Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tesla Cybertruck levererad till de första kunderna

Efter fyra år är Tesla äntligen klara med de första Cybertruckarna. Två miljoner kunder står på väntelistan, men priset för den billigaste modellen har ökat med 50%.

Av / 2023-12-01 - 17:21
Tesla Cybertruck levererad till de första kunderna

Tesla har äntligen överlämnat de första exemplaren av den eldrivna pickupen Cybertruck till kunderna. Leveransen av de första färdiga Cybertruckarna, som ursprungligen planerades till 2021, har plågats av förseningar, men vid ett event hos Tesla i Austin, Texas, har de första färdiga fordonen nu levererats till ett dussintal kunder. De cirka två miljoner personer som har reserverat en Tesla Cybertruck, enligt Wedbush Securities analytiker Dan Ives, kommer dock att behöva ha tålamod ett tag till.


Cybertruck lanserades ursprungligen redan 2019, men sedan dess har den elektriska pickupen genomgått flera förändringar både när det gäller specifikationer och framför allt pris. Det ursprungligen tillkännagivna priset på 39 900 USD för den billigaste bakhjulsdrivna modellen har nu ökat med 50% till 60 990 USD. Denna modell, som inte förväntas vara tillgänglig förrän 2025, erbjuder 400 kilometers räckvidd på en full laddning.

Tesla Cybertruck
Cybertruck är nästan 5,7 meter lång, 2,4 meter bred, 1,8 meter hög och väger cirka 3 ton. Den har plats för fem passagerare och en lastkapacitet på 3 400 liter (Foto: Tesla)

Om man är otålig bör man i stället välja en av de dyrare och mer avancerade modellerna – som den fyrhjulsdrivna Cybertruck eller den toppmoderna tre-motoriga ”Cyberbeast” för 99 900 USD – som förväntas finnas tillgängliga redan nästa år. I synnerhet Cyberbeast-modellen har imponerande specifikationer, inklusive tre motorer, acceleration från 0 till 100 km/h på 2,7 sekunder och en topphastighet på 209 km/h. Räckvidden är 515 km, men med en så kallad ”Range Extender” når den över 700 km.

Cybertruck är nästan 5,7 meter lång, 2,4 meter bred, 1,8 meter hög och väger cirka 3 ton. Den har plats för fem passagerare och en lastkapacitet på 3 400 liter.

Läs också Första Cybertrucken byggd I helgen rullade den första Tesla Cybertruck av produktionsbandet vid fabriken Giga Texas

Cybertruck liknar Tesla Model S invändigt och är utrustad med ett infotainmentsystem som inkluderar en stor 18,5-tumsskärm fram och en mindre 9,4-tumsskärm bak. Snabbladdning på upp till 250 kW gör att 206 kilometers räckvidd kan laddas på bara 15 minuter.

Tesla Cybertruck
(Foto: Tesla)

Teslas svenska hemsida kan man begära att få uppdateringar om Cybertruck, men i skrivande stund är det inte möjligt att förbeställa den blytunga elbilen. Det är också osäkert om detta någonsin kommer att bli fallet.

Den eldrivna pickupen kommer nämligen att få mycket svårt att bli typgodkänd enligt gällande EU-regler. Cybertrucken är tillverkad i rostfritt stål och uppfyller inte de riktlinjer som kräver att delar av karossen ska skydda fotgängare.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen