Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Skoda Enyaq kommer efter nyår

Och den ser inte alls ut som på bilden.

Av / 2020-08-19 - 13:15
Skoda Enyaq kommer efter nyår

Bara veckor innan den potentiella storsäljaren Skoda Enyaq skulle presenteras i Tjeckien, 1 september, släpper Skoda en illustration som orsakar förvirring. Flera journalister, bland annat på tidningen Motor, har nämligen redan fått se vad som påstås vara den produktionsklara elbilen. Detta var i början av året, men då såg den inte alls lika kompakt och sportig ut som på de nya bilderna.

Detta har fått dem att undra om Enyaq verkligen är så klar för lansering som Skoda hävdat. Och om inte ”tvillingmodellen” Volkswagen ID.4 faktiskt kommer före i lanseringskapplöpningen.

Skoda Enyaq kommer i januari

Vi var tvungna att gå till botten med detta och ringde upp den norska importören. Morten Moum, kommunikationschef för Møllers Skoda-avdelning, bekräftade att illustrationen inte stämmer.

”Det händer att designavdelningen släpper skisser som de har hållit på med innan lanseringen av en bil och det är vad som har hänt här”, säger Moum. ”Jag har sett produktionsmodellen själv och kan bekräfta att det som skrivit i tidningen Motor är korrekt.”

Så bilen kommer att vara klar för lansering när den ska?

”Ja, den kommer att visas den 1:e september. Sedan kommer den till alla norska återförsäljare under hösten. Efter det tar det lite tid innan bilarna faktiskt går att köpa. Vi får de första bilarna strax efter nyår.”

OK, alltså inte i oktober som det var sagt först?

”Nej, det blir efter nyår. Men jag kan lova att det faktiskt blir i början av 2021.

I början av januari?

”Det stämmer.”

Så Enyaq kommer alltså ut på marknaden före ID.4?

”Ja.”

Skoda Enyaq i kamuflasje. (Foto: Skoda)
Skoda Enyaq i kamouflage. (Foto: Skoda)

Lurade

Vi är inte så säkra på vad vi tycker om att bli lurade av äldre skisser så här nära inpå en lansering. Eftersom den produktionsklara modellen faktiskt har visats upp i hemlighet för journalister verkar det kontraproduktivt att plötsligt visa illustrationer som föreställer en annan bil. Då börjar folk undra hur produktionsklar bilen verkligen är, och om deadline verkligen kommer att hållas.

Vi väljer att tro på Skoda den här gången och ser fram emot att få se bilen 1 september. Och att få köra den efter nyår.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen