Search
Generic filters

Nya Mercedes S-klass får 4D-ljud från Burmester

Med fler än 30 högtalare och inbyggda vibratorer i sätena!

Rykande färska 2021 Mercedes S-klassen är fylld med innovativa och lyxiga lösningar för både ögon och öron. Mercedes har gjort om interiören i S-klassen helt och hållet, antalet fysiska knappar har minskat till förmån för en ny 12,8-tums OLED 3D-pekskärm med en förbättrad version av användargränssnittet MBUX. Men trots detta är det framför allt ljudsystemet vi blir nyfikna på!

4D-system med fler än 30 högtalare

Mercedes och Burmester har länge haft ett samarbete på ljudfronten, men i det här nya flaggskeppet verkar de ha överträffat sig själva.

Den nya highend-surroundanläggningen från Burmester består av 31 högtalare som sitter placerade på olika ställen i den lyxiga kupén, inklusive en kraftfull subwoofer i en 18,5 liters kammare. Förstärkareffekt anges till hela 1750 watt, varav 400 watt är avsatt enbart för subwoofern. Men det stannar inte där.

 

Burmester-systemet består av sammanlagt 31 högtalare, varav flera är placerade som ”höjdkanaler” i taket. (Foto: Mercedes-Benz)

Inbyggda ”vibratorer”

I nya S-klassen har Burmester och Mercedes använt sig av vibratorer på i stolsryggen och i nackkuddarna. Dessa aktiva vibratorer styrs direkt av ljudsystemets förstärkare och vibrerar i takt med ljudsignalen. Detta förstärker upplevelsen av musik och underhållning, utan att ljudet blir plågsamt högt. Det är alltså det här som är den fjärde dimensionen i ”4D-ljudet”. Föraren och passagerarna kan själva justera hur stor vibrationseffekten ska vara.

Läs också Mercedes-Benz EQC

Den nya Burmester-anläggningen blir en av många extra tillval som man kan göra när man beställer den nya S-klassen. Exakt vad det kostar har Mercedes inte avslöjat ännu, men billigt blir det knappast.

Ljud & Bild jagar mer information om det här spännande ljudsystemet på hjul. Under tiden kan det vara värt att kolla in videon från lanseringen av Mercedes nya S-klass:

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Mercedes EQC med Burmester Surround Sound System

  Riktpris: 30000 kr Ljudet av tystnad

  BMW i8

  Riktpris: kr Miljöbil i bensinslukarkostym

  Audi e-tron med Bang & Olufsen Premium Sound System

  Riktpris: 14500 kr Konsertsal på fyra hjul

  Vanmoof S3 & X3

  Riktpris: kr Vanmoof är elcykelns svar på Tesla
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.