TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Maserati Grecale Folgore får Sonus faber-anläggning

Startar elektrifiering med Grecale Folgore.

forfatter
Publicerad 2022-03-29 - 17:00

När de berättade om den ursnygga tvåsitsiga MC20 sa Maserati två saker som gjorde oss extra intresserade. Den låga sportbilen kommer i en batterielektrisk version, och den kommer att levereras med ett rejält ljudsystem från Sonus Faber. Det lät bokstavligen som musik i våra öron, och just nu är vi lite extra exalterade, eftersom Maserati planerar samma sak för fler bilmodeller.

Den ena är Gran Turismo Folgore, en låg fyrsitsig coupé som de lanserar 2023. Här säger redan Maserati att vi pratar om 1200 hk, tre elmotorer, och 100 ska inte ta mycket mer än tre sekunder.

maserati granturismo folgore
maserati granturismo folgore

Gran Turismo Folgore (Folgore betyder blixt på italienska), blir som dagens modeller med bränslemotor, finns i flera utrustningsvarianter från Gran Lusso till Trofeo, och finns med ljud från Sonus Faber.

Det gäller även den mer familjevänliga Grecale Folgore, en medelstor batteridriven SUV baserad på Alfa Romeo Stelvio. Men sträcker 10 cm mellan axlarna. Vilket enligt Maserati ska ge klassledande baksätesutrymme.

105 kW batteri

maserati grecale folgore
maserati grecale folgore

Här snackar vi också 105 kW batterikapacitet som ska ge runt 500 km räckvidd, 550 hk (till att börja med), och 800 Nm vridmoment på fram- och bakaxeln. Batteriarkitekturen är 400 V, det ska göra det möjligt att ladda upp till 200 kW.

Maserati Grecale kommer finnas i flera utrustningsversioner, där Trofeo är hyfsat fullspäckad. Där får du 21 högtalare från Sonus faber, som har samarbetat med Maserati kring infortainment i alla kommande Maserati-modeller.

Sonus faber

Maserati Grecal Trofeo Interni lato guida
Maserati Grecal Trofeo inuti

Föraren får Maseratis djupa sportstolar under baken, och kan se all nödvändig info på en 12,3-tumsskärm framför sig, medan mittkonsolen är utrustad med en 8,8-tums pekskärm, där du kan styra allt, system och värme. Längst upp på instrumentbrädan finns en rund skärm som är en digital klocka med analog display, och en timer, om du ska ta ut bilen på banan.

Du kan välja mellan två anläggningar från Sonus faber. Premium Audio System med 860 watt, med upp till 14 högtalare i kupén, medan High Premium Audio System, kommer med totalt 1285 w effekt (!), Och 21 högtalare.

Maserati Grecale GT Interni0992 1
Maserati Grecale GT Sonus faber

Systemet styrs från skärmen i mittkonsolen, och är uppbyggt kring en klass D dubbel DSP-förstärkare med eq-möjligheter, och Sonus fabers signaturelement med pappersfibermembran, sidenvävda diskantelement och lättigenkännligt ljud.

Grecale har redan lanserats med bensinmotorer, och kan även utrustas med Sonus fabersystem, medan den batterielektriska Folgore-varianten släpps först 2023.

1 989x1482 1 Maserati Grecal Trofeo Interni0776 1 989x660 1 Maserati Grecal Trofeo Interni0791 1 989x660 1 Maserati Grecal Trofeo Interni0884 1 989x660 1 Maserati Grecale Modena Interni0177 1 989x660 1
<
>
Maserati Grecale Modena Interni0177 1
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Xpeng P9: På väg till Sverige Gott om plats, bra komfort och "byggd som en konsertsal".
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Ferrari med 715 hk och 1420 watt Burmester-anläggning Massiva krafter både under huven och i kupén.
Automatisk laddning hos flera leverantörer Snart kommer du att kunna ladda din BMW bara genom att ansluta kabeln.
Jeep blir elektrisk Jeep är inte tidigt ute med elbilar, men fyra stadsjeepar kommer snart att finnas tillgängliga.
Spara bränsle med Google Maps Framöver kan du hitta den mest bränsleeffektiva rutten med Google Maps.
Följ Ljud & Bild