TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Mercedes EQS lanseras på torsdag – detta är vad vi vet

77 mils räckvidd, Burmester-ljudsystem och MBUX-infotainment. Garanterad en lyxbil av stora mått.

forfatter
Publicerad 2021-04-12 - 14:44

Få saker utstrålar lyx och komfort som Mercedes S-klass. Vilket vi fick bekräftat när vi testade nya S500 4Matic nyligen. Det glider över vägen som en airhockey-puck och hela kupén andas lyx. Med elektroniskt justerbara fram- och baksäten som har inbyggd luftkonditionering och ryggmassage. Och med exklusivt Burmester-ljudsystemet och Mercedes väl genomtänkta MBUX-infotainmentsystem.

mercedes burmester
Vi förväntar oss att Mercedes-Benz EQS kommer att kunna köpas med den häftigaste 4D Burmester-stereon. Bilden visar Burmester-diskanten i den mindre och billigare EQC. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det har varit klart en längre tid att en elektrisk S-klass är på väg och att den ska heta EQS. Jag fick till och med se prototypen Vision EQS på CES-mässan i Las Vegas förra året, fast med ett mer radikalt utseende än vad produktionsmodellen får. Men att EQS blir häftig är inget man behöver grunna särskilt mycket över. Frågan är HUR häftig. Det får vi reda på när bilen lanseras officiellt nu på onsdag klockan 18:00, men under tiden kan vi gå igenom vad vi redan vet.

Mercedes EQS infotainment
Den 56 tum långa OLED-skärmen täcker hela instrumentbrädan i Mercedes-Benz EQS. Foto: Mercedes-Benz

77 mils räckvidd

Mercedes EQS får en imponerande räckvidd. Standardbatteriet förväntas vara på 90 kWh, fast med en möjlighet att uppgradera till 108 kWh för att kunna köra så långt som 770 kilometer på en laddning enligt WLTP-standarden.

Enorm skärm

Mercedes infotainment-system heter MBUX (Mercedes-Benz User Interface) och har röststyrning – även på svenska. I S500 var den 12,8 tum stor men i EQS blir den en enorm 56-tums böjd OLED-skärm som täcker nästan hela instrumentbrädan. I själva verket består den av tre skärmar som sitter bakom en gemensam glaspanel, så räkna med att instrumenten och det digitala innehållet är indelat i sex sektioner.

Infotainment-systemet lär vara avancerat om det ska utnyttja all datorkraft som åtta processorkärnor och 24 GB minne (RAM) har att erbjuda.

Grillen på Mercedes EQS är upplyst med 188 individuella lysdioder. Längs baksidan sitter en ljusremsa som Mercedes-Benz kallar för Lightbelt och som består av 229 ljuspunkter formade som Mercedes-stjärnor.

EQS både fyrhjulsdrift och 470 rejäla hästkrafter.

Mercedes EQS-lansering

Mer detaljerad information och bilder på bilen får vi på lanseringen, torsdagen den 15 april kl 18.00.

Mercedes-benz.se

Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_49-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_58-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_68-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_56-989x659 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_67-989x659 21c0123_012-989x556 uploads252fcard252fimage252f1589084252f13b2f982-2e5d-43a3-bf_cq1b-989x556 Mercedes-Benz_EQS_Manhattan_66-989x659
<
>
Foto: Mercedes-Benz
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend