Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Så här blir Mercedes-Benz EQG

Den elektriska versionen av Mercedes G-klass väntas komma 2024.

Mercedes har redan tillkännagett en massiv satsning på elbilar i framtiden: från och med 2025 ska alla deras bilar ha elektrisk drivlina. Det betyder att även en ikonisk klassiker som Geländewagen, som såg dagens ljus 1979, måste förnyas! Nu får vi en smygtitt på hur den ska se ut: konceptbilen Concept EQG presenterades på IAA-mässan i München, som öppnade i veckan.

Mercedes-Benz Concept EQG

Philipp Schiemer, chef för Top End Vehicle Group på Mercedes-Benz AG och VD för Mercedes-AMG presenterar Concept EQG. (Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes-Benz EQG

EQG behåller det fyrkantiga, grova utseendet från den ursprungliga G-klass, men det går också att skymta ett par drag från resten av EQ-familjen. Grillen fram är utbytt mot en svart platta med små LED-lampor. Det finns också en LED-rand på taket fram, medan reservhjulet på bakdörren har bytts ut mot en förvaringslåda, vilket kan vara praktiskt för laddningskablar och liknande. Konceptbilen rullar på 22-tums designhjul med bra aerodynamiska egenskaper.

EQG behåller för övrigt det stabila chassit vi sett i dagens G-klass, komplett med stel bakaxel och allt. De fyra hjulen drivs av var sin individuell elmotor. Mercedes hävdar att den låga tyngdpunkten och det häftiga vridmomentet från elmotorerna ska ge bra terrängegenskaper.

Annons

Interiören i Mercedes-Benz EQG är mycket snarlik dagens G-klass, med bland annat surroundsystem från Burmester på utrustningslistan. (Foto: Mercedes-Benz)

Burmesterljud på insidan?

Interiören i konceptbilen EQG är misstänkt lik dagens G-klass. Och eftersom Mercedes redan har ett nära samarbete med Burmester blir vi inte förvånade om EQG också kan utrustas med Burmester-surroundsystem. Vi kan nog också räkna med att se en ny version av användargränssnittet MBUX, som vi bland annat sett i dagens S-klass.

Mercedes Geländewagen med Burmester Surround 2021-modellen av Mercedes G-klass erbjuder unika körupplevelser och kan också packas med ett rejält stereosystem från Burmester. Tuffare blir det inte!

Väntas komma 2024

Concept EQG som visas i München är ännu så länge bara en konceptbil, men ligger enligt uppgift nära produktionsmodellen som är planerad att sättas i produktion 2024. Blir det en elbil med retrokänsla?

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.