Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Volvo EX30 utrustas med ett dörröppningslarm

Larmar om du öppnar dörren vid fel tidpunkt.

Av / 2023-05-17 - 17:01
Volvo EX30 utrustas med ett dörröppningslarm

Man förväntar sig att säkerheten är viktig hos Volvo, som bland annat var först med att introducera trepunktsbälten. Ovanligt på den tiden, en självklarhet i dag.

Moderna bilar har flera förarstödssystem som ska förhindra olyckor. Allt från ABS-bromsar som inte låser hjulen när man bromsar till kollisionsvarnare – och en kupé som dämpar med krockkuddar om olyckan är ett faktum.

Kommande Volvo EX30 har allt detta och mycket mer. Den får bland annat ett dörröppningslarm som piper och blinkar och varnar om man öppnar dörren när en cyklist kör förbi.

Enligt siffror från Storbritannien är en femtedel av cykelolyckor just sådana dörrolyckor. Så många som 60 personer per år skadas eller dödas allvarligt i sådana olyckor.

Läs också Volvo EX90 ny lyx-SUV lanserad och prissatt Volvos flaggskepp kan beställas nu och levereras 2024

”Vi har länge fokuserat på säkerhet i stadsmiljöer, där bilar delar plats med fotgängare och cyklister. Med Volvo EX30 tar vi stadssäkerheten till nästa nivå och skapar en liten SUV, som är den perfekta bilen för en bekväm körupplevelse, samtidigt som vi tar hand om dig och andra människor på livliga gator i moderna städer”, säger Åsa Haglund, chef för Volvos Safety Centre.

Volvo EX30 har även ett varningssystem som övervakar om föraren är distraherad eller ouppmärksam, och varnar först och stannar sedan om föraren inte svarar. Sensorer i ratten och kameror registrerar ögon- och ansiktsrörelser cirka 13 gånger per sekund.

EX30 får även Volvo Cars nya automatiska bromsfunktion, som bromsar och stoppar bilen om ett fordon plötsligt dyker upp i en korsning.

Volvo EX30 presenteras den 7 juni 2023. Den kan beställas från samma dag.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Rulla till toppen