Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Lotus Evija får fler släktingar

Får den 2 000 hk?

Helvilda Lotus Evija har inte byggts ännu, tanken är att produktionen ska starta i mitten av 2021. Men man måste vara snabb om man ska få tag i en, den extrema sportbilen med fyra elmotorer och sammanlagt 2 000 hk ska bara tillverkas i 130 exemplar.

Med andra ord blir väldigt få som får en chans att prova om Evija verkligen klarar 0–299 km/h på mindre än nio sekunder, vilket Lotus hävdar att den ska göra.

Evija blir den första supersportbilen från Lotus som bara går på el och nu meddelar Lotus att ett samarbete med franska Alpine är på gång.

De har undertecknat ett så kallat memorandum of understanding – MoU – med avsikten att utveckla teknik för framtida elfordon tillsammans. Det ska gynna satsningen på såväl Formel 1 som Formel E och Endurance, men också ligga till grund för en kommande elektrisk supersportbil.

Annons

Ett samarbete mellan Lotus och Alpine är nog helt i Colin Chapmans anda – grundaren av Lotus betonade alltid att låg vikt var ett av de viktigaste kriterierna för att göra en snabb bil.

Båda är kända för lätta konstruktioner, en Lotus Elise väger gott och väl mindre än ett ton och har 235 hk per ton effekt, medan en Alpine A110 precis får nålen att tippa över ett ton.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.