från Hbo om att den skulle sluta fungera.
  Funderar på att säga upp abbonemanget.

 12. Så dåligt av HBO. Har inte nån användning av den om det inte fungerar på min mobil. Har sagt upp abonnemanget och sparar en slant där.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s planer på chattkontroll skjuts upp på obestämd tid

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Rulla till toppen