Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

NIO ET5: Elbil har kniven på strupen på Tesla Model 3

NIO ET5 har Tesla Model 3 som sin mest uppenbara konkurrent och nu har de första exemplaren kommit till Skandinavien.

Av / 2023-03-13 - 17:28
NIO ET5: Elbil har kniven på strupen på Tesla Model 3

De första exemplaren av NIO ET5 har redan anlänt Norge, och står hos Birger och Haug i Åros där de förbereds för leverans till de första kunderna.

Det är en praktisk, något mindre Sedan; men den innehåller mycket av vad våra användare förväntar sig av en NIO. Den är bland annat utrustad med samma, marknadsledande, pilotsystem som NIO ET7, säger Asbjørn Mitusch, presstalesman för NIO Norge.

Vi vet ännu inte det exakta datumet för när de första bilarna kommer att levereras, men det kommer att vara “under denna månad”. När motsvarande sker i Sverige vet vi ännu inte.

NIO ET5 lined up
ET5 i Norge. Foto: NIO

Detta är NIO ET5

NIO ET5 är NIO:s första medelstora sedan i Europa. Med fokus på aerodynamik med “fastback” silhuett och “en ren design”, 1,25 m2 panoramaglastak, bakljus av typen IllumiBlade, som är “smala men vackra”. Dörrarna är av typen “soft close”, så du behöver inte smälla igen dem för att de ska stängas.

Med en acceleration från 0–100 km/h på 4 sekunder blåser ET5 precis förbi Long Range-versionen av Tesla Model 3 (4,4 s), men den får se sig slagen av den dyrare Performance-upplagan (3,3 s) från den amerikanska konkurrenten.

NIO ET5 2
NIO ET5. Foto: NIO

Av underliga skäl kan man inte fälla ner baksätet på storebror ET7 för att utöka bagageutrymmet, men det kan man göra här.

Den mesta utrustningen ingår i grundpriset, inklusive två klimatzoner med antimikrobiella och antiallergenfilter, massagesäten och framsätesventilation, uppvärmning av alla säten och 4K dash cam. Plus, självkörande system med fyra Nvidia Drive-processorer, med en total datorkraft på över 1000 TOPS (Tensor Operations per sekund). Det ska tydligen vara mycket. NIO kallar detta Adam Super Computing. Kombinerat med NIO Aquila Super Sensing, med totalt 33 sensorer, 8 megapixel HD-kameror, LiDAR och 360 graders kameror, bör detta erbjuda mycket pålitlig körhjälp.

Läs också Nästa Tesla-modell blir ännu billigare Budget-Tesla kan sätta räckviddsrekord.

Dessutom kan du välja till ett komfortpaket. Då får du även ventilerade framsäten, uppvärmd ratt, uppvärmda baksäten, intelligent doftsystem och belysning i entrélister.

En extra uppsättning hjul är tillval.

Foto: NIO

Mer info: nio.com

Läs också Teslas prissänkning: Har de förändrat bilmarknaden? Nu får du plötsligt en rymlig Model Y familjebil till priset av en småbil. Det borde få konkurrenterna att darra.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Rulla till toppen