Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Mercedes EQS lanseras på torsdag – detta är vad vi vet

77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.

Få saker utstrålar lyx och komfort som Mercedes S-klass. Vilket vi fick bekräftat när vi testade nya S500 4Matic nyligen. Det glider över vägen som en airhockey-puck och hela kupén andas lyx. Med elektroniskt justerbara fram- och baksäten som har inbyggd luftkonditionering och ryggmassage. Och med exklusivt Burmester-ljudsystemet och Mercedes väl genomtänkta MBUX-infotainmentsystem.

mercedes burmester

Vi förväntar oss att Mercedes-Benz EQS kommer att kunna köpas med den häftigaste 4D Burmester-stereon. Bilden visar Burmester-diskanten i den mindre och billigare EQC. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det har varit klart en längre tid att en elektrisk S-klass är på väg och att den ska heta EQS. Jag fick till och med se prototypen Vision EQS på CES-mässan i Las Vegas förra året, fast med ett mer radikalt utseende än vad produktionsmodellen får. Men att EQS blir häftig är inget man behöver grunna särskilt mycket över. Frågan är HUR häftig. Det får vi reda på när bilen lanseras officiellt nu på onsdag klockan 18:00, men under tiden kan vi gå igenom vad vi redan vet.

Mercedes EQS infotainment

Den 56 tum långa OLED-skärmen täcker hela instrumentbrädan i Mercedes-Benz EQS. Foto: Mercedes-Benz

77 mils räckvidd

Mercedes EQS får en imponerande räckvidd. Standardbatteriet förväntas vara på 90 kWh, fast med en möjlighet att uppgradera till 108 kWh för att kunna köra så långt som 770 kilometer på en laddning enligt WLTP-standarden.

Annons

Enorm skärm

Mercedes infotainment-system heter MBUX (Mercedes-Benz User Interface) och har röststyrning – även på svenska. I S500 var den 12,8 tum stor men i EQS blir den en enorm 56-tums böjd OLED-skärm som täcker nästan hela instrumentbrädan. I själva verket består den av tre skärmar som sitter bakom en gemensam glaspanel, så räkna med att instrumenten och det digitala innehållet är indelat i sex sektioner.

Infotainment-systemet lär vara avancerat om det ska utnyttja all datorkraft som åtta processorkärnor och 24 GB minne (RAM) har att erbjuda.

Grillen på Mercedes EQS är upplyst med 188 individuella lysdioder. Längs baksidan sitter en ljusremsa som Mercedes-Benz kallar för Lightbelt och som består av 229 ljuspunkter formade som Mercedes-stjärnor.

EQS både fyrhjulsdrift och 470 rejäla hästkrafter.

Mercedes EQS-lansering

Mer detaljerad information och bilder på bilen får vi på lanseringen, torsdagen den 15 april kl 18.00.

Annons

Mercedes-benz.se

Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_49-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_58-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_68-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_56-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_67-989x659 21c0123_012-989x556 uploads252fcard252fimage252f1589084252f13b2f982-2e5d-43a3-bf_cq1b-989x556 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_66-989x659
<
>
Foto: Mercedes-Benz

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.