TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Tesla Model Y kommer i augusti

Tesla har kommit med en uppdatering och säger att Model Y levereras i Sverige från augusti/september.

forfatter
Publicerad 2021-07-10 - 06:14

Redaktionen har fått e-postmeddelande från Tesla där de meddelar att de första exemplaren av Model Y landar redan i augusti eller september.

Teslas Design Studio har uppdaterats med en ny tidslinje för leverans av bilmodellen i Europa. De som beställer nu beräknas få bilen i september.

Den mellanstora el-SUVen har en förväntad räckvidd på 505 kilometer (WLTP). Design Studio har också uppdaterats för att inkludera paketet Uppgraderad Autopilot, som numera även finns till andra Tesla-modeller.

tesla 4680 silicon battery cell
Den europatillverkade Tesla Model Y kommer att få de nya 4680-battericellerna med en större andel kisel i anoden för högre kapacitet. Men de första exemplaren kommer från Shanghai och har Teslas befintliga batteriteknik. Illustration: Tesla

Om Tesla Model Y

Enligt Tesla själva är Model Y är en helt elektrisk, medelstor SUV utformad för maximal mångsidighet och säkerhet. Bilen har marknadsledande sortiment, överlägsen prestanda och den mest avancerade tekniken.

Bilen har ett panoramaglastak och hög sitthöjd, och vi utlovas en känsla av rymd och en fantastisk utsikt från alla säten.

Det främre bagageutrymmet och den nedfällbara andra sätesraden ger sammanlagt 1,9 kubikmeter bagageutrymme. Precis som i Model 3 används inte nycklar. I stället kopplas bilen till mobiltelefonen. Bilen har en 15-tums pekskärm som ger tillgång till alla bilens funktioner.

Med Tesla-appen kan man öppna bilen på avstånd och Summon-funktionen gör att bilen kan köra ut själv från en trång parkeringsplats. Det finns också fjärrvärmning och -kylning, GPS-spårning av bilen och hastighetskontroll (hastighet Limit Mode). Bland annat.

 

Tesla Model Y blue
Tesla Model Y. Foto: Tesla

Tesla lovar att Model Y har maximal krocksäkerhet, tack vare låg tyngdpunkt, en styv struktur och ”stora kollisionsdämpande zoner”. Den har dessutom bra aerodynamik, med en koefficient på endast 0,23. Som jämförelse har världens mest aerodynamiska bil (Mercedes EQS) ett värde på 0,20, så det här är allt annat än en tegelsten på hjul!

Pris och tillgänglighet

Utrullningen av Tesla Model Y börjar enligt planen i augusti/september för Long Range AWD. Priserna börjar på 719 000 kronor.

Tesla Model Y kan beställas här

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Kolla in Fords automatiska "laddningsrobot" Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.
Porsche Taycan får längre räckvidd Får ökad räckvidd efter service, men det är mer än räckvidden som har förbättrats.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend