TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Mercedes EQS får syskon

Första gången vi såg Mercedes Vision EQS var på CES i januari 2020. Produktionsmodellen blir mindre radikal, men i gengäld kommer fem syskon att lanseras 2021-2022.

Som vi skrev i oktober kommer den kommande Mercedes-Benz EQS att levereras med Burmester anläggning, och kommer även att vara den första modellen med Mercedes-Benz nya elbilsplattform. Det blir trea i raden av Mercedes nya generation av elbilar, efter varubils- och minibuss-varianten EQV och den eleganta EQC SUV-varianten. Som vi har testat.

Lyxbil med lyxljud Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!

Vi såg den ursprungliga visionen av EQS på CES-mässan i Las Vegas så tidigt som i början av året, som visas i ingressbilden. Produktionsmodellen blir inte lika radikal, mer som en vanlig Mercedes sedan.

Mercedes EQS
Den kommande Mercedes-Benz EQS kommer helt klart att vara mindre radikal än Vision EQS (ingressbild). Foto: Mercedes-Benz

Sex elektriska från Mercedes

Nu är det klart att den tyska tillverkaren planerar att sätta sex helt elektriska modeller i produktion inom de närmaste två åren:

  • Mercedes-Benz EQS sedan: första halvåret 2021
  • Mercedes-Benz EQA SUV: under 2021
  • Mercedes-Benz EQB kompakt SUV: under 2021
  • Mercedes-Benz EQE sedan: under 2021

Dessutom kommer det i USA finnas SUV-varianter av EQS- och EQE-sedaner, med tillverkningsstart 2022.

Mercedes har också släppt bilder på de senaste förproduktions-modellerna, alla i kamouflagefärger, se bildspelet nedan.

Mercedes EQS(1) Mercedes EQS(2) nullnull Mercedes EQB(1) Mercedes EQB(2) Mercedes EQB(3) Mercedes EQA(1) Mercedes EQA(2) Mercedes EQA(3)
<
>
En rykande färsk, kamouflagelackerad Mercedes-Benz EQS. Foto: Mercedes-Benz

Räknar man in alla hybrider kommer Mercedes-Benz att ha 25 elektrifierade bilmodeller 2021, och 35 modeller redan 2025. Då kommer 10 av dem att vara rena elbilar, och då kommer också andelen förbränningsmotorer från Mercedes-Benz att minskas avsevärt.

Det ursprungliga pressmeddelandet kan läsas här.

Ingressbild: Geir Gråbein Nordby, L&B

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.