Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tesla Model Y kommer i augusti

Tesla har kommit med en uppdatering och säger att Model Y levereras i Sverige från augusti/september.

Av / 2021-07-10 - 06:14
Tesla Model Y kommer i augusti

Redaktionen har fått e-postmeddelande från Tesla där de meddelar att de första exemplaren av Model Y landar redan i augusti eller september.

Teslas Design Studio har uppdaterats med en ny tidslinje för leverans av bilmodellen i Europa. De som beställer nu beräknas få bilen i september.

Den mellanstora el-SUVen har en förväntad räckvidd på 505 kilometer (WLTP). Design Studio har också uppdaterats för att inkludera paketet Uppgraderad Autopilot, som numera även finns till andra Tesla-modeller.

tesla 4680 silicon battery cell
Den europatillverkade Tesla Model Y kommer att få de nya 4680-battericellerna med en större andel kisel i anoden för högre kapacitet. Men de första exemplaren kommer från Shanghai och har Teslas befintliga batteriteknik. Illustration: Tesla

Om Tesla Model Y

Enligt Tesla själva är Model Y är en helt elektrisk, medelstor SUV utformad för maximal mångsidighet och säkerhet. Bilen har marknadsledande sortiment, överlägsen prestanda och den mest avancerade tekniken.

Bilen har ett panoramaglastak och hög sitthöjd, och vi utlovas en känsla av rymd och en fantastisk utsikt från alla säten.

Det främre bagageutrymmet och den nedfällbara andra sätesraden ger sammanlagt 1,9 kubikmeter bagageutrymme. Precis som i Model 3 används inte nycklar. I stället kopplas bilen till mobiltelefonen. Bilen har en 15-tums pekskärm som ger tillgång till alla bilens funktioner.

Med Tesla-appen kan man öppna bilen på avstånd och Summon-funktionen gör att bilen kan köra ut själv från en trång parkeringsplats. Det finns också fjärrvärmning och -kylning, GPS-spårning av bilen och hastighetskontroll (hastighet Limit Mode). Bland annat.

 

Tesla Model Y blue
Tesla Model Y. Foto: Tesla

Tesla lovar att Model Y har maximal krocksäkerhet, tack vare låg tyngdpunkt, en styv struktur och ”stora kollisionsdämpande zoner”. Den har dessutom bra aerodynamik, med en koefficient på endast 0,23. Som jämförelse har världens mest aerodynamiska bil (Mercedes EQS) ett värde på 0,20, så det här är allt annat än en tegelsten på hjul!

Pris och tillgänglighet

Utrullningen av Tesla Model Y börjar enligt planen i augusti/september för Long Range AWD. Priserna börjar på 719 000 kronor.

Tesla Model Y kan beställas här

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Ljud & Bild
Rulla till toppen