TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Lotus Evija får fler släktingar

Får den 2 000 hk?

forfatter
Publicerad 2021-01-16 - 11:00

Helvilda Lotus Evija har inte byggts ännu, tanken är att produktionen ska starta i mitten av 2021. Men man måste vara snabb om man ska få tag i en, den extrema sportbilen med fyra elmotorer och sammanlagt 2 000 hk ska bara tillverkas i 130 exemplar.

Med andra ord blir väldigt få som får en chans att prova om Evija verkligen klarar 0–299 km/h på mindre än nio sekunder, vilket Lotus hävdar att den ska göra.

Evija blir den första supersportbilen från Lotus som bara går på el och nu meddelar Lotus att ett samarbete med franska Alpine är på gång.

De har undertecknat ett så kallat memorandum of understanding – MoU – med avsikten att utveckla teknik för framtida elfordon tillsammans. Det ska gynna satsningen på såväl Formel 1 som Formel E och Endurance, men också ligga till grund för en kommande elektrisk supersportbil.

Ett samarbete mellan Lotus och Alpine är nog helt i Colin Chapmans anda – grundaren av Lotus betonade alltid att låg vikt var ett av de viktigaste kriterierna för att göra en snabb bil.

Båda är kända för lätta konstruktioner, en Lotus Elise väger gott och väl mindre än ett ton och har 235 hk per ton effekt, medan en Alpine A110 precis får nålen att tippa över ett ton.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend