Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Känsliga videor spreds på Teslakontoret

Video som skulle användas för att träna Teslas AI skickades runt på kontoret som underhållning. Nu stäms bilföretaget.

Skrivet av / 2023-04-11 - 12:15
Känsliga videor spreds på Teslakontoret

Tesla själva säger att kamerorna i deras bilar används för att hjälpa bilens automatiska system, och att de är ”byggda från grunden för att skydda din integritet”. Men nu kommer oroande uppgifter om att bilder och videor spritts bland de anställda som underhållning.

För att träna bilarnas AI att känna igen fotgängare, trafikmärken, andra fordon och hinder använder företaget mänskliga granskare. De tittar på videor från kundernas bilar och kategoriserar saker som fordonet uppfattat för att det i framtiden själv ska känna igen dem.

Memes på kontoret

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som intervjuat tidigare anställda på Tesla, var det inte det enda de gjorde med videorna. De hävdar att företagets interna chattsystem användes för att skicka ut roliga eller chockerande videos i underhållningssyfte. En video sägs visa bilens ägare helt naken, en annan en olycka där ett barn körs på av bilen.

Foto: Aly Song/Reuters

Tesla hävdar vidare att ”videoinspelningar är anonyma och är inte knutna till dig eller ditt fordon”. Men sju av de före detta anställda berättade för Reuters att programmet de använde kunde visa var videon var inspelad, och kunde därmed knytas till adresser.

Stäms i Kalifornien

Nu rapporterar Arstechnica att en stämningsansökan har lämnats in till en Kalifornisk domstol. De två advokatbyråerna Fitzgerald Joseph och Blood Hurst & O’Reardon som företräder målsägaren kommer att driva det som en class-action lawsuit (grupptalan) där de stämmer företaget på alla drabbades vägnar.

Advokaterna hävdar att Tesla har en historia av integritetskränkningar, och pekar på en artikel från The Wall Street Journal om hur Tesla fick ändra sin policy i Europa. Detta efter klagomål från kunder och en undersökning från nederländska myndigheter. Men tydligen fortsatte företaget att filma i USA.

Källa: Reuters

Läs också:

Tesla Model X Plaid: Världens snabbaste SUV – med världens dummaste ratt

Yoke-ratten. Det märkligaste – och bland det läskigaste – vi har upplevt i ett förarsäte.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Elektrisk motorbåt får Polestar-design

När kommer Teslas fyrhjuling? Kanske snart.

Flygande bil ett steg närmare verklighet

Volvo EX30 får fler säkerhetssystem

Så blir ljudet i Volvo EX90

Här är Volvos bebis

Rulla till toppen