Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tomtom bygger samtalsassistent för bilar

Med hjälp av Microsofts AI-verktyg ska Tomtom fixa en bättre röstassisten för din bil.

Skrivet av / 2023-12-21 - 10:00
Tomtom bygger samtalsassistent för bilar

Att kunna säga till bilen att höja värmen, eller att navigera till en stad, är inget nytt. Men ärligt talat är dagens assistenter ganska korkade och de flesta har nog råkat ut för missförstånd och rent irriterande resultat. Nu påstås nya smartare assistenter baserade på ChatGPT-teknik vara på gång.

TomTom, det nederländska navigationsteknik-företaget, har inlett ett samarbete med Microsoft för att skapa en AI-baserad samtalsassistent för fordon. Assistenten kommer att integreras i TomToms navigationssystem och göra det möjligt för förare att interagera med sina bilar med hjälp av naturligt språk. Assistenten kommer att kunna svara på frågor, ge vägbeskrivningar och till och med komma med förslag baserade på förarens preferenser. Systemet kommer att använda Microsofts molnplattform Azure för att bearbeta data och ge svar i realtid.

Illustration: Dall-E 3

Detta partnerskap förväntas revolutionera körupplevelsen genom att göra den mer intuitiv och användarvänlig. Konversationsassistenten gör det möjligt för förarna att hålla händerna på ratten och ögonen på vägen samtidigt som de kan interagera med sina bilar. Systemet kommer också att kunna lära sig av förarens beteende och preferenser, vilket gör det mer personligt över tid.

Konversationsassistenten förväntas bli tillgänglig i TomToms navigationssystem inom en snar framtid. Detta partnerskap är ett bevis på den växande betydelsen av AI inom fordonsindustrin och teknikens potential att förändra vårt sätt att köra bil.

I juni meddelade Mercedes-Benz att de beställt en liknande funktion av Microsoft till sina bilar.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tesla Cybertruck rostar

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen