Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tesla Model Y är en sensation: Europas mest sålda bil

Tesla Model Y blev Europas mest sålda bil 2023. En historisk händelse och första gången som en elbil har sålt bättre än någon annan bil.

Skrivet av / 2024-01-20 - 16:30
Tesla Model Y är en sensation: Europas mest sålda bil

Tesla Model Y är Europas mest sålda bil 2023. Detta efter att 97 procent av försäljningen i Europa förra året är räknad. Med 254 822 sålda exemplar hittills har bilmodellen sålt nästan 20 000 exemplar mer än bilen på andra plats, Dacia Sandero.

Rekord krossade

Model Y slår flera rekord. Det är den första elbilen som tar hem titeln som bäst säljande bil i Europa under ett kalenderår. Det är också den första icke-europeiska bilmodellen som lyckas med samma bedrift. Och det är den första SUV:en som gör det. På kontinenten är det nämligen de små bilarna som normalt säljer bäst.

Teslas framgång i Europa var aldrig en garanti, eftersom SUV:ar och större sedaner har sålt blygsamt på kontinenten, och elbilar ännu mindre. Men efter att Model 3 kom började det hända saker, medan Model Y slog så hårt att den fick resonans även i de minsta hörnen av världen.

Elbilar i allmänhet har gått bra under de senaste åren, och 2023 stod rena elbilar för 16,5 procent av den totala bilförsäljningen i Europa. Denna andel förväntas öka kraftigt under de kommande åren.

Tesla-Model-Y-Performance-front-angle-2-scaled-1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Oslagbara Tesla Model Y

Tesla Model Y har blivit en populär bil bland europeiska kunder av flera skäl. Även med det minsta batteriet har den en angiven räckvidd på över 450 kilometer, och nästan 100 kilometer extra om du väljer Long Range-utgåvan. Det gör den till ett utmärkt alternativ för långa bilresor. Den är fullpackad med modern teknik, inte minst en av de mest avancerade självkörande teknikerna på marknaden.

Men det finns en faktor som skiljer Tesla Model Y från alla andra elbilar på marknaden: Priset. Tesla sänkte priserna på Model Y i januari 2023, vilket gjorde bilen mer tillgänglig för en bredare publik. Eftersom de just har gjort ytterligare prissänkningar slår vi vad om att det kommer att återspeglas i ytterligare ökningar av marknadsandelen.

Läs också Nu får du en ännu billigare Tesla Model Y Tesla sänker återigen priset på Model Y. Och erbjuder bättre räntor på lån.

Revolution

Model Y är inget annat än en revolution på bilmarknaden. Under många år har elbilar förknippats med högt pris och begränsad räckvidd. Tesla har länge visat att man hanterar räckviddsångest väl, men med Model Y har man också visat att elbilar kan vara både prisvärda och praktiska.

Teslas framgångar i Europa är en tuff nöt att knäcka för de etablerade biltillverkarna. Alla satsar nu stort på elbilar, men vi ser att de flesta tillverkare har svårt att hänga med i Teslas prisutveckling. Att sänka priserna kräver ofta att man sänker utrustningsnivå, räckvidd eller prestanda. När Tesla sänker priserna erbjuds exakt samma bil till ett lägre pris. Visst är det tråkigt för den som precis har köpt en ny bil att se andrahandsvärdet sjunka dramatiskt över en natt, men försäljningssiffrorna är tydliga: Det spelar ingen roll.

Tesla Supercharger Røldal GeirNordby
Tesla Supercharger Røldal, Norge. Foto: Geir Gråbein Nordby

Etablerade tillverkare akterseglade

Man skulle kunna tro att de etablerade biltillverkarna har stora fördelar av att vara etablerade, med ett känt varumärke och lojala kunder. De har också ett större distributionsnät, ett etablerat servicenät och erfarenhet av bilproduktion.

Men de har inte kunnat anpassa sig tillräckligt snabbt för att designa och tillverka elbilar. Framför allt räckvidd och laddningshastighet har visat sig vara svårt. Med Tesla får du lång räckvidd och mycket snabb snabbladdning. Och där andra laddningsnätverk är ett sammelsurium av leverantörer som var och en kräver sitt eget abonnemang, kan du med en Tesla Supercharger bara koppla in dig och få ström. Inga krusiduller behövs.

Elbiler är framtiden

Framgången för Tesla Model Y är ett tecken på att elbilen är framtiden. Under de kommande åren kommer vi att se fler och fler elbilar på vägarna.

Några fakta:

  • Tesla Model Y slog den traditionella favoriten Volkswagen Golf med över 75 000 enheter.
  • Tesla Model Y är den första elbilen som blivit Europas mest sålda bil.
  • Tesla Model Y är den enda mellanstora SUV:en på topp 10-listan i Europa (VW T-Roc på 3:e plats är en liten kompakt SUV)
  • Tesla Model Y Long Range har en angiven räckvidd på över 550 kilometer, vilket gör den väl lämpad för europeiska bilresor.

Källor:

motor1.com

tv2.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen