Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Subaru Solterra AWD får drift på alla hjul

Om Subarus elektriska SUV inte blir populär här hemma är det kört: Solterra kommer nämligen ENDAST som fyrhjulsdriven.

Av / 2022-04-07 - 12:00
Subaru Solterra AWD får drift på alla hjul

Det är allmänt känt att nordbor önskar fyrhjulsdrift, särskilt när de köper SUV. Så är det inte längre söderut, där de med varmare vintrar klarar sig mycket väl med drift på två av hjulen. Av samma anledning kommer gärna nya bilar först med bak- eller framhjulsdrift, för att därefter lansera den fyrhjulsdrivna versionen – för att kunna tillfredsställa den snävare vintermarknaden. Om en sådan ens finns på planen alls.

Men Subaru är inte som andra biltillverkare, eftersom de nästan uteslutande tillverkar bilar med fyrhjulsdrift. Den nya elektriska SUV:n Solterra är inget undantag. Denna kommer nämligen enbart i en fyrhjulsdriven version! Tillsammans med en markfrigång på 21 cm bör den därmed klara av vägen till stugan utan problem.

Subaru Solterra lifestyle LB scaled 1 scaled 1
Med drift på samtliga hjul och 21 cm markfrigång bör Subaru Solterra AWD kunna ta sig fram helt problemfritt. Foto: Subaru

150 kW-laddning

Solterra AWD, som är bilens fulla namn, laddar med upp till 150 kW-snabbladdning, och har en on-board charger på 7 kW. Det betyder antagligen att den endast stöder 1 fas 32A. Har du installerat en laddbox med 3-fas 16A TN-kurs, som normalt ger 11 kW, så kommer du då att reduceras med 3,5 kW i Solterra som inte kan dra nytta av de tre faserna. Så var medveten om vilken sorts laddare du installerar hemma.

Subaru Solterra interior2 scaled 1
Subaru Solterra AWD har både CarPlay och Android Auto, samt trådlös mobilladdning. Foto: Subaru

Multimedia

Multimediecentret är centrerat runt en 12,3-tums pekskärm. I tillägg till bilens inbyggda navigationssystem stöder den både Apple CarPlay och Androd Auto trådlöst, och med utrustningsnivå Limited och Sport (där Sport har panorama-soltak) har bilen trådlös Qi-laddning av mobilen i mittkonsolen.

Vissa funktioner kan styras från en smartphone, via appen Subaru Care – som att öppna och låsa dörrar, programmera luftkonditioneringen och planera nästa åktur med laddstationer längs färdvägen.

Subaru Solterra lifestyle3 scaled 1
Foto: Subaru

Prestanda

Subaru Solterra AWD sägs accelerera från 0-100 km/t på 6,9 sekunder oavsett utgåva. Främre och bakre motor har precis samma effekt (80 kW / 168,5 Nm), där som vissa andra har mer kraft på bakaxlarna.

Räckvidden har upplysts att vara 466 km för instegsutgåvan Nordic, medan Limited och Sport är begränsad till 419 och 416 km på grund av mer tyngd. Bland annat på grund av att fälgarna då har vuxit från 18 till 20 tum.

Subaru Solterra interior scaled 1
Multimediesystemet är uppbyggt runt en 12,3-tums skärm. Foto: Subaru

Ljudsystem och bagageutrymme

Instegsversionen av Subaru Solterra AWD har ett standard-ljudsystem med 6 högtalare. Limited och Sport har däremot ett premium-ljudsystem från Harman Kardon, med 10 högtalarenheter och en subwoofer.

Det är sannolikt denna subwoofer som gör att bagageutrymmet i Limited och Sport rymmer 11 liter mindre än Nordic-utgåvan. Här pratar vi 441 mot 452 liter, båda med den “falska bottnen” under lastgolvet inkluderad. Utan denna botten, där man normalt har utrustning så som laddkablar, dragkrok och hjulmutternyckel, pratar vi 410 och 421 liter. Med andra ord måste du packa smart när du ska ta med familjen till sommarstugan.

Subaru Solterra trunk LB scaled 1 scaled 1
Foto: Subaru

Är det viktigt för dig med gott om plats i bagageutrymmet, bör du hellre spana i riktning Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq. Om så inte skulle vara fallet, men att du hellre prioriterar mest möjligt utrymme för passagerarna, kan Solterra AWD vara precis det du letar efter.

Kommer mot slutet av sommaren

Priset på Solterra är inte satt ännu, men eftersom Nordic-versionen har mycket standardutrustning redan på instegsnivå (inklusive fullt säkerhetspaket) finns alla förutsättningar för att den ska bli en populär bil.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Rulla till toppen