Nya Mercedes S-klass får 4D-ljud från Burmester

Med fler än 30 högtalare och inbyggda vibratorer i sätena!
Annons
Annons
forfatter

Rykande färska 2021 Mercedes S-klassen är fylld med innovativa och lyxiga lösningar för både ögon och öron. Mercedes har gjort om interiören i S-klassen helt och hållet, antalet fysiska knappar har minskat till förmån för en ny 12,8-tums OLED 3D-pekskärm med en förbättrad version av användargränssnittet MBUX. Men trots detta är det framför allt ljudsystemet vi blir nyfikna på!

4D-system med fler än 30 högtalare

Mercedes och Burmester har länge haft ett samarbete på ljudfronten, men i det här nya flaggskeppet verkar de ha överträffat sig själva.

Den nya highend-surroundanläggningen från Burmester består av 31 högtalare som sitter placerade på olika ställen i den lyxiga kupén, inklusive en kraftfull subwoofer i en 18,5 liters kammare. Förstärkareffekt anges till hela 1750 watt, varav 400 watt är avsatt enbart för subwoofern. Men det stannar inte där.

 

Burmester-systemet består av sammanlagt 31 högtalare, varav flera är placerade som ”höjdkanaler” i taket. (Foto: Mercedes-Benz)

Inbyggda ”vibratorer”

I nya S-klassen har Burmester och Mercedes använt sig av vibratorer på i stolsryggen och i nackkuddarna. Dessa aktiva vibratorer styrs direkt av ljudsystemets förstärkare och vibrerar i takt med ljudsignalen. Detta förstärker upplevelsen av musik och underhållning, utan att ljudet blir plågsamt högt. Det är alltså det här som är den fjärde dimensionen i ”4D-ljudet”. Föraren och passagerarna kan själva justera hur stor vibrationseffekten ska vara.

Läs också

Den nya Burmester-anläggningen blir en av många extra tillval som man kan göra när man beställer den nya S-klassen. Exakt vad det kostar har Mercedes inte avslöjat ännu, men billigt blir det knappast.

Ljud & Bild jagar mer information om det här spännande ljudsystemet på hjul. Under tiden kan det vara värt att kolla in videon från lanseringen av Mercedes nya S-klass:

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Fortsätt med Google

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?